Την απόφαση να κατατεθούν οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις ως διάταξη του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό έλαβε ο πρωθυπουργός, ύστερα από τις ισχυρές δονήσεις που προκάλεσαν στην κυβέρνηση οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις τις οποίες επιτάσσει το μνημόνιο της τρόικας ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ από την αρχική απόφαση να περάσουν οι αλλαγές με Προεδρικό Διάταγμα, ο υπουργός Εργασίας εισηγήθηκε νωρίτερα να αποσταλεί το Διάταγμα στην Ολομέλεια της Βουλής, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών.

Ads

Στο μεταξύ, η προεδρία της Δημοκρατίας επικοινώνησε με το ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εκφράσει τη συμφωνία της με το αίτημα της παράταξης να εξεταστεί η συνταγματικότητα του Προεδρικού Διατάγματος για τα Εργασιακά από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η προεδρία της Δημοκρατίας δήλωσε ότι μετέφερε τη γνώμη της στον υπουργό Εργασίας, καθώς δεν είναι αρμόδια να μεσολαβήσει στο ΣτΕ.

Το Προεδρικό Διάταγμα με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις εστάλη σήμερα από τη ΓΣΕΕ για γνωμοδότηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας και συζητείται αύριο στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ενώ την Τετάρτη αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό στη Βουλή.

Έντονες αντιδράσεις καταγράφηκαν και από τις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, με ορισμένους βουλευτές να διαμηνύουν ότι θα το σκεφτούν πολύ αν θα υπερψηφίσουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ χθες, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρας, ζήτησε με επιστολή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να περιμένει την έκδοση πρακτικού επεξεργασίας του διατάγματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας πριν το υπογράψει.

Ads

Νωρίτερα σήμερα, υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος είχε συνάντηση με βουλευτές της συμπολίτευσης σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα και ανακοίνωσε την εισήγηση του για συζήτηση του Προεδρικού Διατάγματος για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις στην Ολομέλεια της Βουλής, καθώς όπως φέρεται να δήλωσε «δεν δέχεται δημοκρατικές μομφές… να πάνε όλα στη Βουλή. Κατά τη διάρκεια συνάντησή του με τον υπουργό Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη, ο κ. Λοβέρδος ζήτησε από το γραφείο του πρωθυπουργού να περιληφθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, ως διάταξη στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η προώθηση των αλλαγών στο εργασιακό καθεστώς να «περάσει» με τροπολογίες μέσα από τη Βουλή. «Ακούμε τις απόψεις που εκφράζονται περί αντισυνταγματικότητας και γι’ αυτό τον λόγο βρισκόμαστε σε φάση διαλόγου» δήλωσε ο Γ. Πεταλωτή, μετά από την τρίτη κατά σειρά συνάντηση του κ. Λοβέρδου το απόγευμα της Δευτέρας με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, αυτή τη φορά παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου, και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο εξετάζουν αντισταθμιστικά οφέλη για τους εργαζόμενους άνω των 50 ετών που ενδεχομένως βρεθούν εκτός της αγοράς εργασίας. Σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξουν «ανταρσίες» από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, τόσο για το Ασφαλιστικό όσο και για τα Εργασιακά, στην περίπτωση που οι ρυθμίσεις έρθουν στη Βουλή, ο κ. Πεταλωτής επεσήμανε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι δημοκρατικό κόμμα και σεβόμαστε την αυτονομία, αλλά όλοι ξέρουμε τι διακυβεύεται». Τέλος, διέψευσε και κατηγορηματικά τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, τονίζοντας ότι «Δεν συζητάμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και όσοι διακινούν τέτοια σενάρια, το κάνουν για τους δικούς τους λόγους».

Αύριο, ο υπουργός Εργασίας θα παρουσιάσει στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων το Προεδρικό Διάταγμα με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, ύστερα από πρόταση τεσσάρων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Την Τετάρτη αναμένεται να καταθέσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή με σκοπό να ψηφισθεί πριν από τη θερινή διακοπή εργασιών της Βουλής στις αρχές Ιουλίου. Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, βάσει του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό στον δημόσιο τομέα, η εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο θα πραγματοποιηθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2013.

Παράλληλα, σήμερα, η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης είχαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον οποίο συζήτησαν τα Προεδρικά Διατάγματα για τις αλλαγές στα εργασιακά.

Πιθανές αλλαγές στο ΠΔ για την κάμψη των αντιδράσεων

Μιλώντας στο ΔΣ του Εμποροβιομηχανικού επιμελητηρίου της Αθήνας το απόγευμα της Δευτέρας, ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε αλλαγές στα εργασιακά. Όπως είπε, ετοιμάζεται Υπουργική Απόφαση με την οποία το επίδομα ανεργίας θα μετατραπεί σε επιταγή εργασίας που θα δίδεται στον εργοδότη προκειμένου να μην κάνει απολύσεις. Επίσης, για το ύψος των αποζημιώσεων απόλυσης και το χρόνο προειδοποίησης, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι θα παρουσιάσει την Τρίτη τις τελικές προτάσεις στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, τονίζοντας παράλληλα ότι η ισχύουσα νομοθεσία είναι ανεφάρμοστη. Τέλος, ενημέρωσε ότι θα κάνει πρόταση για διατήρηση του θεσμού της διαιτησίας, αλλά με αλλαγές στον τρόπο επιλογής των διαιτητών και μεσολαβητών ώστε να τυγχάνουν γενικής αποδοχής από τους κοινωνικούς εταίρους και να διασφαλίζεται η αμεροληψία.

«Η κυβέρνηση δεν ήθελε να εμπλακεί στα θέματα που απασχολούν τους κοινωνικούς εταίρους, ωστόσο είναι χρέος μας να εφαρμόσουμε το μνημόνιο» υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος, προσθέτοντας ότι την τελευταία δεκαετία «φοβηθήκαμε όλοι το πολιτικό κόστος, με αποτέλεσμα το 2009 να εκραγεί η βόμβα των ελλειμμάτων στα ταμεία».

Οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις οδήγησαν στη διατύπωση σοβαρών επιφυλάξεων ακόμη και από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι άφησαν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με τη στάση που θα κρατήσουν στην ψηφοφορία. Οι αναταράξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο δημιουργούν έντονη ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ στην πλειοψηφία του ο σημερινός Τύπος ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας για να περάσει το νομοσχέδιο από τη Βουλή χωρίς «διαρροές». Μάλιστα, το Μαξίμου φέρεται να επισείσει την απειλή για πρόωρες εκλογές στους πιθανούς «αντάρτες».

Ενδεικτικές των αντιδράσεων είναι οι δηλώσεις του βουλευτή Πάνου Κουρουμπλή στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο οποίο λέει ότι «φθάσαμε σε σημείο να καταργούμε τις συλλογικές συμβάσεις» και υπογραμμίζει ότι κάποια σημεία του διατάγματος είναι αντισυνταγματικά. Διαφωνίες για το περιεχόμενο του Προεδρικού Διατάγματος διατύπωσαν και οι Γιάννης Κουτσούκος και Δημήτρης Κουσελάς στην ίδια εφημερίδα, με τον τελευταίο να υπογραμμίζει ότι «οι ρυθμίσεις του Π.Δ. ξεπερνούν σε ορισμένα σημεία ακόμη και τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει ως κυβέρνηση για την υπογραφή του μνημονίου. Είναι ανάγκη να υπάρξουν ουσιαστικές βελτιώσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η συμβατότητα του διατάγματος με το Σύνταγμα και να μην απορυθμιστούν οι εργασιακές σχέσεις». Αίσθηση προκαλεί και η στάση του ο Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, ο οποίος επανέλαβε στο «Πρώτο Θέμα» πως σε ό,τι αφορά τον οργανισμό μεσολάβησης διαιτησίας και την Εθνική Συλλογική Σύμβαση, αλλά και τα κατώτατα όρια αμοιβών στα δικαστήρια θα κριθούν αντισυνταγματικά.

Και ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Βασίλης Οικονόμου, που διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ μετά την ψηφοφορία για το μηχανισμό στήριξης, μιλώντας στο ρ/σ Σκάι, εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβερνητικής πολιτικής, τονίζοντας ότι θα καταψηφίσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, προσθέτοντας ότι και οι άλλοι δύο τέως βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος βρίσκονται στο ίδιο κλίμα.

«Γενικότερα βλέπω έντονο προβληματισμό στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ» υπογράμμισε και πρόσθεσε πως «Ο υπουργός Εργασίας πρέπει να φέρει το Προεδρικό Διάταγμα στη Βουλή, είναι πολιτικά υποχρεωμένος, πρόκειται για τον πυρήνα των κατακτήσεων του λαού» . Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, «Ο πρωθυπουργός έχει νομίζω την πλειοψηφία για να προχωρήσει τη νέα πολιτική, αλλά αυτή δεν έχει σχέση με την πολιτική του Οκτωβρίου. Πιο δίκαιο και πολιτικά ορθό η προσφυγή στις κάλπες».

Ευ. Βενιζέλος: Σύνδεση Ασφαλιστικού – Φορολογικού

«Το υπουργείο Εργασίας δεν εφαρμόζει μια δική του πολιτική. Η ευθύνη ανήκει συνολικά στην κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία» δηλώνει ο υπουργός Άμυνας σε συνέντευξή του, στηρίζοντας τον υπουργό Εργασίας, ενώ προτείνει τη σύνδεση φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος σε συνέντευξή του στα «Νέα». «Τώρα γίνεται ένα πρώτο βήμα που, αργότερα, μόλις ανακτήσουμε τη διεθνή μας αξιοπιστία, μπορεί να συμπληρωθεί με άλλες κινήσεις. Μια τέτοια κίνηση πιστεύω πάντα ότι είναι η σύνδεση φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος, γιατί αυτό επιτρέπει και τη διαφοροποιημένη φορολογική και ασφαλιστική μεταχείριση επιχειρήσεων εντάσεως εργασίας και επιχειρήσεων εντάσεως κεφαλαίου» λέει ο κ. Βενιζέλος ενώ προσθέτει: «Η πατρίδα μας χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που να αφορά το μοντέλο ανάπτυξης, τη συγκρότηση και λειτουργία του κράτους, τη σχέση κράτους και οικονομίας, το νέο πολιτικό σύστημα, την κοινωνία των πολιτών και τις δικές της ευθύνες. Η πρότασή μου έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό και στόχος μας είναι, το αργότερο τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, να παρουσιάσουμε αυτό το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης».

Διαβάστε επίσης: Εργαζόμενοι και συνδικάτα κινητοποιούνται κατά των ανατροπών σε εργασιακά και Ασφαλιστικό