Η κυβέρνηση δείχνει “τρομοκρατημένη” από το πολιτικό κόστος της αναπόφευκτης, όπως φαίνεται, προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης της οικονομίας, που θα σημάνει και μεγαλύτερη εμπλοκή του Διεθνους Νομισματικού Ταμείου στα ελληνικα πράγματα. Η τακτική της είναι να αποδραμοτοποιήσει την υπόθεση και αυτον ακριβώς τον σκοπό εξυπηρετούσαν οι προχθεσινές δηλώσεις Παπανδρέου(«Το ΔΝΤ ήδη μας επιτηρεί») και ανάλογες χθεσινές δηλώσεις του Θ.Πάγκαλου στις οποίες τόνισε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει ηδη, μετά από τις συστάσεις των Ευρωπαίων, τα μέτρα που προτείνει σε ανάλογες περιπτώσεις το ΔΝΤ.

Ads

Το ΠΑΣΟΚ φοβάται την επανάληψη της περίπτωσης της Ουγγαρίας , όπου το Σοσιαλιστικό Κόμμα που προσέφυγε στο ΔΝΤ καταποντίστηκε αυτή την εβδομάδα στις εκλογές , σε όφελος της δεξιάς και της ακροδεξιάς. O Αντώνης Σαμαράς αναγόρευσε και χθές την εμπλοκή του ΔΝΤ σε βασικό σημείο διαφοροποίησης από την κυβέρνηση

Η κυβέρνηση,από την πλευρά της, προσβλέπει στο εμφανές πλέον ρήγμα μέσα στην ΝΔ, ανάμεσα στον πρόεδρο του κόμματος και στην Μπακογιάννη που με παράλληλες δηλώσεις της πήρε αποστάσεις από την επίσημη πολιτική της ΝΔ τονίζοντας ότι το ΔΝΤ δεν πρέπει να δαιμονοποιείται.

Ο σημερινός τύπος για το ΔΝΤ και τις πολιτικές εξελίξεις

Ads

Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚ δεν παύει να  υπολογίζει και το ενδεχόμενο εφάνισης νέων κομματικών σχηματισμών «εθνικής σωτηρίας», με πρωτοστάτες προσωπικότητες που έχουν αρχίζει να κερδίζουν επικίνδυνα έδαφος όπως ο Κ. Μητσοτάκης, ο Γ.Καρατζαφέρης, κα, όπως σημειώνει ο Τ. Παππάς στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Στο μεταξύ,η γραμμή της μετάθεσης των ευθυνών για τη μείωση των μισθών στο Δημόσιο και για την επαπειλούμενη έλευση του ΔΝΤ στη Ν.Δ., που ακολουθεί σταθερά η κυβέρνηση, «έχει αποδώσει». «Η κυβέρνηση πορεύεται για την ώρα σ’ ένα περιβάλλον χωρίς μεγάλες κοινωνικές εντάσεις και κυρίως χωρίς ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις από το πολιτικό σύστημα. Σε συνθήκες όμως παρατεταμένης κρίσης οι αλλαγές στη συμπεριφορά των πολιτών μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή», υπογραμμίζει ο Τ. Παππάς.

Το ενδεχόμενο κοινωνικών αντιδράσεων που μπορεί να εγκυμονεί η έλευση του ΔΝΤ και τα μέτρα που αυτό θα φέρει, προκαλεί εκνευρισμό στην κυβέρνηση. Όπως εξηγεί ο Κ.Π. Παπαδιόχος στη σημερινή Καθημερινή, τρεις είναι οι πολιτικές περιπλοκές που η κυβέρνηση φοβάται. «Πρώτον, ο ίδιος ο κ. Γ. Παπανδρέου εμφανίζεται στην κοινή γνώμη ανακόλουθος, καθώς μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες διαβεβαίωνε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί και δεν πρόκειται να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού διάσωσης.

Δεύτερον, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρείται βέβαιο ότι η ορατή εμπλοκή του ΔΝΤ στα ελληνικά πράγματα θα προκαλέσει νέο «σοκ» στην κοινή γνώμη, καθώς είναι άμεσα συνυφασμένο με σκληρές αποφάσεις, που θεωρείται βέβαιο ότι θα αναπτυχθούν σε βάθος χρόνου, ακόμη κι αν από την Ουάσιγκτον μεταδίδεται πως τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για το 2010 είναι επαρκή. Τρίτον, η ενεργοποίηση του μηχανισμού διάσωσης θα αποτελεί σταθερά εφ’ εξής αντιπολιτευτικό όπλο στα χέρια του κ. Αντ. Σαμαρά, που εδώ και εβδομάδες επιμένει πως η Αθήνα θα έπρεπε να προβεί σε κινήσεις οι οποίες θα διασφάλιζαν τον δανεισμό της αποκλειστικά από τις αγορές», σημειώνει ο αρθρογράφος της Καθημερινής.

Συνομιλητές του πρωθυπουργού όπως ο νομπελίστας Οικονομολόγος Στιγκλιτς αλλά και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, αισιοδοξούν πως το πολιτικό κόστος από την προσφυγή στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ θα απορροφηθεί σχετικά γρήγορα, καθώς υπάρχει η γενική κατανόηση για το ότι δεν υπάρχει άλλη λύση για το πρόβλήμα της Ελλάδας. Το αν η κυβέρνηση θα περάσει αυτό το πολύ δύσκολο «τεστ», θα το δείξει ο χρόνος.

Όπως εύστοχα γράφει άλλωστε ο Παντελής Καψής στο Βήμα της Κυριακής «Η παρέμβαση του ΔΝΤ θα είναι κατ΄ εξοχήν ένα πολιτικό «τεστ». Και οι πιθανότητες να πληγωθεί θανάσιμα το πολιτικό μας σύστημα, τουλάχιστον όπως το γνωρίσαμε από τη Μεταπολίτευση και μετά, θα είναι αντιστοίχως μεγάλες.

ΠΟΛΥ περισσότερο όταν το ΔΝΤ αντιμετωπίζεται με ιερεμιάδες περί αποικιοκρατίας και… SS, με όρους ηθικής καταδίκης δηλαδή, σαν να επίκειται η δεύτερη Αποκάλυψη.

ΜΕΝΕΙ να φανεί πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση. Αν θα μπορέσει να πείσει πως το ΔΝΤ δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή μιας νέας προσπάθειας. Ή αν θα χαθεί και αυτή μέσα στην οχλοβοή των ημερών».

Την ίδια στιγμή, οι Έλληνες σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις εκφράζουν φόβους για τη σκιά του ΔΝΤ, που πλανάται πάνω από τη χώρα και κατά πλειοψηφία πιστεύουν ότι ο μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας θα φέρει νέα μέτρα.