Στα play off του Europa League συνεχίζει ο Ολυμπιακός, στα play off του Conference League ο ΠΑΟΚ, ενώ ο Άρης αποχαιρέτησε τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αφού ηττήθηκε από την Ντιναμό Κιέβου.

Ads

Στο 90 + 6 με Αλεξανδρόπουλο

Την πρόκριση στα play offs του Europa League εξασφάλισε ο Ολυμπιακός, χάρη στο 1-1 στον β΄ αγώνα του γ΄ προκριματικού γύρου με την Γκενκ στο Βέλγιο, και το γκολ του 21χρονου Σωτήρη Αλεξανδρόπουλου στο 90΄ + 6΄, στη δεύτερη μόλις συμμετοχή του με την ερυθρόλευκη φανέλα.

Η Γκενκ είχε ανοίξει το σκορ στο 30ο λεπτό με εκτέλεση πέναλτι του Πέιντσιλ (σκόραρε με τη δεύτερη προσπάθεια λόγω επανάληψης). Οι Πειραιώτες ανέβασαν την απόδοσή τους και πίεσαν στο δεύτερο μέρος, ειδικά μετά την αποβολή με κόκκινη κάρτα του Πέιντσιλ στο 65′.

Οι παίκτες του Ντιέγκο Μαρτίνεθ θα αντιμετωπίσουν την Τσουκαρίτσκι στα play offs του Europa League. Με το εν λόγω αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός εξασφάλισε ομίλους Conference, ακόμη κι αν αποκλειστεί στα play offs του Europa από την Τσουκαρίτσκι.

Ads

Ο Ολυμπιακός με τον Ελ Κααμπί ν’ αντικαθιστά τον Ερ Αραμπί μπήκε αποφασισμένος να πιέσει ψηλά, με την Γκενκ όμως να είναι εκείνη που κατάφερνε να έχει την κατοχή. Στο 27ο λεπτό, η Γκενκ κέρδισε πέναλτι, όταν ο  Πέιντσιλ πάτησε στην περιοχή από τα αριστερά, ο Φρέιρε έβαλε το πόδι του και τον ανέτρεψε. Παρά τις διαμαρτυρίες του Ολυμπιακού για φάουλ προηγουμένως στον Ελ Κααμπί, και αφού χρησιμοποίησε το VAR, o διαιτητής ενέμεινε στην αρχική απόφασή του με τον Τζόζεφ Πέιντσιλ, όμως να μην καταφέρνει να στείλει την μπάλα στα δίχτυα, όταν ο Πασχαλάκης ακούμπησε την μπάλα και αυτή σταμάτησε στο δοκάρι. Ωστόσο, ο διαιτητής αφού συμβουλεύτηκε το VAR έδωσε επανάληψη, καθώς ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού δεν πατούσε τη γραμμή. Αυτή τη φορά, όμως ο Πέιντσιλ άνοιξε το σκορ για τους Βέλγους (1-0) στο 30ό λεπτό.

Με τον Αλεξανδρόπουλο να περνάει στη θέση του Ζοάο Καρβάλιο, ο Μαρτίνεθ προσπάθησε ν’ αλλάξει την κυκλοφορία της μπάλας για τους Πειραιώτες. Ο Ολυμπιακός δεν απέδιδε τ’ αναμενόμενα, τα νεύρα ήταν πολλά και οι ποδοσφαιριστές των «ερυθρόλευκων» έβλεπαν την μία κίτρινη κάρτα μετά την άλλη. Όπως συνέβη με τον Μαντί Καμαρά, αλλά και Φαντέρα της Γκενκ, όταν υπήρξε διαμάχη μεταξύ των δύο ποδοσφαιριστών, μετά και από μία διεκδίκηση με τον Ιμπόρα στο 56ο λεπτό. Η Γκενκ είχε καλή στιγμή η μπάλα έφτασε στον Σορ μέσα στην περιοχή, με τον Ροντινέι να βάζει το πόδι του τελευταία στιγμή στο 58ο λεπτό.

Ο Πέιντσιλ αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα στο 65΄ για κλωτσιά πάνω στον Κίνι μετά από φάουλ που έκανε ο Ισπανός, ο οποίος είδε την κίτρινη κάρτα. Με τον Μπιέλ έχει πάρει τη θέση του Μασούρα στα άκρα, και τον Ελ Αραμπί να έχει αντικαταστήσει τον Ελ Κααμπί στην αιχμή, ο Ολυμπιακός δημιούργησε ευκαιρίες: Ο Ιμπόρα κοντρόλαρε την μπάλα με το στήθος, έκανε το γύρισμα , αλλά μπλόκαρε ο τερματοφύλακας της Γκενκ. Και εν συνεχεία ο Φορτούνης εκτέλεσε κόρνερ από τα αριστερά, ο Ελ Αραμπί πήρε την κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι, αλλά μπλόκαρε ο τερματοφύλακας της Γκενκ. Στο 81ο λεπτό, ο Μάριος Βρουσάι πέρασε στη θέση του Μαντί Καμαρά. Έτσι, ο Αλεξανδρόπουλος γύρισε στον άξονα, με τον Φορτούνη να έχει πάει στο «10».

Πολύ καλή στιγμή για τον Ολυμπιακό ήταν όταν στο 86΄ ο Αλεξανδρόπουλος έκανε το σουτ, η μπάλα βρήκε σε αντίπαλο, πήρε ύψος, αλλά ο Μπιέλ δεν μπόρεσε να νικήσει τον κίπερ της Γκενκ. Οι Πειραιώτες συνέχισαν να πιέζουν και τελικά το γκολ ήρθε για τον Ολυμπιακό στο 90΄ + 6΄ με τον Αλεξανδρόπουλο να κλέβει την μπάλα, να πλασάρει και να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα για το 1-1 που ήταν και σκορ πρόκρισης για την ομάδα του Πειραιά. Η φάση ελέγχθηκε στο VAR για περίπου 30″ και αποφασίστηκε πως είναι έγκυρο. Στο φινάλε αποβλήθηκε και ο Ροντινέι, αλλά ο Ολυμπιακός ήταν πλέον αγκαλιά με την πρόκριση.

Διαιτητής: Τόμπιας Στίλερ (Γερμανία)
Κίτρινες Κάρτες: Φαντέρα  – Μασούρας, Ροντινέι, Καμαρά, Κίνι, Φορτούνης, Μπιελ, Φρέιρε
Κόκκινες Κάρτες: Πέιντσιλ (65΄), Ροντίνεϊ (100΄)

ΓΚΕΝΚ (Βάουτερ Βράνκεν): Βαντερβούρντ, Κουέστα, Μουχάμεντ, ΜακΚένζι, Μουνιόθ, Ελ Κχανούς, Χροσόβσκι, Καγέμπε, Σορ (90΄ Μπονσού Μπα), Παϊντσίλ, Φαντερά (69΄ Γκαλάρσα)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ντιέγκο Μαρτίνεθ): Πασχαλάκης, Ρέτσος, Φρέιρε, Ροντινέι, Κίνι, Καμαρά (80΄ Βρουσάι), Ιμπόρα, Μασούρας (68΄ Μπιελ), Καρβάλιο (46΄ Αλεξανδρόπουλος), Φορτούνης, Ελ Κααμπί (68΄ Ελ Αραμπί)

 

3 – 0 ο ΠΑΟΚ

Αξιοποιώντας στο έπακρο τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν, ο ΠΑΟΚ επιβλήθηκε με 3-0 της Χάιντουκ στην Τούμπα και, σε συνδυασμό με το 0-0 στο Σπλιτ, εξασφάλισε την πρόκρισή του στα Play Off του UEFA Europa Conference League. Μεγάλος πρωταγωνιστής για την ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου ήταν ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς που σημείωσε δύο γκολ (79′, 85′), με τον Στέφαν Σβαμπ να ανοίγει το δρόμο προς το θρίαμβο με πέναλτι στο 11ο λεπτό.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο για τους γηπεδούχους. Μόλις στο 11′, ο Βάντις Οτζίτζα-Οφόε ανέτρεψε εντός περιοχής τον Γιάννη Κωνσταντέλια, με τον Σάσα Στέγκεμαν να υποδεικνύει την άσπρη βούλα. Την εσχάτη των ποινών μετέτρεψε σε γκολ ο Στέφαν Σβαμπ, με τον Αυστριακό να παίρνει… ρεβάνς από τον εαυτό του για το χαμένο πέναλτι κόντρα στην Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ. Κι όμως, μόλις τρία λεπτά νωρίτερα, ο Κωνσταντίνος Κουλιεράκης είχε προλάβει την ύστατη στιγμή τον Μάρκο Λιβάγια.

Ο κεντρικός αμυντικός του ΠΑΟΚ, μάλιστα, είδε την προσπάθειά του να σταματάει στο δεξί κάθετο δοκάρι δέκα λεπτά αργότερα. Από εκεί και πέρα, η Χάιντουκ κυριάρχησε, με τους Φιλίπ Κροβίνοβιτς (32′, 43′) και Εμίρ Σαχίτι (45’+2′) να απειλούν την εστία του Ντόμινικ Κοτάρσκι.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τους Κροάτες να μπαίνουν πιο επιθετικά, ωστόσο πίσω άφηναν κενά. Τα οποία προσπάθησε να εκμεταλλευτεί ο ΠΑΟΚ. Στο 52′, ο Αλί Σαμάτα ξεκίνησε την προσπάθεια, ο Ζίβκοβιτς βρήκε υπέροχα τον Κωνσταντέλια, αλλά το σουτ του 19χρονου από πλεονεκτική θέση βρήκε σε ετοιμότητα τον Λούτσιτς – κλασική ευκαιρία. Τέσσερα λεπτά αργότερα, ο Κωνσταντέλιας με παράλληλο γύρισμα βρήκε τον Κάλεντ Νάρεϊ, αλλά το τελείωμα του Γερμανού εξτρέμ ήταν απογοητευτικό.

Οι φιλοξενούμενοι είχαν τις δικές τους καλές στιγμές, με τον Κοτάρσκι να μη διώχνει πειστικά τη σέντρα-σουτ του Λιβάγια στο 63′, αλλά τον Κροάτη τερματοφύλακα να είναι αποτελεσματικός τρία λεπτά μετά, στο σουτ του Γιασίν Μπενραχού στην κλειστή του γωνία. Ο Λουτσέσκου αναγκάστηκε να σπαταλήσει δύο αλλαγές, με τους τραυματισμούς των Φιλίπε Σοάρες και Σαμάτα, ωστόσο οι γηπεδούχοι έφτασαν και στο δεύτερο γκολ.

Ολέθριο λάθος του Ίσμαελ Ντιαλό, ο Μπράντον Τόμας βρήκε με τη μία τον Ζίβκοβιτς κι ο Σέρβος πλάσαρε εύστοχα για το 2-0 στο 79′. Με την αυτοπεποίθηση στα ύψη, ο Σέρβος εκτέλεσε και το φάουλ από το ημικύκλιο της περιοχής που κέρδισε ο εξαιρετικός Κωνσταντέλιας. Η μπάλα κόντραρε στο τοίχος και ξεγέλασε τον Λούτσιτς για το 3-0. Στις καθυστερήσεις ο Κοτάρσκι στέρησε από τον Λιβάγια το γκολ της τιμής.

Πλέον, ο ΠΑΟΚ ετοιμάζεται αφενός για την πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Super League απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης, αφετέρου για την αναμέτρηση της ερχόμενης εβδομάδας για τα Play Off του UEFA Europa Conference League με αντίπαλο το νικητή του ζευγαριού της Ρόζενμποργκ με τη Χαρτς.

Διαιτητής: Σάσα Στέγκεμαν (Γερμανία)
Κίτρινες: Μπάμπα, Κωνσταντέλιας, Σαμάτα – Μούφι, Σάρλια, Οτζίτζα-Οφόε  Ντιαλό.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Κοτάρσκι, Κεντζιόρα, Εκόνγκ, Κουλιεράκης, Μπάμπα, Σβαμπ, Τσιγγάρας (62′ Φιλίπε Σοάρες/74′ Οζντόεφ), Νάρεϊ (62′ Τάισον), Κωνσταντέλιας, Α. Ζίβκοβιτς, Σαμάτα (78′ Τόμας).

ΧΑΪΝΤΟΥΚ ΣΠΛΙΤ (Ιβάν Λέκο): Λούτσιτς, Μούφι (81′ Μικάνοβιτς), Σάρλια, Ντιαλό, Μέλνιακ, Σιγκούρ, Κροβίνοβιτς (58′ Μπενραχού), Σαχίτι (58′ Ντόλτσεκ), Οτζίτζα-Οφόε (80′ Τσούγιτς), Μλάκαρ (72′ Νταγιάκου), Λιβάγια.

Αποκλείστηκε στα πέναλτι ο Άρης από την Ντιναμό Κιέβου

Δεν τα κατάφερε ο Άρης που αποκλείστηκε στη διαδικασία των πέναλτι (6-5) από την Ντιναμό Κιέβο (κ.α. 2-1) σε αναμέτρηση για τον Γ’ προκριματικό γύρο του UEFA Europa Conference League. Οι «κιτρινόμαυροι», που είχαν νικήσει με 1-0 στο πρώτο ματς στο «Κλεάνθης Βικελίδης», κατάφεραν να προηγηθούν στο σκορ με τέρμα του Τζούρασεκ στο 38΄. Όμως, η Ντιναμό κατάφερε να στείλει το ματς στην παράταση με τέρματα των Βολόσιν (+45΄) και Καραβάεφ (85΄). Υπενθυμίζεται ότι ο αγώνας διεξήχθη στη «Σούπερμπετ Αρένα-Γκιουλέστι» του Βουκουρεστίου, ενώ στον επόμενο γύρο η Ντιναμό θα αντιμετωπίσει την τουρκική Μπεσίκτας.

Το πρώτο μισάωρο του αγώνα ήταν κακό με τις δύο ομάδες να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην άμυνά τους. Ο Άρης ευτύχησε να πάρει «κεφάλι» στο σκορ στην πρώτη του ευκαιρία στο ματς το 39΄. Ο Κάρλσον κινήθηκε από τα δεξιά, έκανε το γύρισμα για τον Πάλμα, ο οποίος με τη σειρά του βρήκε τον Τζούρασεκ, που σε κενή εστία άνοιξε το σκορ για τους «κιτρινόμαυρους».

Η χαρά της ελληνικής ομάδας, όμως κράτησε μόλις 7 λεπτά, καθώς στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου ο Σίντορτσουκ έκανε το γέμισμα για τον Βολόσιν, που με ψιλοκρεμαστή κεφαλιά ισοφάρισε σε 1-1 το οποίο ήταν και το σκορ του ημιχρόνου.

Στο δεύτερο ημίχρονο, η Ντιναμό ήταν πιο αποφασιστική και κυνήγησε μέχρι τέλους το τέρμα που θα έστελνε το ματς στην παράταση. Αυτό ήρθε στο 85ο λεπτό όταν μετά από γέμισμα ο Καραβάεφ εκμεταλεύτηκε το γεγονός ότι ο Φεράρι άργησε να αντιδράσει και με εξαιρετικό πλασέ έγραψε το 2-1 για τους τυπικά γηπεδούχους.

Η ελληνική ομάδα έχασε τεράστια ευκαιρία στις καθυστερήσεις, όταν μετά από κόρνερ του Ματαρίτα, ο Φαμπιάνο έπιασε την κεφαλιά από πολύ ευνοϊκή θέση αλλά δεν κατάφερε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα του Μπούστσαν.

Στο πρώτο ημίχρονο της παράτασης ο Άρης έδειξε πιο φρέσκος και είχε την υπεροχή χωρίς ωστόσο να μπορέσει να σημειώσει ένα τέρμα. Δυστυχώς το δεύτερο ημίχρονο της παράτασης ξεκίνησε με τον χειρότερο τρόπο καθώς ο Πάβιτσιτς υπέπεσε σε φάουλ, δέχθηκε την δεύτερη κίτρινη κάρτα του στο παιχνίδι και αποβλήθηκε.

Διαιτητής: Σεμπάστιαν Γκισχάμερ (Αυστρία)
Κίτρινες: Σιρότα, Αντριέβσκι – Πάβισιτς, Πάλμα, Ματαρίτα, Οντουμπάτζο
Κόκκινη : Πάβισιτς (δεύτερη κίτρινη)

Οι συνθέσεις:

ΝΤΙΝΑΜΟ ΚΙΕΒΟΥ (Μιρτσέα Λουτσέσκου): Μπούστσαν, Τίμτσουκ (72΄ Καραβάεφ), Ντιάτσουκ, Σιρότα, Ντούμπιντσακ, Γιαρμολένκο (106΄ Άντονι Πάρις), Σίντορτσουκ (72΄ Μπράζκο), Σαπαρένκο (72΄ Αντριέβσκι), Βολόσιν (81΄ Ντιαλό), Μπουγιάλσκι, Βανάτ (106΄ Μπενίτο)

ΑΡΗΣ (Απόστολος Τερζής): Χουτεσιώτης, Μοντόγια (59΄ Μενέντεθ), Φαμπιάνο, Οντουμπάτζο, Φεράρι, Τζούρασεκ (59΄ Ρουπ), Ζουλ, Νταρίντα (75΄ Πάβισιτς), Κάρλσον, Μορόν (82΄ Χριστοδουλόπουλος), Πάλμα (82΄ Ματαρίτα)