Επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, απέστειλε ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, με την οποία ζητάει από τον ΠτΔ να περιμένει την «έκδοση του Πρακτικού Επεξεργασίας από το ΣτΕ» για να υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για τις εργασιακές σχέσεις.

Ads

Στην επιστολή, ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνει ότι «το τελευταίο διάστημα τα περισσότερα νομοσχέδια δεν έχουν έρθει με τις προβλεπόμενες διαδικασίες από τον Κανονισμό της Βουλής, αλλά με την διαδικασία του κατεπείγοντος», κάνοντας αναφορά στις περιπτώσεις των «Μέτρων για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης», νόμος που σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΝ θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία από τη Βουλή, αλλά και στην σχετική τροπολογία του νόμου, με την οποία «αφαιρέθηκε η καθοριστική αρμοδιότητα του Ελληνικού Κοινοβουλίου να επικυρώνει οποιοδήποτε μνημόνιο, συμφωνία και σύμβαση που θα υπογράφει πλέον εν λευκώ ο Υπουργός των Οικονομικών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Δ.Ν.Τ. και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

«Το Μνημόνιο, εκτός της ευρείας εξουσιοδότησης που δίνει για περαιτέρω ρυθμίσεις μέσω Προεδρικών διαταγμάτων, αποτελεί τη βάση για δραστικότατους περιορισμούς ανθρώπινων δικαιωμάτων, κλονίζει τον κοινωνικό ιστό, ωθεί ευάλωτες κατηγορίες στον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση», τονίζεται στην επιστολή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ σημειώνει ότι «οι τελευταίες εξελίξεις, με την παρουσίαση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τις εργασιακές σχέσεις και η προγραμματισμένη κατάθεση σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό σύστημα, είναι προτάσεις που δεν κινούνται απλώς στα όρια της συνταγματικότητας, αλλά αλλοιώνουν με πρόδηλο τρόπο βασικά χαρακτηριστικά του πολιτεύματος μας».

Ads

«Οι περιορισμένες αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας φαίνεται να δυσκολεύουν τον εκ μέρους σας έλεγχο του σεβασμού των θεμελιωδών (εθνικών και διεθνών) αρχών που θίγονται από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και σε καμία περίπτωση δεν σας εισηγούμαι τη πρόκληση θεσμικής κρίσης. Θα ήθελα όμως να επισημάνω ότι ως ρυθμιστής του πολιτεύματος έχετε τη δυνατότητα να ελέγξετε την τήρηση και να εξασφαλίσετε την εφαρμογή του Συντάγματος τουλάχιστον ως προς τις διαδικασίες που αυτό προβλέπει . Παίρνω, λοιπόν, το θάρρος να σας προτείνω, πριν υπογράψετε το Προεδρικό Διάταγμα για τις εργασιακές σχέσεις, να αναμείνετε την έκδοση του Πρακτικού Επεξεργασίας του από το ΣτΕ», αναφέρει η επιστολή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ καταλήγει: «Εισηγούμαι να ζητήσετε από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, έστω δια του αρμόδιου υπουργού, να παραπεμφθεί το σχέδιο του διατάγματος προς επεξεργασία σε σχηματισμό της ολομέλειας κατ΄ άρθρο 15 του π.δ. 18/1989, προκειμένου να εξεταστούν τα σπουδαιότατα νομικά ζητήματα που το σχέδιο αυτό θέτει. Είναι, εξάλλου αυτονόητο, ότι η προθεσμία που τυχόν θα ταχθεί για την επεξεργασία του προεδρικού διατάγματος θα πρέπει να ανταποκρίνεται στην βαρύτητα των ζητημάτων που το ΣτΕ οφείλει να αντιμετωπίσει και να μην οδηγεί στην καταστρατήγηση του άρθρου 95 παρ. 1 περ. δ του Συντάγματος».

Παράλληλα, ο Δ. Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, με δήλωσή του καλεί «τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες σε μαζική και μαχητική συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις, που έχουν εξαγγείλει τα συνδικάτα τους, για να αποκρούσουν την προσπάθεια της κυβέρνησης, που καθ’ υπόδειξη του Δ.Ν.Τ. και της Ε.Ε προωθεί με ένα απλό Προεδρικό Διάταγμα τον εκβαρβαρισμό των εργασιακών σχέσεων και με τρία διαδοχικά νομοσχέδια την κατεδάφιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων».