Το tvxs εν όψει του Euro παρουσιάζει μία αναδρομή στις προηγούμενες διοργανώσεις του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, στη διοργάνωση του 1968
, η Δυτική Γερμανία συμμετείχε για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ωστόσο η παρουσία της πέρασε σχεδόν απαρατήρητη καθώς δεν κατάφερε να προκριθεί από τη φάση των ομίλων. Όμως το 1972, στο Βέλγιο, η παρέα των Φραντς Μπεκενμπάουερ και Γκερντ Μίλερ έβαλε μια για πάντα τη σφραγίδα της στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και η Δυτική Γερμανία κατέκτησε τον πρώτο ευρωπαϊκό της τίτλο.

Ads

Αντλώντας τα καλύτερα στοιχεία από τις Μπάγερν Μονάχου και Μπορούσια Μένχενγκλαντμπαχ ο προπονητής της Δυτικής Γερμανίας, Χέλμουτ Σεν, δημιούργησε ένα κορυφαίο σύνολο που «σάρωσε» τα πάντα στο πέρασμά της και έφτασε μέχρι την κορυφή της Ευρώπης. Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ αναδείχθηκε σε πρωτοπόρο της σχολής των «επιθετικών λίμπερο». Μαζί του είχε εξαιρετικά ταλαντούχους ποδοσφαιριστές όπως ο Πολ Μπράιτνερ, ο Ούλι Χένες και ο Γκίντερ Νέτσερ.

«Αιχμή του δόρατος» αυτής της μεγάλης ομάδας δεν ήταν άλλος από τον θρυλικό Γκερντ Μίλερ, τον «Bomber», όπως τον αποκαλούσαν. Ο «εκτελεστής» επιβεβαίωσε τον τίτλο και την κλάση του, σκόραρε τέσσερις φορές στην τελική φάση της διοργάνωσης, και δικαιωματικά έλαβε μια θέση ανάμεσα στους ήρωες της ιστορίας του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Ο «εκτελεστής» σε δράση

Οι υπόλοιπες ομάδες που έφτασαν στους οκτώ (Ιταλία, Αγγλία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σοβιετική Ένωση και Ουγγαρία) απλά συμπλήρωσαν το σκηνικό για την ποδοσφαιρική παράσταση των δυτικογερμανών. Άξια αναφοράς η παρουσία της Σοβιετικής Ένωσης που κατάφερε για τέταρτη συνεχόμενη φορά να βρεθεί στους τέσσερις κορυφαίους της Ευρώπης και για τρίτη στον τελικό της διοργάνωσης.

Ads

image
image

Οι Βέλγοι διοργανωτές, που διέθεταν ένα αξιόμαχο σύνολο, πέρασαν στα ημιτελικά αποκλείοντας την Ιταλία με συνολικό σκορ 2-1 (0-0 και 1-2). Η Αγγλία αποκλείστηκε από τη Δυτική Γερμανία χάνοντας με 1-3 στο Λονδίνο (σημ: Οι δύο ομάδες ήρθαν ισόπαλες με 0-0 στο Βερολίνο). Η Ουγγαρία απέκλεισε τη Ρουμανία με 2-1 σε τρίτο παιχνίδι (3-3 συνολικό σκορ στα δύο πρώτα), ενώ η Σοβιετική Ένωση προκρίθηκε με 3-0 έναντι τη Γιουγκοσλαβίας.

Αγγλία – Δυτική Γερμανία 1-3

Στην ημιτελική φάση οι Βέλγοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη Δυτική Γερμανία, όμως παρά την υποστήριξη της έδρας υποτάχθηκαν (1-2) στην ανωτερότητα των αντιπάλων τους. Η Σοβιετική Ένωση για να φτάσει και πάλι στον τελικό απέκλεισε την Ουγγαρία με 1-0.

Ο τελικός αποδείχθηκε παράσταση για έναν ρόλο. Οι Δυτικογερμανοί, με πρώτο βιολί τον χαρισματικό Γκερντ Μίλερ (σκόραρε δύο φορές, όπως και στον ημιτελικό), συνέτριψαν τους Σοβιετικούς με 3-0 και δίκαια κατέκτησαν το πρώτο Ευρωπαϊκό Κύπελλο στην ιστορία τους.

Ο τελικός



«Είχαμε μια πολύ καλή ομάδα εκείνη την εποχή. Τα πάντα λειτουργούσαν τέλεια, οι παίκτες, ο προπονητής, όλα. Ειλικρινά μιλώντας δεν φοβόμασταν τους Σοβιετικούς στον τελικό. Τους είχαμε κερδίσει και στο παρελθόν. Σκόραρα δύο φορές και όλα πήγαν καλά. Οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές προερχόμασταν βασικά από δύο ομάδες την Μπάγερν Μονάχου και την Μπορούσια Μένχενγκλαντμπαχ και κάποιοι από την Φρανκφούρτη. Είχαμε πολύ καλή αρμονία και ο ένας καταλάβαινε τον άλλον μέσα στο γήπεδο», δήλωσε ο Γκερντ Μίλερ μιλώντας για την επιτυχία του 1972.

Διαβάστε επίσης