Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία για την Τρίτη, 29 Ιουνίου αποφάσισαν οι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση σε εργασιακό και ασφαλιστικό τομέα. Παράλληλα, τα δύο συνδικάτα θα πραγματοποιήσουν διάβημα διαμαρτυρίας στη Βουλή, την ημέρα κατάθεσης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, αναφορικά με το Προεδρικό Διάταγμα που θα επιφέρει ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, έκανε λόγο για ωμή παραβίαση του Συντάγματος που καταργεί κάθε κανόνα εργατικού δικαίου και ανατρέπει κάθε μέτρο προστασίας για τους εργαζόμενους, υπογραμμίζοντας την πρόθεση της Συνομοσπονδίας να ανατρέψει αυτό το σχέδιο. Επίσης η ΑΔΕΔΥ καλεί αύριο σε συμβολική κατάληψη του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τα 20,000 περίπου εφάπαξ που εκκρεμούν.

Ads

Στο μεταξύ, ανεστάλη η προγραμματισμένη για σήμερα 24ωρη απεργία που είχαν εξαγγείλει τα σωματεία των εργαζομένων στην Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας.

Μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων ξεκινούν όμως αυτή την εβδομάδα οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, που αντιδρούν στα σχέδια της κυβέρνησης για αναδιάρθρωση και ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) αποφάσισε για αύριο, Τρίτη 22, την Τετάρτη 23 και την Πέμπτη 24 Ιουνίου να πραγματοποιήσει καθημερινές στάσεις εργασίας, κατά τις ώρες 7-9 το πρωί, 3-5 το απόγευμα και 10-12 τα μεσάνυχτα, κατά τις οποίες δεν θα λειτουργεί και το Μετρό μεταξύ των σταθμών Δουκίσσης Πλακεντίας- Αεροδρόμιο. Επίσης, το προεδρείο της ΠΟΣ αποφάσισε την προκήρυξη δύο 24ωρων απεργιών, την πρώτη στις 29 Ιουνίου μαζί με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ και τη δεύτερη την αμέσως επόμενη ημέρα, στις 30 Ιουνίου. Εν τω μεταξύ, με ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σημειώνει πως όλο το πλέγμα των δρομολογίων του ΟΣΕ, παρά τις επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας θα λειτουργήσει κανονικά. Προστίθεται επίσης ότι το επιβατικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει πως ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις και αναμονές, ή ακόμη και ακυρώσεις δρομολογίων, εξαιτίας της πιθανής συμμετοχής των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις της ΠΟΣ.

Παράλληλα, συνεχίζεται η αποχή των καθηγητών που απασχολούνται στα βαθμολογικά κέντρα, ύστερα από την σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ για παράταση της αποχής μέχρι και την Τρίτη, με αίτημα να υπάρξει δίκαιη αντιμετώπιση των οικονομικών αιτημάτων του κλάδου. Από την Τρίτη έως και την Πέμπτη έχουν εξαγγείλει στάσεις εργασίας οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι.

Ads

Επιπλέον, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος αποφάσισε ομόφωνα και με καθολική συμμετοχή την αποχή των δικηγόρων από κάθε διαδικασία από την Τετάρτη 23 Ιουνίου έως και τις 7 Ιουλίου.

Σε 24ωρη απεργία την Τετάρτη 23 Ιουνίου καλεί και το ΠΑΜΕ, ως «απάντηση στο έγκλημα κυβέρνησης, κεφαλαίου, Ευρωπαϊκής Ένωσης που καταργεί τα δικαιώματα της εργατικής τάξης».

Με την κάλυψη της ΕΣΗΕΑ οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας και απεργίες διαμαρτυρόμενοι για τις απολύσεις των συμβασιούχων. Η πρόταση είναι να γίνουν 24ωρες κυλιόμενες απεργίες από την ερχόμενη Τετάρτη και στις 28 – 29 Ιουνίου 48ωρη. Παράλληλα, η ΠΟΕΣΥ ανακοίνωσε σήμερα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στην ΕΡΤ.

Άγκυρα θα ρίξουν τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά από τα μεσάνυχτα της Τρίτης μέχρι και τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, λόγω 24ωρης απεργίας των ναυτεργατών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την άρση του καμποτάζ, το νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο και στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.