Επιστολή προς τον Ευρωπαίο επίτροπο Όλι Ρεν, το γενικό διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ απέστειλε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με την οποία ζητεί διαβούλευση σχετικά με τον καθορισμό των λεπτομερειών του κοινού μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Άμεση ήταν η απάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου, ενώ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, τόνισε ότι «θα δούμε στην πορεία» αν θα προσφύγουμε στο μηχανισμό στήριξης. Την ίδια στιγμή, όλο και πιο κοντά στο μηχανισμό στήριξης φαίνεται να στέλνουν τη χώρα μας οι εξελίξεις στην αγορά.

Ads

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ψυχολογική τρομοκρατία σε βάρος της οικονομίας, ενώ σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στον μηχανισμό, τόνισε ότι «δείχνει μία Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει πάντα πίστη μόνο στις δικές της δυνάμεις».

«Είναι υπαρκτή πια αυτή η συνεργασία και είναι εδώ και μας παρακολουθεί. Και είτε αξιοποιήσουμε, είτε δεν αξιοποιήσουμε τον μηχανισμό – θα το δούμε στην πορεία – αυτοί οι τρεις θα παρακολουθούν και θα έχουν σημαντικό λόγο για την περαιτέρω πορεία μας», υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου.

Σχετικά με το σύστημα παρακολούθησης και αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι σκοπός «δεν είναι η τιμωρία υπουργών, αλλά για να συμβάλλουμε και να βοηθήσουμε, να ξέρουμε πώς πάμε και να γίνονται οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις».

Ads

Ο υπουργός Οικονομικών στην επιστολή του αναφέρει πως «σύμφωνα με τη δήλωση της 11ης Απριλίου 2010 για τη στήριξη της Ελλάδας από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, οι ελληνικές αρχές ζητούν διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πάνω σε ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του ECOFIN του Φεβρουαρίου και το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μία τέτοια βοήθεια».

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του άτυπου υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η επιστολή που έστειλε εντάσσεται στην φυσιολογική πορεία των πραγμάτων και στην πράξη σημαίνει ότι προετοιμάζει «κάτι», αποσαφηνίζοντας τεχνικές λεπτομέρειες, ώστε να είναι έτοιμο, αν χρειαστεί, να χρησιμοποιηθεί.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι τη Δευτέρα θα είναι στην Αθήνα τεχνικοί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Επιτροπή και το ΔΝΤ και θα συζητηθεί το πολιτικό και δανειακό πλαίσιο, ώστε να διαμορφωθεί ένα τελικό πλαίσιο, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δεν μπορεί να δουλέψεις με μία σελίδα απόφασης του Ecofin.

Ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επεσήμαναν ότι η επιστολή αφορά αποκλειστικά και μόνο τις συνομιλίες σε τετραμερές επίπεδο και όχι σε αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης.

Το ίδιο επεσήμανε και ο εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου Αμαντέο Αλταφάζ, ο οποίος χαρακτήρισε τυπικό και τεχνικό το χαρακτήρα της επιστολής, προσθέτοντας επίσης ότι «Η επιστολή αυτή θεωρείται απαραίτητη προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στις διαβουλεύσεις οι οποίες διεξάγονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

«Σύμφωνα με τη δήλωση των χωρών μελών της ευρωζώνης της 11ης Απριλίου 2010 για τη στήριξη της Ελλάδας, οι ελληνικές αρχές ζήτησαν τη διεξαγωγή συζητήσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση, που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μια τέτοια βοήθεια», αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του Όλι Ρεν, σε απάντηση της επιστολής Παπακωνσταντίνου. Αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα βρίσκεται στην Αθήνα τη Δευτέρα, προκειμένου να συνεχίσει τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές, προσθέτει ο κ. Ρεν.

Από πλευράς ΔΝΤ, η διευθύντρια εξωτερικών σχέσεων του Ταμείου Καρολάιν Άτκινσον δήλωσε ότι «Η αποστολή αξιωματούχων του ΔΝΤ στην Αθήνα έχει στόχο να αποσαφηνίσει το ύψος του δανείου που πιθανώς να χρειασθεί η Ελλάδα,αλλά και να εξετάσει τις πολιτικές που ενδεχομένως να εφαρμοσθούν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης. Οι αξιωματούχοι που θα μεταβούν στην Αθήνα θα βρίσκονται σε στενή επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Άλλωστε, η επιστολή του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου εστάλη και στους τρεις φορείς (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Κομισόν)».

«Είναι η πρώτη φορά που οι ελληνικές Αρχές ζήτησαν να υπάρξουν τέτοιες διαβουλεύσεις οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για τον καθορισμό των πτυχών ενός πολυετούς προγράμματος δανεισμού, ενώ στην πορεία θα εξετασθεί τί ποσά είναι διαθέσιμα και το ακριβές χρονοδιάγραμμα παροχής ενός δανείου», πρόσθεσε. Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε, ότι με βάση τη συνεισφορά της στο ΔΝΤ, η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει το 300% της συνεισφοράς της, δηλαδή περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ, με επιτόκιο 1, 26%, ενώ το όποιο επιπλέον ποσό που θα δικαιούται θα το λάβει με επιτόκιο 3,26%.

Αξιωματούχος του ΔΝΤ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθεί σε μια τριετή προληπτική συμφωνία με το ΔΝΤ. Η αποστολή κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα θα κρατήσει περίπου 15 μέρες και σύμφωνα με τον αξιωματούχο, θα πρέπει πρώτα να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της Ελλάδας, για να ενεργοποιηθεί αυτή του ΔΝΤ. Προσθέτει δε ότι η Ε.Ε. δεν επιθυμεί η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ να ξεπεράσει το 1/3 της συνολικής.

«Δεν με ενοχλεί και δεν με εκπλήσσει», σχολίασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τονίζοντας ωστόσο, ότι ποτέ δεν υπήρξε θιασώτης της εμπλοκής του ΔΝΤ στο μηχανισμό στήριξης. «Θα δούμε αύριο ποιοί είναι οι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης», ανέφερε ο κ. Γιουνκέρ και σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση απευθύνθηκε στην ΕΚΤ, στην Επιτροπή και στο ΔΝΤ, προκειμένου να υπάρξουν συγκεκριμένες και οριστικές ρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τους όρους του μηχανισμού στήριξης που συμφωνήθηκαν στις 11 Απριλίου.

Σύμφωνα με το Reuters, τα ερωτήματα που υπάρχουν σχετικά με τους όρους του πακέτου διάσωσης εμποδίζουν τη συρρίκνωση των spread των ελληνικών ομολόγων, εκτιμά η γερμανική τράπεζα «Κόμερτσμπανκ».

Στο μεταξύ, βέβαιος για το ότι η Γερμανία θα τηρήσει τη δέσμευσή της για συμμετοχή στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας εμφανίστηκε ο επίτροπος της ΕΕ για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν, νωρίτερα την Πέμπτη, ο οποίος επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της χώρας.

Σε ερώτηση για το πώς χώρες όπως η Ελλάδα που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, θα μπορέσουν στο μέλλον να κινητοποιήσουν τους παράγοντες ανάπτυξης, θα μπορέσουν να έχουν βιώσιμη ανάπτυξη και εάν για αυτό θα χρειάζονται ευρωπαϊκή βοήθεια, ο Ολι Ρεν σημείωσε πως είναι σημαντικό τα μέτρα περικοπής των δαπανών που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση για τον δημόσιο τομέα να επεκταθούν και στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που, όπως διευκρίνισε, εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, χαρακτήρισε «αξιόπιστο» από τη μεριά του, τον μηχανισμό βοήθειας προς την Ελλάδα και δήλωσε ότι ενδεχομένως να πρέπει να συσταθεί στο μέλλον από την ΕΕ ένας μηχανισμός για τη στήριξη των χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

«Δεν ήταν εύκολο να επιβληθεί η λιτότητα αυτή (στην Ελλάδα), αλλά θα αποτελέσει παράδειγμα για τις άλλες χώρες που θα μπορούσαν να βρεθούν σε αντίστοιχη κατάσταση» δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην ισπανική οικονομική εφημερίδα Expansion.

«Προσφύγαμε σε αυτά τα δάνεια (για την Ελλάδα) επειδή δεν υπήρχε άλλη λύση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συνθήκης», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup αναφερόμενος στη συμφωνία που επετεύχθη την περασμένη Κυριακή για την Ελλάδα.

«Αναπόφευκτη» χαρακτήρισε η Ντόρα Μπακογιάννη την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης, σε περίπτωση που φανεί ότι δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας και τα spreads εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλά. Μιλώντας στον ρ/σ Σκάι 100,3 τόνισε ότι υπάρχει πολιτική στήριξη στην κυβέρνηση και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει στη Βουλή το θέμα της οικονομικής στήριξης από την Ευρώπη και το ΔΝΤ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones News Wire που επικαλείται ανώνυμες κυβερνητικές πηγές, είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει το ελληνικό δημόσιο στην έκδοση του δολαριακού ομολόγου στο τέλος του μήνα. Ωστόσο, όπως δηλώνει στο Reuters ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, δεν υπάρχει καμία απολύτως αλλαγή και θα πραγματοποιηθεί κανονικά το ρόντ σόου της Ελλάδας στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τειρεσία τριπλαστιάστηκε το Μάρτιο η αξία των ακάλυπτων επιταγών, αφού μέσα ένα μήνα σφραγίστηκαν επιταγές συνολικού ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ. Συνολικά από την αρχή του χρόνου η αξία ακάλυπτων επιταγών φθάνει τα 366 εκατομμύρια ευρώ.

Υπενθυμίζεται, ότι την Παρασκευή και το Σάββατο συνεδριάζουν στην Ισπανία το Eurogroup και το Ecofin αντίστοιχα, όπου θα αποφασιστούν οι λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης της χώρας μας.

Στο μεταξύ, η υπουργός Οικονομικών της Ισπανία, Ελένα Σαλγάδο δήλωσε σήμερα ότι «ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινδυνεύει να αντιμετωπίσει μεγάλα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς», πριν από την τριήμερη άτυπη σύνοδο των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ.

«Είκοσι από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ βρίσκονται τώρα αντιμέτωπες με την διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος και μπορεί να ακολουθήσουν περισσότερες εφέτος», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός.

«Αντίθετη στο πνεύμα του Μάαστριχτ η βοήθεια προς την Ελλάδα»

Οκτώ κορυφαία ευρωπαϊκά οικονομικά ινστιτούτα σημειώνουν ότι
το πακέτο βοήθειας της ευρωζώνης προς την Ελλάδα αντιβαίνει στο πνεύμα της Συνθήκης του Μάαστριχτ και πως το ΔΝΤ πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε οποιοδήποτε σχέδιο σωτηρίας.

Τα οκτώ ινστιτούτα (πέντε από τη Γερμανία, δύο από την Αυστρία και ένα από την Ελβετία), στην εξαμηνιαία έκθεση που καταθέτουν στο γερμανικό υπουργείο Οικονομίας, αναφέρουν ότι το ΔΝΤ έχει περισσότερη πείρα σε παρόμοια πακέτα.

Διαβάστε επίσης:

Μη ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση αλλά ικανοποιημένοι από τον Παπανδρέου οι ψηφοφόροι