Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ισπανίας κατά μία βαθμίδα σε «Αα2», με αρνητικές προοπτικές, προχώρησε την Πέμπτη η Moody’s ενώ σημειώνει πως υπάρχουν «αρνητικές προοπτικές» για την ισπανική οικονομία, ήτοι ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης.

Ads

Η Moody’s εκτιμά πως η Μαδρίτη δεν θα προσφύγει στο μηχανισμό διάσωσης, ωστόσο επικαλείται τις υψηλές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και τις ανησυχίες για την κατάσταση του τραπεζικού κλάδου και των δημοσιονομικών της.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Moody’s δεν πιστεύει ότι απειλείται η φερεγγυότητα της Ισπανίας και δεν εκτιμά ότι η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Ωστόσο, θεωρεί πως οι βασικές ανάγκες χρηματοδότησης, όχι μόνο για την κεντρική αλλά και τις περιφερειακές κυβερνήσεις και τις τράπεζες, καθιστούν τη χώρα ευάλωτη σε περαιτέρω επεισόδια χρηματοδοτικής στενότητας.

Ads

Η Moody’s εκτιμά ότι το κόστος της αναδιάρθρωσης του ισπανικού τραπεζικού κλάδου θα ξεπεράσει τις τρέχουσες εκτιμήσεις της κυβέρνησης για 20 δισ. δολάρια, εκτιμώντας ότι θα ανέλθει τελικά στα 40 με 50 δισ. ευρώ. Ακόμη, επισημαίνει τον κίνδυνο να αυξηθεί το δημόσιο χρέος σε περίπτωση που οι τράπεζες χρειαστούν μεγαλύτερη ρευστότητα.

«H κατάσταση των ταμιευτηρίων δεν είναι ο μόνος λόγος που οδήγησε τον οίκο να προχωρήσει στην σημερινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας», δήλωσε στην οικονομική ιστοσελίδα Cinco Dias η επικεφαλής αναλύτρια του οίκου Moody’s Kathrin Muehlbronner. «Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα ταμιευτήρια δεν είναι το μόνο σημαντικό πρόβλημα στην Ισπανία. Η δημοσιονομική κατάσταση και η οικονομική ανάπτυξη είναι επίσης σημαντικά στοιχεία» σημείωσε.

Παράλληλα, τόνισε ότι το χρέος της Ισπανίας αναπτύσσεται με πολύ γρήγορο ρυθμό και θα διπλασιαστεί το διάστημα 2007-2012. «Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη επηρεάζουν την συνολική εικόνα της ισπανικής οικονομίας η οποία κινείται με χαμηλότερη ταχύτητα σε σχέση με άλλες χώρες», εξήγησε η Muehlbronner, επισημαίνοντας τον κίνδυνο ότι «το ποσό για την αναμόρφωση του τραπεζικού συστήματος της Ισπανίας, σε ακραίες συνθήκες, να φθάσει τα 120 δις ευρώ, 6 φορές περισσότερο από το ποσό που προβλέπει η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας».

Η Moody’s είχε υποβαθμίσει την ισπανική οικονομία τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά μία βαθμίδα πάλι, σε «Αα1» από «Ααα». Η Fitch, που «βαθμολογεί» τη χώρα με «ΑΑ+», άλλαξε την εκτίμηση της για τις «προοπτικές», σε «αρνητικές», στις 4 Μαρτίου. Η Standard & Poor’s αξιλογεί την Ισπανία με «ΑΑ» από «ΑΑΑ» τον Ιανουάριο του 2009.