Δώδεκα εκ των κορυφαίων ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών συλλόγων, ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας νέας διοργάνωσης, της European Super League, και μάλιστα από τον προσεχή Αύγουστο, με την UEFA (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία) από την πλευρά της να απειλεί με αποβολή όποιους μετέχουν στην λίγκα, αλλά και τη FIFA (Παγκόσμια Ομοσπονδία) να απορρίπτει το σχέδιο των «12». 

Ads

Αναλυτικότερα, οι δώδεκα ιδρυτικές ομάδες της νέας λίγκας, είναι: Η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα, η Ατλέτικο Μαδρίτης, η Μάντεστερ Σίτι, η Λίβερπουλ, η  Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Αρσεναλ, η Τότεναμ, η Τσέλσι, η Γιουβέντους, η Μίλαν και η Ίντερ, ενώ σημειώνεται ότι, «πρωτεργάτης» της νέας διοργάνωσης, είναι ο πρόεδρος της Ρεάλ, Φλορεντίνο Πέρεθ. Όπως ανακοινώθηκε ο Πέρεθ θα είναι ο πρώτος Πρόεδρος της European Super League, ενώ ως αντιπρόεδροι ορίστηκαν οι Τζόελ Γκλέιζερ (Γιουνάιτεντ) και ο Αντρέα Ανιέλι (Γιουβέντους). 

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως από την ομάδα των «12» απουσίαζε η Μπάγερν Μονάχου, ένας από τους ισχυρότερους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Οι πρώτες πληροφορίες την παρουσίαζαν ως μια εκ των τριών «κρυφών» ομάδων που φέρονται να υποστηρίζουν την European Super League και θα συμπληρώσουν τις 12 ομάδες που ανακοίνωσαν την ίδρυσή της, ώστε να δημιουργηθεί ένας πυρήνας 15 συλλόγων. Ωστόσο αυτές οι πληροφορίες τελικά διαψεύστηκαν καθώς επίσημα η Μπάγερν Μονάχου τάχθηκε κατά της κίνησης των 12 και υπέρ της UEFA. Μάλιστα ο CEO των Βαυαρών, Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε, θα αντικαταστήσει τον Αντρέα Ανιέλι στην εκτελεστική επιτροπή της UEFA, μετά την αυτόματη αποχώρησή του. 

Το δρόμο της Μπάγερν ακολούθησαν και άλλοι γερμανικοί σύλλογοι για τους οποίους επίσης υπήρξαν πληροφορίες πως θα συμμετείχαν στην κλειστή λίγκα, όπως η Μπορούσια Ντόρτμουντ και η Λειψία. Ενδεικτική της οργής που έχει προκαλέσει η κίνηση των «12» στην UEFA, ήταν και η δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Αλεξάντερ Τσέφεριν, προσωπικά για τον Ανιέλι: «Δεν έχω δει ποτέ ξανά έναν άνθρωπο που να λέει τόσα πολλά ψέματα. Μίλησα μαζί του το Σάββατο και μου είπε πως όλα ήταν ψέματα. Η απληστία εξατμίζει όλες τις ανθρώπινες αξίες. Δε γνωρίζαμε πως είχαμε φίδια τόσο κοντά μας, τώρα όμως το ξέρουμε».

Ads

Πρόθεση των ομάδων της European Super League είναι να αποχωρήσουν από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της UEFA αλλά όχι από τα τοπικά τους πρωταθλήματα. «Ανυπομονούμε να κάνουμε συζητήσεις με την UEFA και τη FIFA και να εργαστούμε μαζί, σε συνεργασία, για να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για τη νέα λίγκα και για το ποδόσφαιρο», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ομάδες, στην ανακοίνωση τους.

Η κίνηση των «12» ήταν κάτι που εδώ και καιρό ερχόταν στη δημοσιότητα είτε ως ρεπορτάζ ή μέσω διαφόρων διαρροών και συνοδευόταν από εκτιμήσεις για ανοιχτό πόλεμο ανάμεσα σε UEFA, FIFA και Εθνικές ομοσπονδίες ποδοσφαίρου, καθώς και αντίστοιχες επαγγελματικές λίγκες, είχε δε χαρακτηριστεί ως «ποδοσφαιρικό πραξικόπημα». Η χθεσινή επίσημη ανακοίνωση της νέας λίγκας έφερε αλυσιδωτές αντιδράσεις με αγωγές 50 εκ. ευρώ της UEFA, απαγορευτικά, τελεσίγραφα, οργισμένες ανακοινώσεις των φιλάθλων των Αγγλικών ομάδων, καταγγελίες και δηλώσεις μεγάλων μορφών του ποδοσφαίρου κλπ.

Από την πλευρά του, ο Φλορεντίνο Πέρεθ, πρόεδρος της Ρεάλ και πρώτος πρόεδρος της νέας European Super League, ισχυρίστηκε πως πρόκειται για μια κίνηση που θα αναβαθμίσει το ποδοσφαιρο και η οποία ανταποκρίνεται στις επιθυμίες των οπαδών. «Θα βοηθήσουμε το ποδόσφαιρο σε κάθε επίπεδο και θα το πάμε στο σημείο που δικαιούται στον πλανήτη. Το ποδόσφαιρο είναι το μόνο παγκόσμιο άθλημα, με περισσότερους από 4 δισεκατομμύρια οπαδούς και ευθύνη μας ως μεγάλοι σύλλογοι είναι να ανταποκριθούμε στις επιθυμίες τους», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Το προφίλ της διοργάνωσης:

► Είκοσι ομάδες, με 15 ιδρυτικές και πέντε που θα προκύπτουν με βάση την απόδοσή τους την προηγούμενη σεζόν.
► Αγώνες μεσοβδόμαδα με όλες τις ομάδες να συνεχίζουν να συμμετέχουν στα πρωταθλήματά τους, διατηρώντας το παραδοσιακό εγχώριο καλεντάρι, που παραμένει στην καρδιά του διασυλλογικού ποδοσφαίρου.
► Έναρξη τον Αύγουστο, με τις ομάδες να συμμετέχουν σε δύο ομίλους των 10, με παιχνίδια εντός και εκτός. Οι τρεις πρώτοι κάθε γκρουπ περνούν αυτομάτως στους προημιτελικούς. Οι ομάδες που τερματίζουν στην 4η και την 5η θέση, παίζουν διπλά ματς για τις άλλες δύο θέσεις στην οκτάδα. Ακολουθούν διπλά ματς νοκ-άουτ μέχρι τον μονό τελικό στο τέλος Μαϊου.
► Μετά την έναρξη της διοργάνωσης, θα ακολουθήσει και η αντίστοιχη για τις γυναικείες ομάδες των συλλόγων, για την ανάπτυξη του αθλήματος

Η ανακοίνωση των «12»

«Δώδεκα από τους κορυφαίους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Ευρώπης συνήλθαν σήμερα για να ανακοινώσουν ότι συμφώνησαν στην ίδρυση νέας μεσοβδόμαδης διοργάνωσης, της Super League, η οποία θα διοικείται από τα ιδρυτικά μέλη της. Μίλαν, Άρσεναλ, Ατλέτικο, Τσέλσι, Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Γιουβέντους, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ και Τότεναμ εντάχθηκαν ως ιδρυτικά μέλη. Αναμένονται ακόμη 3 σύλλογοι να ενταχθούν πριν από την εναρκτήρια σεζόν, που αναμένεται να εκκινήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα καταστεί εφικτό.

Προχωρώντας, τα ιδρυτικά μέλη ανυπομονούν να κάνουν συζητήσεις με την UEFA και τη FIFA και να εργαστούν μαζί, σε συνεργασία, για να φέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα για τη νέα λίγκα και για το ποδόσφαιρο εν γένει.

Ο σχηματισμός της Super League έρχεται σε έναν καιρό που η πανδημία επιτάχυνε την αστάθεια στο υπάρχουν οικονομικό ποδοσφαιρικό μοντέλο της Ευρώπης. Επιπροσθέτως, για αρκετά χρόνια, τα ιδρυτικά μέλη είχαν ως στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα και την ένταση των υπαρχουσών ευρωπαϊκών διοργανώσεων κάθε σεζόν, και της δημιουργίας ενός φορμάτ ώστε οι κορυφαίοι σύλλογοι και ποδοσφαιριστές να αγωνίζονται σε μόνιμη βάση.

Η πανδημία έδειξε ότι η στρατηγική και η εμπορική προσέγγιση απαιτούνται για να ενισχύσουν την αξία και να υποστηρίξουν για το καλό ολόκληρης της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής πυραμίδας. Τους πρόσφατους μήνες εκτεταμένοι διάλογοι έλαβαν χώρα στους μετόχους του ποδοσφαίρου, σχετικά με το μελλοντικό φορμάτ των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Τα ιδρυτικά μέλη πιστεύουν ότι οι λύσεις που προτάθηκαν σε αυτές τις συζητήσεις δεν λύνουν τα θεμελιώδη ζητήματα, μεταξύ των οποίων την ανάγκη για περισσότερα ποιοτικά παιχνίδια και επιπρόσθετες οικονομικές πηγές για όλη την ποδοσφαιρική πυραμίδα».

Τα οικονομικά δεδομένα

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση «η ετήσια διοργάνωση θα παρέχει σημαντικά μεγαλύτερη οικονομική αύξηση μέσω μακρόχρονης δέσμευσης για πληρωμές χωρίς όριο, που θα αυξάνονται μαζί με τα έσοδα της λίγκας. Αυτές οι πληρωμές θα είναι σημαντικά υψηλότερες από όσες προκύπτουν από τις υπάρχουσες ευρωπαϊκές διοργανώσεις και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10.000.000.000 ευρώ, κατά τη διάρκεια της αρχικής περιόδου δέσμευσης των συλλόγων.

«Επιπλέον, η διοργάνωση θα χτιστεί πάνω σε βιώσιμα οικονομικά θεμέλια με όλους τους ιδρυτικούς συλλόγους να προσυπογράφουν σε ένα πλαίσιο δαπανών. Ως αντάλλαγμα για τη δέσμευσή τους, οι ιδρυτικοί σύλλογοι θα λάβουν ένα ποσό της τάξης των 3.500.000.000 μόνο για να υποστηρίξουν τα αρχικά επενδυτικά πλάνα τους και να καλύψουν τον αντίκτυπο της πανδημίας», σημειώνεται στην ιδρυτική ανακοίνωση.

Σφοδρές αντιδράσεις και απειλές από τις UEFA και FIFA

Όπως ήταν αναμενόμενο οι ενέργειες των «12» δεν βρίσκουν σύμφωνες τις FIFA (Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου) και UEFA (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου), ούτε την ECA (Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων). Ήδη από το απόγευμα οι «12» και όσοι του ακολουθήσουν απειλούνται με κυρώσεις, ενώ ο πόλεμος αναμένεται να φουντώσει για τα καλά.

Πρώτη στην αντεπίθεση πέρασε η UEFA, με την πλήρη στήριξη των εθνικών Λιγκών, των Ομοσπονδιών και της FIFA. Εξέδωσε ανακοίνωση σε σκληρό ύφος, απειλώντας άμεσα τα 12 κλαμπ  με αποβολή τόσο από τις υπόλοιπες διεθνείς διοργανώσεις, αλλά και από τα εθνικά τους πρωταθλήματα, καθώς και τους παίκτες των ομάδων με αποκλεισμό από τις εθνικές τους ομάδες

Την ίδια στιγμή, ευχαρίστησε τους συλλόγους από τις υπόλοιπες χώρες, ιδιαιτέρως από τη γαλλική Ligue 1 και τη Bundesliga, που δεν σιγοντάρουν το πλάνο των υπολοίπων 12 και έστειλε ενωτικό μήνυμα προς όλους τους φορείς, πολιτικούς, αλλά και τους απλούς φιλάθλους, για να ταχθούν έναντι του «κυνικού πρότζεκτ», που αποσκοπεί στα επίμονα συμφέροντα ορισμένων συλλόγων.

Κατά του σχεδίου των «12» τάχθηκε και η FIFA αν και σε ηπιότερους τόνους. «Η FIFA μπορεί μόνο να εκφράσει την απόρριψη μιας “κλειστής ευρωπαϊκής αποσχιστικής λίγκας”, εκτός της δομής του διεθνούς ποδοσφαίρου, που δεν σέβεται τις προαναφερθείσες αρχές», ανέφερε αν και σε αυτή τη φάση δεν προχώρησε σε προειδοποιήσει για τιμωρίες και αποβολές από τις διοργανώσεις της, αλλά κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές σε «εποικοδομητικό διάλογο». Ασφαλώς ο μεγάλος φόβος της FIFA είναι πως προχωρήσει η European Superleague, ενδεχομένως να ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες κινήσεις σε Λατινική Αμερική ή Ασία, που θα τίναζε ολοκληρωτικά στον αέρα το οικοδόμημα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. 

Πολιτικές αντιδράσεις

Θέση κατά της European Super League πήραν λίγο πριν την ανακοίνωση της ίδρυσής της, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.
 
Συγκεκριμένα, ο Γάλλος πρόεδρος χαιρέτησε την απόφαση των γαλλικών ομάδων να μη συμμετάσχουν στη δημιουργία της κλειστής λίγκας, τονίζοντας: «Η προεδρία της Γαλλίας χαιρετίζει τη θέση των γαλλικών ομάδων να μην αποδεχθούν να συμμετάσχουν στην European Super League η οποία απειλεί τις αρχές της αλληλεγγύης και του αθλητικού πνεύματος. Το γαλλικό κράτος θα υποστηρίξει όλα τα μέτρα που έλαβαν οι LFP, FFF, UEFA και FIFA για την προστασία της ακεραιότητας των εθνικών και ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων».
 
Από την άλλη, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον με ανάρτησή του στο Twitter σχολίασε ότι είναι μία κίνηση που θα προκαλέσει ζημιά και τόνισε ότι οι ομάδες πρέπει να λογοδοτήσουν στους φιλάθλους και την κοινότητα του ποδοσφαίρου. «Τα σχέδια για την European Super League θα ήταν πολύ ζημιογόνα για το ποδόσφαιρο και στηρίζουμε τις ποδοσφαιρικές Αρχές για να αναλάβουν δράση. Θα χτυπούσαν στην καρδιά του εγχώριου παιχνιδιού και θα ανησυχήσουν τους φιλάθλους σε όλη τη χώρα. Οι εμπλεκόμενοι σύλλογοι πρέπει να απαντήσουν στους φιλάθλους τους και στην ευρύτερη κοινότητα ποδοσφαίρου πριν να κάνουν περαιτέρω βήματα», έγραψε χαρακτηριστικά.
 
Προσωπικότητες του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

Από την πλευρά του ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον διαχώρισε τη θέση του από τη συμμετοχή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τόνισε ότι πρόκειται για «απόδραση από τα Κύπελλα Ευρώπης όπως τα γνωρίζουμε επί 70 χρόνια». «Με την δημιουργία της Super League μιλάμε για απόδραση από τα Κύπελλα Ευρώπης όπως τα γνωρίζουμε επί 70 χρόνια. Στην εποχή μου στην Γιουνάιτεντ, παίξαμε σε τέσσερις τελικούς του Champions League και ήταν πάντα οι πιο ξεχωριστές βραδιές. Η Έβερτον ξοδεύει 500 εκατομμύρια λίρες για να χτίσει ένα νέο γήπεδο με τη φιλοδοξία να παίξει στο Champions League. Οι οπαδοί λατρεύουν τον ανταγωνισμό ως έχει, Οταν ήμουν παίκτης της Ντανφέρμλιν στη δεκαετία του ’60 αλλά και προπονητής της Αμπερντίν για να φτάσεις στην κορυφή της Ευρώπης ήταν σαν να ανεβαίνεις το Έβερεστ».
 
Ο Γκάρι Νέβιλ εξέφρασε το λαϊκό αίσθημα όλων των φιλάθλων στην Αγγλία και όχι μόνο με έναν καταπληκτικό μονόλογο-κόλαφο κατά της απόφασης των έξι μεγάλων κλαμπ της Αγγλίας να αποσχιστούν από την UEFA και να δημιουργήσουν την ευρωπαϊκή Super League. Ο παλαίμαχος διεθνής μπακ και πρώην αρχηγός της Γιουνάιτεντ, μιλώντας στο Sky Sports έκανε λόγο για ντροπιαστική απόφαση, που αγνοεί την παράδοση του ποδοσφαίρου και τους φιλάθλους και κατηγόρησε ευθέως τους ξένους ιδιοκτήτες των κλαμπ πως ενήργησαν με απληστία και μόνο.
 
«Είμαι αηδιασμένος, περισσότερο με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη Λίβερπουλ. Η Λίβερπουλ υποτίθεται πως είναι η ομάδα του κόσμου, που τραγουδά ‘You’ll never walk alone’. Η Γιουνάιτεντ δημιουργήθηκε από φτωχούς εργάτες και τώρα αποσχίζονται για να μείνουν εκτός ανταγωνισμού σε μια λίγκα από την οποία δεν μπορούν να υποβιβαστούν. Είναι η απόλυτη ντροπή! Πρέπει να αντισταθούμε όλοι! Είναι απόλυτη απληστία. Οι άνθρωποι αυτοί είναι απατεώνες. Οι ιδιοκτήτες των κλαμπ αυτών δεν έχουν καμία σχέση με το ποδόσφαιρο και την ιστορία πάνω από 100 ετών που έχει σε αυτή τη χώρα, με φιλάθλους που έχουν ζήσει και αγαπήσει αυτές τις ομάδες…..»
 
Αντιδράσεις φιλάθλων

Ξεκάθαρη θέση κατά της απόφασης των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Σίτι, Άρσεναλ, Τσέλσι, Άρσεναλ και Τότεναμ να αποσχιστούν από την UEFA δημιουργώντας μαζί με άλλα μεγαθήρια τη δική τους ευρωπαϊκή Super League τάχθηκαν και οι οπαδοί των αγγλικών ομάδων. Με ανακοινώσεις τους μιλούν για προδοσία των αρχών του ποδοσφαίρου και αδιαφορία για τη γνώμη του κόσμου προαναγγέλλοντας ακόμη και μαζικές αντιδράσεις!
 
Χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων, οι οργανωμένοι φίλοι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που εξέφρασαν επίσημα την οργή τους τονίζουν: «Οι ανακοινώσεις αυτές είναι απαράδεκτες και σοκάρουν τους φιλάθλους της Γιουνάιτεντ, όπως και των άλλων ομάδων. Μια κλειστή λίγκα επίλεκτων και πλούσιων κλαμπ είναι κόντρα σε όσα το ποδόσφαιρο και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πρεσβεύουν».
 
Οι φίλοι της Τσέλσι επίσης σημειώνουν: Οι φίλοι της Τσέλσι, με τη σειρά τους, αναφέρουν πως «… σήμερα βιώσαμε την υπέρτατη προδοσία. Είναι μια απόφαση προς όφελος της τσέπης των πλουσίων, που δεν λαμβάνει υπόψη τους πιστούς φιλάθλους, αλλά και το παρελθόν και το μέλλον του ποδοσφαίρου μας. Είναι κάτι ασυγχώρητο, αρκετά πια!».
 
Πάντως, οι αντιδράσεις από πλευράς φιλάθλων, και των «12» και όλων των υπολοίπων, σε ολόκληρη την Ευρώπη, είναι σφοδρές. Στην Αγγλία δε, μια βόλτα στο Twitter αρκεί για να αντιληφθεί κανείς πως ο κόσμος «βράζει»… Υπάρχει, εξάλλου, μια φημολογία ότι η UEFA σκέφτεται να αναβάλει Champions League και Europa League μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.

Οι εξελίξεις από σήμερα, σε κάθε περίπτωση, αναμένονται συνταρακτικές!