Έκκληση να μην συνεχιστεί η συζήτηση για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. «Δεν είναι προς όφελός σας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε δηλώσεις του νωρίτερα είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου προγράμματος για τη χώρα. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο αλλά πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο, ενώ ενημέρωσε ότι η Γερμανία θα επενδύσει στην Ελλάδα και θα στηρίξει το αναπτυξιακό ταμείο παρέχοντας κεφάλαια μέσω της τράπεζας επενδύσεων Kwf.

Ads

Διαβάστε επίσης στο tvxs.gr: Ο Σόιμπλε φέρνει ένα «καρότο» και το νέο μνημόνιο
 
«Η Ελλάδα ανακτά την ανταγωνιστικότητά της, οι ανισορροπίες έχουν μειωθεί, αλλά χρειάζονται ακόμα να γίνουν πολλά» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σόιμπλε, ενώ αναφέρθηκε και στη δημιουργία Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου, λέγοντας πως μόλις αρχίσει να «τρέχει» η Γερμανία θα επενδύσει σε αυτό. «Η Γερμανία προτίθεται να επενδύσει χρήματα από τη στιγμή που θα λειτουργήσει το Αναπτυξιακό Ταμείο στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.
 
Επεσήμανε, παράλληλα, την ανάγκη να στηριχθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και πρόσθεσε πως για να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης χρειάζονται καινοτόμες επιχειρήσεις. «Οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να προκαλέσουν μόνες τους την ανάπτυξη, μπορούν μέσω της δημόσιας διοίκησης» πρόσθεσε.
 
Ζήτησε επίσης να μην συνεχιστεί η συζήτηση για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους. «Δεν είναι προς όφελός σας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες βιώνουν χαλεπούς καιρούς, αλλά τόνισε πως θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες. Ανέφερε δε, πως πριν από 10 χρόνια, οι Γερμανοί ήταν «οι ασθενείς της Ευρώπης».
 
Αναφερόμενος στην κρίση χρέους που μαστίζει την Ευρωζώνη, τόνισε ότι δεν έχει παρέλθει και ότι δεν έχει ξεπεραστεί ο κίνδυνος. Η στρατηγική που ακολούθησαν από την αρχή της κρίσης οι Ευρωπαίοι έχει στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση, είπε ο κ. Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι τα προγράμματα προσαρμογής απαιτούν βαθιές μεταρρυθμίσεις.
 
Ερωτηθείς αν η Γερμανία μπορεί να διδάξει κάτι την Ελλάδα, στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, ο Σόιμπλε, απέφυγε διπλωματικά την ερώτηση, λέγοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος αν απαντήσει να φανεί αλαζόνας και συμπλήρωσε: «εκείνοι (οι Έλληνες) ξέρουν καλύτερα».
 
Παίρνοντας στην συνέχεια τον λόγο, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον που υπάρχει από γερμανικές επιχειρήσεις για τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη συλλογή απορριμμάτων, την υψηλή τεχνολογία, την πληροφορική και τον ιατρικό τουρισμό. Κατά τον χαιρετισμό του ο Έλληνας υπουργός έκανε λόγο για τεράστιες συμπληρωματικότητες των οικονομιών Ελλάδας και Γερμανίας, επισημαίνοντας ότι «αυτά που μας ενώνουν με τον κ. Σόιμπλε είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν».
 
Δήλωσε προσηλωμένος στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος». «Κάνουμε το σωστό και παρά τα λάθη βρίσκουμε λύσεις», ανέφερε. Αναφερόμενος τέλος, στο πρόβλημα της ρευστότητας το οποίο χαρακτήρισε ως βασικό παράγοντα ανάσχεσης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι αυτό τώρα θα αποκατασταθεί μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
 
Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα δίνει την μεγαλύτερη μάχη της, εδώ και μια γενιά, αλλά είναι αποφασισμένη να την κερδίσει και σε αυτό θα βοηθήσει και η αλληλεγγύη την οποία μοιράζεται με τους ευρωπαίους εταίρους της. Επιπλέον επιβεβαίωσε την σύσταση αναπτυξιακού ταμείου με την Γερμανία.
 
Το πρόγραμμα της επίσκεψης
 
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών συνομίλησε στη συνέχεια με εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και γερμανικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
 
Ακολούθως, είχε συνάντηση διάρκειας 40 λεπτών με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ ακολούθησε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, ο υπουργός Οικονομικών Ιω. Στουρνάρας, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου και ο βουλευτής Επικρατείας Χρ. Λαζαρίδης.

image

image
 
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Σόιμπλε φέρεται να είπε ότι «το ποτήρι είναι πιο πολύ γεμάτο» και να αναγνώρισε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Επίσης, φέρεται να έκανε θετική αναφορά στη χθεσινή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και ειδικότερα στις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση. 

Ads

Μετά τη σύσκεψη, οι κ.κ. Βενιζέλος και Σόιμπλε είχαν ιδιαίτερη συζήτηση, ενώ μετά την αποχώρηση του Γερμανού υπουργού, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχαν δεκάλεπτη συνομιλία.

Αυτή την ώρα ο κ. Σόιμπλε επισκέπτεται το υπουργείο Οικονομικών, όπου συμμετέχει σε σειρά συσκέψεων με τον Γιάννη Στουρνάρα. Πιο συγκεκριμένα, από τις 16:00 πραγματοποιείται σύσκεψη για το Ελληνικό Πρόγραμμα Προσαρμογής, στις 16:30 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για τη δημιουργία Τραπεζικού Ιδρύματος στην Ελλάδα και στις 17:00 θα γίνει σύσκεψη για την υπογραφή του μνημονίου για τη δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου.
 
Λίγο μετά τις 17:30 θα υπογραφεί το μνημόνιο και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών.