Στην Αθήνα βρίσκεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε δηλώσεις του πριν την άφιξη στη χώρα δεν απέκλεισε νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Απαγόρευση διαδηλώσεων, συγκεντρώσεων και κυκλοφορίας έχουν επιβληθεί σε μεγάλο μέρος του κέντρου της Αθήνας λόγω της επίσκεψης. Παράλληλα, κλειστοί θα παραμείνουν σταθμοί του μετρό για αρκετές ώρες, ενώ δρακόντεια θα είναι τα μέτρα ασφαλείας, θυμίζοντας την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα. Σφοδρές αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, με την αξιωματική αντιπολίτευση να καλεί σε συμμετιοχή στο συλλαλητήριο στις 18:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στο μεταξύ, υψηλών συμβολισμών συνάντηση έγινε το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Κάρολος Παπούλιας δέχτηκε Τσίπρα και Γλέζο, οι οποίοι έθεσαν το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων. Το πρόγραμμα των συναντήσεων.

Ads

Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες βράδυ στο δεύτερο πρόγραμμα της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ZDF, ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Σόιμπλε υποστήριξε πως η Ελλάδα παρουσιάζει πλέον μια «καλύτερη οικονομική ανάπτυξη» και πως συνολικά «βρίσκεται σε έναν δρόμο που την οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον».
 
Μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο RBB το πρωί της Πέμπτης, πριν φύγει για την Ελλάδα, ο Βόφλγκανγκ Σόιμπλε ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο νέο κουρέματος, το οποίο απέρριψε. «Δεν συζητά κανείς σοβαρά, όποιος καταλαβαίνει κάτι γύρω από την υπόθεση, κούρεμα στους ιδιώτες πιστωτές· πρόκειται όμως για την πιθανότητα να χρειαστεί η Ελλάδα με το τέλος του τρέχοντος προγράμματος το 2014 ένα περαιτέρω πρόγραμμα» υποστήριξε.
 
«Είστε ο λιγότερο δημοφιλής πολιτικός της Ευρώπης στην Ελλάδα, με ποια συναισθήματα ταξιδεύετε αύριο για την Αθήνα» ερωτήθηκε μεταξύ άλλων ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ στο ZDF για να απαντήσει ότι πηγαίνει στην Αθήνα «με την αίσθηση ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».
 
«Αντιλαμβάνομαι ότι πολλοί Έλληνες αισθάνονται έτσι, πιστεύουν ότι πρέπει να υλοποιήσουν αυτά τα επώδυνα μέτρα για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτοί ευθύνονται επειδή πρέπει να πάρουμε αυτά τα μέτρα. Αυτό όμως δεν ισχύει» ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
 
«Βοηθάμε τους Έλληνες, η Ευρώπη συνολικά. Δεν είμαι η “υπερτρόικα”, πηγαίνω κατόπιν πρόσκλησης του Έλληνα πρωθυπουργού για να δείξω ότι εμπιστευόμαστε την Ελλάδα, ότι θέλουμε να κάνουμε διμερώς ότι είναι δυνατόν για να στηρίξουμε την Ελλάδα σε αυτό τον δύσκολο δρόμο. Συνολικά η Ελλάδα βρίσκεται σε έναν δρόμο που την οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον» ανέφερε.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Δρακόντεια είναι από τις 09.00 το πρωί έως τις 20.00 το βράδυ τα μέτρα ασφαλείας της Αστυνομίας, με αφορμή την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς απαγορεύονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και πορείες σε μεγάλου εύρους περιοχή της Αθήνας. Την εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας έχουν αναλάβει 4.000 αστυνομικοί. Τα αστυνομικά μέτρα είναι ανάλογα με αυτά που είχαν εφαρμοστεί και κατά την επίσκεψη της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ το περασμένο φθινόπωρο. Ωστόσο, παρά την απαγόρευση, οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη στην πλατεία Συντάγματος κατά του πολυνομοσχεδίου έδωσαν «ραντεβού» στις 18:30 το απόγευμα της Πέμπτης στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Ads

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σόιμπλε μπήκε στο Χίλτον όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα «Creating the right environment for Growth» («Δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη») από την πίσω πλευρά, στην οδό Μιχαλακοπούλου, προκειμένου να αποφύγει τους φωτογράφους, ενώ ο Γερμανός υφυπουργός εργασίας Χανς Γιοακίμ Φούχτελ εισήλθε στο ξενοδοχείο από την μπροστινή πλευρά. 
 
Απαγόρευση διαδηλώσεων και υπαίθριων συναθροίσεων
 
Ειδικότερα, από τις 09:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ, με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, απαγορεύονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και πορείες στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς – λεωφόρους:
 
Β. Αμαλίας (από τη συμβολή της με την Β. Όλγας) – αριστερά Σουρή – συνέχεια Ναυάρχου Νικοδήμου – δεξιά Βουλής – δεξιά Κολοκοτρώνη – συνέχεια Αμερικής – δεξιά Ακαδημίας – αριστερά Κανάρη – συνέχεια Πατριάρχου Ιωακείμ – αριστερά Μαρασλή – δεξιά Δεινοκράτους – αριστερά Αριστοδήμου – δεξιά Αθηναίων Εφήβων – συνέχεια Κόνιαρη – δεξιά Τσόχα – αριστερά Σούτσου Δ. – συνέχεια Πανόρμου – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – αριστερά Καπετάν Χρονά – δεξιά Βλαχάκη – δεξιά Μεσογείων – αριστερά Μιχαλακοπούλου – αριστερά Διονυσίου Αιγινίτου – δεξιά Ποταμιανού Ηλία – συνέχεια Ίωνος Δραγούμη – αριστερά Β. Αλεξάνδρου – δεξιά Ευφρονίου – αριστερά Σπ. Μερκούρη – δεξιά Ευτυχίδου – Πλατεία Πλαστήρα – δεξιά Αρχιμήδους – δεξιά Μ. Μουσούρου – δεξιά Αρδηττού – αριστερά Β. Όλγας (μέχρι τη συμβολή της με τη Β. Αμαλίας), όπως και κατά μήκος των τμημάτων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής, στο τμήμα της Αττικής Οδού από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών « Ελ. Βενιζέλος » έως τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού με τη Λ. Κατεχάκη, στο τμήμα της Λ. Κα τεχάκη από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού έως τη συμβολή της με τη Λ. Μεσογείων και σε βάθος ακτίνας εκατό 100 μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών (Αττική Οδός – Λ. Κατεχάκη), όπως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά το μήκος τους, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή τοπικής αρμοδιότητας Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών.
 
Κλειστοί σταθμοί του Μετρό
 
Παράλληλα, με απόφαση της αστυνομίας οι σταθμοί του Μετρό «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός» θα παραμείνουν κλειστοί από τις 9.30 το πρωί μέχρι νεωτέρας.
 
Επίσης, οι σταθμοί του Μετρό «Κατεχάκη» και «Μέγαρο Μουσικής» θα κλείσουν για το επιβατικό κοινό από τις 09:30 έως 12:30 και από 18:00 έως 24:00.
 
Εξάλλου, το τραμ δεν θα φτάνει στο Σύνταγμα από τις 9:30 το πρωί έως τη λήξη της βάρδιας.
 
Αντιδρούν ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ
 
«Ο λαός έχει δείξει ότι δεν φοβάται», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την απαγόρευση των υπαίθριων συναθροίσεων, λόγω της επίσκεψης Σόιμπλε στην Αθήνα και καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί για τις 18:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος.
 
«Αν και η κυβέρνηση έχει κάνει το Σύνταγμα κουρελόχαρτο και δεν διστάζει να ανασύρει χουντικά διατάγματα απαγορεύοντας ακόμα και τις συναθροίσεις, ο λαός έχει δείξει ότι δεν φοβάται», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
 
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ακόμη ότι «η προσπάθειά τους να δημιουργήσουν κλίμα φόβου αποδεικνύει ότι τρέμουν τη λαϊκή αντίδραση». «Η κοινωνία ωστόσο θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της και θα αποκαταστήσει τη δημοκρατία», καταλήγει.

Την αντίδραση του στα «μέτρα αστυνομοκρατίας που αποφάσισε η κυβέρνηση, εν όψει της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού» εκφράζει σε ανακοίνωσή του και το ΚΚΕ. Ο Περισσός κάνει λόγο για «κυβερνητικό αυταρχισμό» και καλεί τον λαό «να δώσει τη δική του απάντηση».
 
Στο προεδρικό Μέγαρο Τσίπρας – Γλέζος
 
Υψηλών συμβολισμών συνάντηση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο. Την ώρα που ο Β. Σόιμπλε περνούσε την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου, ο Κάρολος Παπούλιας δέχτηκε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συνοδευόταν από το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Μανόλη Γλέζο. Οι δύο άντρες έθεσαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου.
 
Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν θέσει το θέμα, θα το θέσει ο ελληνικός λαός δίνοντας εντολή σε μια άλλη κυβέρνηση σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον κ. Παπούλια, και σχολιάζοντας τα μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν για την επίσκεψη Σόιμπλε στην Αθήνα, ο κ. Τσίπρας, έκανε λόγο για εικόνα νεκροταφείου, που δεν τιμά ούτε τη χώρα όπου γεννήθηκε η δημοκρατία ούτε και τον κ. Σόιμπλε ως καλεσμένο της.
 
Σημειώνεται πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα συναντηθεί με τον Β. Σόιμπλε, καθώς δεν δέχθηκε σχετικό αίτημα από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών. Προ έτους, άλλωστε, είχε δημοσίως επικρίνει τον Σόιμπλε για την επίθεσή του κατά της χώρας μας, γεγονός που ενόχλησε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
 
Το πρόγραμμα των συναντήσεων Σόιμπλε
 
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.
 
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο Γερμανός υπουργός θα μιλήσει σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 12.00 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Hilton.
 
Στη συνέχεια ο κ. Σόιμπλε θα συνομιλήσει με εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και γερμανικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.