«Δεν νομίζω ότι ήθελαν να σκοτώσουν. Η ουσία αυτής της κινητικότητας ήταν να διεθνοποιηθεί το ζήτημα της «επανάστασης» η οποία έχει ξεκινήσει, στο δικό τους μυαλό, και το οποίο, όπως πιστεύουν, θα πρέπει να περάσει στο επόμενο στάδιο», δηλώνει η δρ Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Θράκης, Μαίρη Μπόση, σχετικά με τα «χτυπήματα» μέσω φακέλων σε πρεσβείες στην Αθήνα.

Ads

Παράλληλα, εκφράζει την πεποίθηση ότι οι κύκλοι οι οποίοι βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις είχαν στόχο «να κινητοποιήσουν ομοειδείς ομάδες – οργανώσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών». Ταυτόχρονα, πρόκειται για «μία έκφραση αλληλεγγύης τους προς τις λατινικές χώρες, να φανεί και προς τα εκεί ότι υπάρχει στήριξη».

«Δεν εντάσσονται μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι, έτσι όπως το βιώνουμε εμείς οι λοιποί, ζουν μέσα σε ένα παράλληλο σύμπαν και πιστεύουν ακράδαντα ότι πλησιάζει η ώρα της ‘επανάστασης’», αναφέρει, περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά μελών ανάλογων οργανώσεων, και προσθέτει: «θεωρούν ότι αυτή η ώρα της επανάστασης μπορεί να επιλέξει τους ίδιους για ηγέτες».

Η ίδια χαρακτηρίζει «εσπευσμένη και λαθεμένη» την όποια σύνδεση των περιστατικών με την Αλ Κάιντα, σημειώνοντας ότι «οι φάκελοι – βόμβες δεν δημιουργήθηκαν μέσα σε μια νύχτα ή μέσα σε 2-3 μέρες που έλαβαν χώρα τα γεγονότα στην Υεμένη, είναι αποτέλεσμα αρκετών ημερών προετοιμασίας».

Ads

Επιπλέον, η κ. Μπόση εκφράζει την εκτίμηση ότι τα τελευταία φαινόμενα δεν συνδέονται με τις εκλογές: «Δεν νομίζω ότι αυτά τα άτομα συνυπάρχουν με την καθημερινή πραγματικότητα, άλλωστε τάσσονται υπέρ της μη συμμετοχής σε οποιεσδήποτε εκλογές. Βέβαια, παρακολουθούν σε μεγάλο βαθμό τα ΜΜΕ, είναι πολύ καλά ενημερωμένοι».

«Πρόκειται για νέα πλάσματα, με ερασιτεχνικό ηρωισμό -οι ίδιοι αυτοαναγορεύονται ήρωες- ο οποίος μπορεί να συνδέει και άτομα τρομοκρατικών οργανώσεων παλαιότερης κοπής», καταλήγει.