Κατηγορίες για το φόνο της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ στο σπίτι του τα ξημερώματα απαγγέλθηκαν στον Όσκαρ Πιστόριους. Ο Νοτιοαφρικανός ολυμπιονίκης ήταν ο μοναδικός μέσα στο σπίτι την ώρα του περιστατικού, υποστηρίζει η αστυνομία, που μιλά για έναν μάρτυρα (πιθανότατα διερχόμενο).

Ads

Εκρόσωπος της αστυνομίας δεν κατονόμασε τον κατηγορούμενο, όπως επιτάσσει το δίκαιο της Νότιας Αφρικής, αλλά δήλωσε ότι ο 26χρονος και το θύμα, η Ρίβα Στέενκαμπ, ήταν μόνοι στο σπίτι την ώρα του φόνου.

Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι έχουν υπάρξει και κατά το παρελθόν «ενδο-οικογενειακά περιστατικά» στο σπίτι του Πιστόριους.

Τα ξημερώματα, η αστυνομία της Πρετόρια έλαβε κλήση για πυροβολισμούς στο σπίτι του Πιστόριους. Όταν οι αστυνομικοί έφτασαν, βρήκαν το προσωπικό του ασθενοφόρου που είχε κληθεί να προσπαθεί να κρατήσει στη ζωή μία 30χρονη που είχε πυροβοληθεί. 

Ads

Η κοπέλα πέθανε στο σπίτι, ανακοίνωσε η αστυνομία, όπου και βρέθηκε ένα πιστόλι 9 χιλιοστών

Ο αρχηγός της αστυνομίας της περιοχής είπε στα τοπικά μέσα ότι η γυναίκα πυροβολήθηκε στο κεφάλι και στο χέρι.

“Σε αυτό το στάδιο, δεν έχουμε πολλές πληροφορίες. Δεν τον έχω δει, είναι με την αστυνομία και η υπόθεση είναι στα χέρια των αρχών. Προφανώς είμαστε σοκαρισμένοι…Ο μόνος που μπορεί να μας πει τι συνέβη είναι ο ίδιος ο Οσκαρ” υποστήριξε ο πατέρας του αθλητή, Χένκε Πιστόριους.
 
Οι ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος δεν είναι γνωστές. Υπάρχουν αναφορές ότι το συμβάν έλαβε χώρα κατά λάθος, καθώς ο αθλητής νόμισε ότι βρέθηκε αντιμέτωπος με διαρρήκτη.
 
Ο 26χρονος, γνωστός ως «blade runner» είχε προκαλέσει παγκόσμια συγκίνηση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το περασμένο καλοκαίρι, όταν με πρόσθετα μέλη συμμετείχε στα αθλήματα του στίβου των κανονικών αγώνων.

Η Νότια Αφρική συγκαταλέγεται στις χώρες με τη μεγαλύτερη εγκληματικότητα στον κόσμο και πολλοί είναι οι πολίτες που έχουν όπλα, προκειμένου να προστατεύονται από τους εισβολείς. Αλλά οι διαδικασίες χορήγησης άδειας αξιολογούνται προσεκτικά από τις νοτιοαφρικανικές αρχές, υποστηρίζει η δημοσιογράφος της εφημερίδας Beeld, Ερικα Γκίμπσον.

Η είδηση του εγκλήματος προκάλεσε σοκ σε ολόκληρη τη Νότιο Αφρική, καθώς ο Πιστόριους θεωρείται ένα από τα εθνικά σύμβολα της χώρας.

Η Νοτιοαφρικανική Συνομοσπονδία Αθλητισμού και Ολυμπιακή Επιτροπή τόνισε ότι έχει ερωτηματικά για το περιστατικό, αλλά δεν ήταν σε θέση να κάνει κάποιο σχόλιο.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας στίβου της Βρετανίας, Εντ Γουόρνερ, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πολλά για το θέμα, ωστόσο περιέγραψε τις αναφορές ως «σοκαριστικές και πολύ λυπηρές», προσθέτοντας ότι «ο Πιστόριους είναι μία από τις μεγαλύτερες μορφές των Παραολυμπιακών, αλλά και του αθλητισμού γενικότερα».