Στροφή προς τα δεξιά έκανε η Ουγγαρία, η οποία μετά από 8 χρόνια σοσιαλιστικής διακυβέρνησης, ανέδειξε κυβερνόν κόμμα το κεντροδεξιό «Ένωση Νεαρών Δημοκρατών» (Fidesz). Δεύτεροι στην εκλογική αναμέτρηση τερμάτισαν οι σοσιαλιστές, ενώ τρίτο κόμμα αναδείχτηκε το ακροδεξιό Jobbik, το οποίο έχει κατά καιρούς διατυπώσει ακραίες αντισημιτικές απόψεις ενώ έχει στρέψει τα βέλη του και εναντίον των κοινοτήτων Ρομά της χώρας.

Ads

Με καταμετρημένο το 99 % των ψήφων, το Fidesz φαίνεται να κερδίζει 206, οι Σοσιαλιστές 28 και το Jobbik 26, σε σύνολο 386 εδρών. Τώρα μένει ο δεύτερος γύρος των εκλογών, στις 25 Απριλίου, για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα.

Ο πρόεδρος της χώρας Laszlo Solyom σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα δήλωσε πως: «Τα αποτελέσματα δείχνουν μια πολύ μεγάλη στροφή στην πολιτική της Ουγγαρίας. Είναι απρόσμενο σε ένα κόμμα που κέρδισε να επιτύχει μια τόσο μεγάλη και καθαρή νίκη».

Ο επόμενος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban από την πλευρά του ανακοίνωσε τη νίκη του και δήλωσε ότι οι Ουγγροι ψήφισαν «κατά της απελπισίας».
«Το γνωρίζω καλά πως αντιμετωπίζω την μεγαλύτερη και δυσκολότερη δουλειά στη ζωή μου και καλώ τους συμπολίτες μου να με βοηθήσουν σ αυτήν», πρόσθεσε. Η πρώτη δέσμευση του νέου πρωθυπουργού της χώρας, ο οποίος έχει διατελέσει καθήκοντα πρωθυπουργού και την τετραετία 1998-2002, ήταν η μείωση της φορολογίας σε μία περίοδο που η χώρα βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής και έχοντας μόλις λάβει βοήθεια ύψους 20δις. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ads

Η ψήφος της Κυριακής θεωρείται από πολλούς απάντηση στην τωρινή κυβέρνηση, που κατηγορείται ότι έφερε τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας και στα «δόντια» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια είχε ως αποτέλεσμα την κατάργηση του 13ου μισθού, την αύξηση του ΦΠΑ κατά 5%, την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 3 χρόνια, κα.Πολλές άλλωστε είναι οι επικρίσεις που έχει δεχτεί ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός Gordon Bajnai για την πολιτική λιτότητας που ακολούθησε, προκειμένου να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της χώρας.

Το εκλογικό αποτέλεσμα αυτών των εκλογών, χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος πολιτικός σεισμός των τελευταίων 20 χρόνων που καλείται να αντιμετωπίσει η Ουγγαρία. Πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν το φόβο πως αν τελικά η κεντροδεξιά και η ακροδεξιά καταφέρουν να εξασφαλίσουν τα 2/3 της λαϊκής βούλησης, δεν αποκλείεται το σύνταγμα της Ουγγαρίας να γραφτεί εκ νέου κατά βούληση.

Μεγαλύτερη εντύπωση από την επικράτηση του Fidesz, προκαλεί ωστόσο η άνετη είσοδος -για πρώτη φορά- του Jobbik στου ουγγρικό κοινοβούλιο. Το κόμμα αυτό ήταν κοινοβουλευτικά ασήμαντο στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2006, ωστόσο με την απογοήτευση των Ούγγρων να είναι δεδομένη το ακροδεξιό αυτό κόμμα, συγκρότησε τάγματα εφόδου κατά το πρότυπο των ναζιστικών Ες – Ες με την ονομασία Ουγγρική Φρουρά, το οποίο στράφηκε εναντίον των Ρομά ενισχύοντας τα ρατσιστικά αισθήματα των γενικότερα απογοητευμένων Ούγγρων. Η πολιτική αυτή αποδείχτηκε προσοδοφόρα τελικά για το Jobbik, το οποίο πριν να εισέλθει σήμερα πανηγυρικά στη Βουλή, κατάφερε να στείλει 3 ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο

Σημειώνεται ότι η Ουγγαρία έχει ένα από τα πιο πολύπλοκα εκλογικά συστήματα στον κόσμο, με τις εκλογές να διεξάγονται σε δύο γύρους. Στον πρώτο γύρο επιλέγονται 176 μέλη της βουλής με απλό πλειοψηφικό σύστημα στις εκλογικές τους περιφέρειες. Άλλοι 152 βουλευτές επιλέγονται με βάση τις κομματικές λίστες. Το όριο που πρέπει να συγκεντρώσει ένα κόμμα για να μπει στη βουλή είναι το 5%. Οι υπόλοιπες από τις συνολικά 386 έδρες της βουλής κατανέμονται βάσει ενός πολύπλοκου συστήματος που δίνει στα κόμματα που μπαίνουν στο κοινοβούλιο ψήφους που αλλιώς θα «χάνονταν».