Σε ναυάγιο κατέληξε μετά τις σφοδρές αντιδράσεις, με την κατακραυγή από οπαδούς, παίκτες και προπονητές, αλλά και την απειλή αυστηρών κυρώσεων από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου (UEFA και FIFA), το εγχείρημα 12 ισχυρών ευρωπαϊκών ομάδων για τη σύσταση μιας κλειστής λίγκας με το όνομα European Super League.

Ads

Η κλειστή λίγκα άρχισε να ξηλώνεται από την Αγγλία, καθώς οι πέντε αγγλικές ομάδες, που πρωταγωνίστησαν στην κίνηση για τη δημιουργία της (Μάνστεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Τότεναμ και Άρσεναλ), ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη την αποχώρησή τους. Ακολούθησαν πληροφορίες για αποχώρηση και των Μπαρτσελόνα, Μίλαν και Ατλέτικο Μαδρίτης και έτσι οι πρωτεργάτες της European Super League, μετά το «ναυάγιο» του «ποδοσφαιρικού πραξικοπήματος», όπως χαρακτηρίστηκε από οπαδούς, ποδοσφαιρικούς φορείς και διεθνή μίντια, ενημέρωσαν πως το πρότζεκτ «παγώνει» επ’ αόριστον, δύο μόλις 24ωρα μετά την ανακοίνωσή του

► Διαβάστε επίσης: Είναι τόσο απλό να «σκοτώσουν» το ποδόσφαιρο; Μόνη ελπίδα η αντίσταση των φιλάθλων

Πρώτοι «πήδηξαν» από το καράβι οι Άγγλοι 

Την αρχή των αποχωρήσεων έκανε η Μάντσεστερ Σίτι. «Η Μάντσεστερ Σίτι επιβεβαιώνει πως έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποχωρήσει από την European Super League», ήταν η λιτή ανακοίνωση των «Πολιτών». Την απόσυρσή της επιβεβαίωσε και η Τότεναμ: «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι έχουμε ξεκινήσει επισήμως διαδικασίες για την απόσυρση από την ομάδας μας από την ESL», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση. 

Ads

«Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν θα συμμετέχει στη European Super League. Ακούσαμε προσεκτικά την αντίδραση των οπαδών μας, της βρετανικής κυβέρνησης και άλλων βασικών ενδιαφερομένων. Παραμένουμε δεσμευμένοι να συνεργαστούμε με άλλους σε όλη την ποδοσφαιρική κοινότητα για να βρούμε βιώσιμες λύσεις για τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ποδόσφαιρο» ανακοίνωσαν με τη σειρά τους και οι «κόκκινοι διάβολοι». 

«Ακούσαμε τον κόσμο και την ποδοσφαιρική κοινότητα τις τελευταίες ημέρες και αποχωρούμε από τη Super League. Kάναμε ένα λάθος και ζητούμε συγγνώμη γι αυτό» τονίζει από την πλευρά της η Αρσεναλ, ενώ η διοίκηση της Λίβερπουλ σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Η Λίβερπουλ επιβεβαιώνει πως δεν θα συμμετάσχει στη European Super League. Τις τελευταίες ημέρες ο σύλλογος έχει εισπράξει απόψεις από διάφορα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη εντός κι εκτός ομάδας και θα θέλαμε να τους ευχαριστήσουμε για την πολύτιμη συμβολή τους». 

Τέλος και η Τσέλσι, που είδε τους οπαδούς της να συγκεντρώνονται έξω από το γήπεδο αποδοκιμάζοντας την πρόθεση της διοίκησης να συμμετάσχει στη European Super League, ακολούθησε τις υπόλοιπες αγγλικές ομάδες ανακοινώνοντας επίσημα πως αποσύρεται από το πρότζεκτ. «Η Τσέλσι επιβεβαιώνει πως έχει ξεκινήσει όλες τις επίσημες διαδικασίες για την αποχώρησή της από το γκρουπ που προχωράει τα πλάνα για την European Super League. Έχοντας συμμετάσχει στο γκρουπ την περασμένη εβδομάδα, είχαμε τον χρόνο να σκεφτούμε το θέμα και να αποφασίσουμε πως η παρουσία μας σε τέτοια πλάνα δεν θα ήταν προς το συμφέρον της ομάδας, των φιλάθλων μας και της ποδοσφαιρικής κοινότητας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. 

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τσέλσι Μπρους Μπακ είχε συνάντηση με παίκτες και προπονητικό επιτελείο, τους οποίους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις, την ώρα που έξω από το Στάμφορντ Μπριτζ οι οπαδοί είχαν στήσει λαϊκά δικαστήρια για την απόφαση της διοίκησης Αμπράμοβιτς να ενταχθεί ο σύλλογος στην κίνηση των «12». Μάλιστα όταν άρχισε να διαδίδεται η πληροφορία περί απόσυρσης της Τσέλσι, ο κόσμος ξέσπασε σε πανηγυρισμούς.

Ακολούθησαν κι άλλες ομάδες

Μετά την «έξοδο» των Αγγλικών ομάδων, την αποχώρησή τους ανακοίνωσαν επίσημα και η Ατλέτικο Μαδρίτης και η Ίντερ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως από το κλειστή λίγκα θα αποσυρθούν επίσημα και η Μίλαν και Μπαρτσελόνα. Έτσι η European Super League διαλύεται «εις τα εξ ων συνετέθη» και επίσημα να ανακοίνωσε επί της ουσίας το «πάγωμα» της πρωτοβουλίας.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ατλέτικο Μαδρίτης συνεδρίασε το πρωί της Τετάρτης (21/04) κι αποφάσισε να κοινοποιήσει επίσημα στη Super League και στους υπόλοιπους συλλόγους, ν την απόφασή του να μην επισημοποιήσει τελικά την προσήλωσή του στο έργο. Η Ατλέτικο Μαδρίτης αποφάσισε την περασμένη Δευτέρα να συμμετάσχει σε αυτό το έργο σε απάντηση σε συνθήκες που δεν υπάρχουν πλέον σήμερα. Για τον σύλλογο, η αρμονία μεταξύ όλων των ομάδων που απαρτίζουν την οικογένεια των ροχιμπλάνκος είναι απαραίτητη, ειδικά των οπαδών μας. Η πρώτη ομάδα και ο προπονητής της, έδειξαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση του συλλόγου, καταλαβαίνοντας ότι τα αθλητικά πλεονεκτήματα πρέπει να υπερισχύουν οποιουδήποτε άλλου κριτηρίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ατλέτικο Μαδρίτης. 

Από την πλευρά της Ίντερ επιβεβαίωσε και επίσημα πως «δεν είναι πλέον μέρος του έργου της Super League». «Είμαστε πάντα δεσμευμένοι να προσφέρουμε στους οπαδούς την καλύτερη εμπειρία ποδοσφαίρου. Η καινοτομία και η ένταξη αποτελούν μέρος του DNA μας από την ίδρυσή μας. Η δέσμευσή μας με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για βελτίωση της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας δεν θα αλλάξει ποτέ. Η Ιντερ πιστεύει ότι το ποδόσφαιρο, όπως και οποιοσδήποτε τομέας δραστηριότητας, πρέπει να ενδιαφέρεται συνεχώς να βελτιώνει τους αγώνες του, προκειμένου να συνεχίσει να ενθουσιάζει τους οπαδούς όλων των ηλικιών σε όλο τον κόσμο, σε ένα πλαίσιο οικονομικής βιωσιμότητας. Με αυτό το όραμα θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με ιδρύματα και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για το μέλλον του αθλήματος που όλοι αγαπάμε».

Σύμφωνα με πληροφορίες αθλητικών μέσων ενημέρωσης, προς την επίσημη έξοδο οδεύει και η Μπαρτσελόνα. Η συζήτηση που έγινε ανάμεσα στους ανθρώπους της ομάδας τις τελευταίες ώρες ήταν έντονη, είδαν τις αντιδράσεις του κόσμου, ενώ και το «αντίο» των Βρετανών έπαιξε σημαντικό ρόλο, αναφέρει δημοσίευμα του Sport. Ο εκ των αρχηγών της Μπαρτσελόνα, Ζεράρ Πικέ που επίσης φέρεται να κάνει πίσω για τη συμμετοχή της στο πρότζεκτ, έγραψε στο twitter «Το ποδόσφαιρο ανήκει στους φιλάθλους. Σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε». Παράλληλα, η ιστοσελίδα Athletic, αποκάλυψε πως και η Μίλαν σκόπευε τις επόμενες ώρες να ανακοινώσει πως θα μείνει εκτός της νέας Super League, μιας και δεν μπορούσε να μην κατανοήσει τις αντιδράσεις του κόσμου, οι οποίες ήταν έντονες. 

Το διαφαινόμενο φιάσκο του εγχειρήματος προκαλεί και τριγμούς στο εσωτερικό των ομάδων που συμμετείχαν. Ο πρόεδρος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Εντ Γούντγουορντ, υπέβαλε την παραίτησή του, ενώ κατά πληροφορίες παραιτείται και ο Αντρέα Ανιέλι από την προεδρία της Γιουβέντους, που πρωτοστάτησε στη δημιουργία της ESL.

Η ανακοίνωση της European Super League για το «ναυάγιο»

Μετά το «ναυάγιο» του «ποδοσφαιρικού πραξικοπήματος», όπως χαρακτηρίστηκε από οπαδούς, ποδοσφαιρικούς φορείς και διεθνή μίντια, η European Super League, μόλις δύο 24ωρα μετά την ανακοίνωσή της ίδρυσής της ενημέρωσε πως το πρότζεκτ «παγώνει» επ’ αόριστον.  

«H European Super League είναι πεπεισμένη πως το υπάρχουν “status quo” στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο πρέπει να αλλάξει. Προτείναμε μία νέα ευρωπαϊκή διοργάνωση, επειδή το υπάρχον σύστημα δεν λειτουργεί. Η πρότασή μας στοχεύει να επιτρέψει στο άθλημα να εξελιχθεί, ενώ παράλληλα θα φέρει πηγές και σταθερότητα στην ποδοσφαιρική “πυραμίδα”, βοηθώντας να ξεπεράσουμε τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλη η ποδοσφαιρική κοινότητα, λόγω της πανδημίας.

Παρά την ανακοίνωση αποχώρησης των αγγλικών ομάδων, που έγινε υπό πίεση που ασκήθηκε για να πάρουν αυτή την απόφαση, είμαστε πεπεισμένοι πως η πρόταση μας είναι απόλυτα σύμφωνη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και κανονισμούς, όπως έχουν επικυρωθεί από απόφαση δικαστηρίου για να προστατεύσει την Super League από ενέργειες τρίτων. Λόγω των συνθηκών, θα επανεξετάσουμε στα σωστά βήματα για να αναδιαμορφώσουμε το πρότζεκτ, πάντα έχοντας στο μυαλό μας τους στόχους μας να προσφέρουμε στους φιλάθλους την καλύτερη δυνατή εμπειρία, ενώ παράλληλα να προσφέρουμε οικονομικά αλληλεγγύη σε όλη την ποδοσφαιρική κοινότητα».