Το θέμα ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ επανέρχεται στη δημοσιότητα με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών, Γιάννης Δημαράς και Βασίλης Οικονόμου. Οι δυο βουλευτές καταγγέλλουν ότι ενώ η κυβέρνηση κατάργησε την ΑΓΡΟΓΗ με το σκεπτικό ότι είχε ολοκληρωθεί το έργο της ψηφιοποίησης, που είχε αναλάβει, το ίδιο το έργο ανέλαβε με διαγωνισμό ιδιωτική εταιρεία στις 14 Μαρτίου 2011.

Ads

Η ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε., ανώνυμη εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ιδρύθηκε από το υπουργείο Γεωργίας (άρθρο 46 του Ν. 2637/1998) ως εργαλείο παρέμβασης στην αγορά αγροτικής γης και την ψηφιοποίηση και καταργήθηκε μετά την εκλογή της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου. Η τελευταία απέλυσε 259 εργαζομένους με το αιτιολογικό ότι οι προσλήψεις τους ήταν ρουσφετολογικές, φωτογραφίζοντας εμμέσως πλην σαφώς τον πρώην υπουργό, Σ. Χατζηγάκη.

«Με έκπληξη όμως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της ΟΠΕΚΕΠΕ με ημερομηνία 14/3/2011 ανακοίνωση προκήρυξης ανάθεσης του έργου της ψηφιοποίησης σε ιδιώτες! Η επιστημονική μάλιστα επιτροπή της Βουλής στην έκθεσή της για την κατάργηση της ΑΓΡΟΓΗ είχε εκφράσει αμφιβολίες για την δυνατότητα κατάργησής της χωρίς την ταυτόχρονη πρόβλεψη νέου φορέα άσκησης του έργου της» αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης. «Για ποιο λόγο λοιδορήσατε τους εργαζόμενους που υποστήριζαν ότι δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο και τους χαρακτηρίσατε κομματικά ευεργετημένους και αναξιοκρατικά τοποθετημένους στην ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ ενώ σήμερα με τις πράξεις σας δικαιώνετε τα επιχειρήματά τους;» αναφέρουν οι δυο βουλευτές και ζητούν ν’ απαντήσει η κυβέρνηση γιατί δεν προχώρησε σε διώξεις όσων υπέγραψαν αυτές τις αναξιοκρατικές, όπως τις υποστήριξε, προσλήψεις διεκδικώντας και αστικές αποζημιώσεις.

Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία» κύκλοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επιμένουν πως το έργο της ψηφιοποίησης έχει προχωρήσει, ο δε διαγωνισμός αφορά μόνο τη χρήση λογισμικού για κάθε πολίτη-χρήστη του Διαδικτύου και όχι μόνο για τα μέλη του οργανισμού. Επιμένουν ότι η επικαιροποίηση θα συνεχίσει να γίνεται απ’ τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά την κατάργηση της ΑΓΡΟΓΗ, στον οποίο έχουν ενταχθεί και στελέχη της, και ότι ο διαγωνισμός γίνεται μέσω κοινοτικών προγραμμάτων από το ΚΠΣ για την Κοινωνία της Πληροφορίας. Υποστηρίζουν ότι 38 υπάλληλοι απ’ την ΑΓΡΟΓΗ είχαν ήδη δουλέψει στο σύστημα ψηφιοποίησης στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ ψηφιακές εικόνες για το χαρτογραφικό υπόβαθρο παίρνονται μέσω κτηματολογίου και ισχυρίζονται πως 269 εργαζόμενοι προσλήφθηκαν μετά τις 15 Αυγούστου 2009, ενόσω υπουργός ήταν ο Σωτήρης Χατζηγάκης και ουδεμία σχέση είχαν οι ειδικότητές τους με χαρτογραφικό υπόβαθρο.

Ads

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζει την ψηφιοποίηση διότι ο χάρτης ανανεώνεται κάθε χρόνο κατά 20% και επικαιροποιείται. Επισημαίνουν πως απ’ τους 70 παλιούς υπαλλήλους αορίστου χρόνου, που είχαν προσληφθεί πριν από την 1η Αυγούστου 2009, 40 μεταφέρονται στο ΥΠΑΑΤ, εκ των οποίων οι 38 στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ οι υπόλοιποι έχουν μεταφερθεί σε άλλα υπουργεία. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ελευθεροτυπίας» τουλάχιστον οι 38 του ΟΠΕΚΕΠΕ, παρότι παλιοί στην ΑΓΡΟΓΗ, δεν πληρώνονται απ’ τον περασμένο Ιανουάριο και αναμένουν στο περίμενε να υπογραφούν οι σχετικές αποφάσεις για τη μετάταξή τους.