Ads

Χιλιάδες φοιτητές συμμετείχαν σήμερα σε διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης των πανεπιστημίων, που προωθεί η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερκουσκόνι. Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων σημειώθηκαν επεισόδια με τους διαδηλωτές να ρίχνουν αυγά και καπνογόνα στην είσοδο της Γερουσίας και ζητούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης.

Μία ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε να σπάσει τα φράγματα ασφαλείας γύρω από το Παλάτσο Μαντάμα, την έδρα της Γερουσίας, όμως απωθήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ άλλοι φοιτητές επιχείρησαν να δημιουργήσουν μία ζώνη μπροστά στην Κάτω βουλή, όπου η υπουργός Παιδείας Μαριαστέλα Τζελμίνι παρουσίαζε την προτεινόμενη μεταρρύθμιση των πανεπιστημίων, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί αύριο.

Ads

H ιταλική κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια έχει υιοθετήσει σειρά νόμων που έχουν ως στόχο να μειωθούν κατά 9 δισεκατομμύρια ευρώ οι δαπάνες για την παιδεία και να εξαλειφθούν 130.000 θέσεις εργασίας την πενταετία 2009-2013, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Στη μεταρρύθμιση προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η συγχώνευση των πιο μικρών πανεπιστημίων, η εισαγωγή στα διοικητικά συμβούλια προσώπων εκτός πανεπιστημίων και η μείωση της θητείας των πρυτάνεων.

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν εκτός από τη Ρώμη, και σε άλλες πόλεις, όπως το Τορίνο, την Περούτζια, το Σαλέρνο, όπου ερευνητές κατέλαβαν τις σκεπές των ιδρυμάτων τους.

Στην Πίζα χιλιάδες φοιτητές κατέλαβαν πέντε γέφυρες στον Άρνο παραλύοντας την κίνηση στο κέντρο της πόλης, ενώ στη Σιένα εκατοντάδες φοιτητές κατέλαβαν τις γραμμές του τραίνου.