Ads

«Το ΔΝΤ ήδη μας επιτηρεί» δήλωσε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο μηχανισμό δανειακής υποστήριξης της Ελλάδας και τις συνέπειες της ανάμιξής του. Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε επίσης πως μια πιθανή ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας, δεν σημαίνει ότι η χώρα χρεοκόπησε.

«Ο μηχανισμός υπάρχει, εκεί που υπήρχε το απόλυτο μηδέν. Είναι ένα ασφαλές καταφύγιο για τη χώρα μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως η ενεργοποίηση του θα κριθεί με γνώμονα το συμφέρον της χώρας. «Δείξαμε τη βούληση να βάλουμε τάξη στη χώρα. Τα σοσιαλιστικά μου αντανακλαστικά ήταν να προστατεύσω τη χώρα από τη χρεοκοπία», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «μέτρα που πονάνε» αυτά που υιοθέτηση η κυβέρνηση στο δρόμο για τον μηχανισμό στήριξης.

Αναφορικά με την κουβέντα που γίνεται γύρω από το ΔΝΤ και το τι θα σημάνει για την Ελλάδα η βοήθεια από αυτό, ο κ. Παπανδρέου είπε χαρακτηριστικά: «Ας μην γελιόμαστε. Το ΔΝΤ, έχει ήδη μπει στη διαδικασία της επιτήρησης. Ήδη μας ελέγχει. Τι δεν σημαίνει η εμπλοκή του ΔΝΤ: Ότι η χώρα έχει χρεοκοπήσει».

Ads

Όσον αφορά την πορεία που οδήγησε την Ελλάδα στο σημερινό σημείο, ο πρωθυπουργός άσκησε για ακόμη μία φορά σκληρή κριτική στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας πως η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτε άλλο από το να θέσει το «αυτονόητο», λέγοντας πως «η Ελλάδα πήγαινε σούμπιτη προς το ΔΝΤ, εξαιτίας της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης, που τεχνηέντως απόκρυβε τα στοιχεία». Ο Γιώργος Παπανδρέου τονίσε επίσης, ότι οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση είναι υπεύθυνες για το γεγονός ότι η αξιοπιστία της χώρας μας έχει τρωθεί. «Εσείς κύριοι της ΝΔ είστε υπεύθυνοι για την εμπλοκή του ΔΝΤ και τώρα έρχεστε και μας εγκαλείτε για αυτό», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος ευθέως στα στελέχη της γαλάζιας παράταξης.

«Ημέρα ταπείνωσης για την Ελλάδα» χαρακτήρισε ο πρόεδρος τη ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, τη χθεσινή μέρα, αναφερόμενος στην επιστολή του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας για διευκρίνιση των όρων του μηχανισμού αλλά και των θέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που φούντωσε τα σενάρια για ενεργοποίηση της στήριξης και σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Γιώργο Παπανδρέου. «Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που παραδίδεται στην υπερατλαντική δικαιοδοσία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Απαντώντας στην κριτική του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε ότι «ο κ. Παπανδρέου ξεχνάει ότι δική του ιδέα ήταν το ‘πιστόλι του ΔΝΤ’ που ‘έσκασε’ στα χέρια του». «Ο πρωθυπουργός να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην ψάχνει για άλλοθι»,είπε ο Αντώνης Σαμαράς. Επίσης «υπενθύμισε» στον πρωθυπουργό ότι «ξεχνάει ότι τόσο στο ΔΝΤ όσο και στην ΕΚΤ προΐστανται σοσιαλιστές» και επεσήμανε πως η ΝΔ από την αρχή ήταν και παραμένει αντίθετη με το ΔΝΤ.

Τη θέση της ΝΔ κατά της εμπλοκής του ΔΝΤ στην στήριξη της ελληνικής οικονομίας είχε επαναλάβει νωρίτερα και ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Πάνος Παναγιωτόπουλος. «Η Κυβέρνηση φαίνεται να οδηγεί τη χώρα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ως Νέα Δημοκρατία θεωρούμε επιβεβλημένο να επαναλάβουμε, για μία ακόμη φορά, τη διακηρυγμένη πεποίθησή μας ότι πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του Ελληνικού λαού και να προχωρήσουμε με νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής, προκειμένου να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας. Και, κυρίως, χωρίς τους νέους δυσβάστακτους όρους, που σίγουρα θα θέσει το ΔΝΤ και θα έχουν καταλυτικές επιπτώσεις στην Ελληνική κοινωνία», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Στο μεταξύ, κληθείς να σχολιάσει τη διευκρινιστική επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean-Claude Juncker δήλωσε από τη Μαδρίτη, όπου συνεδριάζουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, πως «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ελλάδα θα ζητήσει βοήθεια σήμερα».