Τρεις αλλαγές στις ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις, που είχε ήδη προαναγγείλει, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Το ζήτημα επανήλθε και στην Ολομέλεια της Βουλή, όπου σημειώθηκε αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Λοβέρδου και των Γ. Καρατζαφέρη, Θ. Παφίλη και Π. Λαφαζάνη, με τον υπουργό να τονίζει ότι «Στο μέτρο που τέθηκε ζήτημα δημοκρατικής υφής για το ΠΔ δεν δέχομαι μύγα στο σπαθί μου. Για αυτό αμέσως ζήτησα να έρθει η ρύθμιση προς ψήφιση στη Βουλή και θα έρθει».

Ads

Υπό την πίεση των σφοδρών αντιδράσεων που δέχτηκε η κυβέρνηση, ακόμη και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε πως οι εργοδότες θα πρέπει να ειδοποιούν τον απολυόμενο εργαζόμενο έως και έξι μήνες νωρίτερα, προκειμένου να του καταβάλλουν την μισή αποζημίωση. Το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος προέβλεπε ότι ο αντίστοιχος χρόνος ήταν 4 μήνες.

«Υπήρξε μομφή, ότι μειώνουμε κατά 50% το ποσό της αποζημιώσεως. Είναι γνωστό σε όσους τουλάχιστον διάβασαν, ότι το ποσοστό της αποζημίωσης, δεν το πειράζουμε. Δεν έχει γίνει γνωστό ότι δεν έχουμε καθόλου ακουμπήσει το ποσοστό της αποζημίωσης για τους εργατοτεχνίτες. Δεν έχει συζητηθεί, ούτε κανείς σκέφτηκε να πει, ότι τους 450.000 ανθρώπους αυτούς, δεν τους ακουμπάμε, παρότι το μνημόνιο περιλαμβάνει και αυτούς. Εμείς, αμυνόμενοι, λέμε πως στην ερμηνεία, μπορούμε να τους αφήσουμε απέξω» υπογράμμισε ο υπουργός.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, οι εργοδότες που θα απολύουν άτομα άνω των 55 ετών -και όχι 57 όπως αναφερόταν στο προεδρικό διάταγμα- θα πρέπει να πληρώνουν το 50-80% του κόστους αυτασφάλισης των απολυμένων. Το ποσό αυτό θα πρέπει να καταβάλλεται μέχρι και το 65ο έτος της ηλικίας οπότε και θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Ads

Τέλος, σχετικά με το ζήτημα της διαιτησίας, ο υπουργός σημείωσε ότι αναμένει τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων, ώστε να καταλήξει στην τελική μορφή της ρύθμισης. Ο σχετικός νόμος, θα προβλέπει την προϋπόθεση της συμφωνίας των δύο μερών για προσφυγή στη διαιτησία – άλλωστε, «αν δεν πάμε σε μια λύση που θα συμφωνήσουν και οι δύο, η άλλη πλευρά θα μας καταγγείλει. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας άλλωστε, έχει κάνει παρατήρηση στην Ελλάδα, αφού δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο υποχρεωτικότητα στη διαιτησία».

«Δεν θα αλλάξω τίποτα στην διαιτησία αν δεν τα βρουν οι κοινωνικοί εταίροι. Θα το αφήσουμε όπως είναι σήμερα» πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος. Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή στο ισχύον καθεστώς, ήταν επιβεβλημένη: «Επί τη βάσει αυτή, οικοδομείτο ο γραφειοκρατικός συνδικαλισμός. Γιατί να παλέψεις αφού το πρόβλημα σου το έλυνε η διαιτησία; Και δεν είναι διαιτητής εκείνος με τον οποίον χάνεις εξ ορισμού, ή αυτός που δίνει 6% και 7% αυξήσεις…» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.

Στην ομιλία του, ο κ. Λοβέρδος απέρριψε, επίσης, την κατηγορία ότι με τα νέα μέτρα μειώνεται ο κατώτατος μισθός, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει -μέσω επιδόματος από τον ΟΑΕΔ- την διατήρηση του επιπέδου του. «Όταν είχαμε την επίσκεψη του γ.γ. του ΟΟΣΑ και μας είχε πει να μειώσουμε τον κατώτατο μισθό για τους νέους και τους μακροχρόνια ανέργους, του απαντήσαμε πως είναι πολύ μικρός ο κατώτατος. Έχουμε έγκριση από την Ε.Ε., θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα αυτό» σημείωσε ο υπουργός.

Παράλληλα, ο υπουργός υπερασπίστηκε την στάση του το προηγούμενο διάστημα, υποστηρίζοντας πως ο ίδιος θέλησε να περάσει η εφαρμογή του Μνημονίου για τα εργασιακά μέσω της Βουλής, αντί της οδού του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο προέβλεπε το Μνημόνιο: «Υπήρξαν πολλοί που με εμέμφθησαν για απόπειρα να αποφύγω τη Βουλή. Ως πολιτικός έχω την τακτική να δέχομαι το ότι οι συγκυρίες σου δίνουν μαθήματα. Με αφορά η γνώμη μου ότι η προσωπικότητά μου δομήθηκε δημοκρατικά, ότι είμαι δημοκράτης, σέβομαι το δημοκρατικό πολίτευμα και τα άλλα κόμματα – και δεν δέχομαι μομφές για αντιδημοκρατική συμπεριφορά, δεν δέχομαι και μύγα στο σπαθί μου. Παρότι λοιπόν το Προεδρικό Διάταγμα είναι ορθή μέθοδος, γιατί πηγαίνει και στην ΟΚΕ και στο Συμβούλιο της Επικρατείας (και θα είχα τον καιρό, καθόσον χρόνο το διάταγμα τύγχανε επεξεργασίας, να επικοινωνώ και με την Ε.Ε. για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις), ανάμεσα στο ορθότερο και το δημοκρατικότερο, προτιμώ το τελευταίο» δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.

Οι προθέσεις του υπουργού Εργασίας, αμφισβητήθηκαν από την πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Σοφία Σακοράφα, η οποία εκτίμησε πως η οδός του νομοσχεδίου επελέγη προκειμένου να προσπελασθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας – «κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως υπάρχει και ζήτημα αντισυνταγματικότητας». Η κ. Σακοράφα κατηγόρησε τον υπουργό πως μειώνει τις αποζημιώσεις των απολύσεων και «μετατρέπει την γενιά των 700 ευρώ σε γενιά των 592, συν το επιδοματάκι του ΟΑΕΔ που δεν είναι σίγουρο ότι θα το πάρουν, συν του ότι γνωρίζουμε την μοίρα των επιδομάτων. Σαν επιστέγασμα του κοινωνικού πραξικοπήματος, καταργείτε την διαιτησία, καθώς οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν μονομερώς να προσφύγουν στην διαιτησία αν δεν το επιθυμεί η εργοδοτική πλευρά. Ποιες είναι οι επενδύσεις που έχετε εξασφαλίσει με τα μέτρα αυτά; Το μόνο που βλέπω είναι ένας επερχόμενος κοινωνικός κανιβαλισμός».

«Ερωτηματικά» διέκρινε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Π. Κουρουμπλής, τόσο όσον αφορά την συνταγματικότητα των μέτρων, όσο και την αποτελεσματικότητά τους. Ο βουλευτής προέβλεψε ότι τα μέτρα θα οδηγήσουν πολλούς εργαζόμενους στην «εξαθλίωση» και προειδοποίησε πως «η παράταξή μας δεν είναι λόχος». «Οφείλουμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια ακόμα και αντίστασης σ’ αυτούς που μας απειλούν με πτώχευση της χώρας, ενώ γνωρίζουμε ότι οι πρώτοι που θα έχαναν σε περίπτωση πτώχευσης, θα ήταν αυτοί» ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής.

Από πλευράς ΝΔ, ο Γ. Βρούτσης, εκτίμησε πως το κόμμα του «δικαιώνεται πανηγυρικά που δεν ψήφισε το Μνημόνιο, η σκοτεινή πλευρά του οποίου αποκαλύπτεται σήμερα».

«Αυτά που εξαγγείλατε σήμερα, είναι απαιτήσεις του ΣΕΒ και των εργοδοτών για δεκαετίες ολόκληρες» παρατήρησε ο Δ. Μαυρίκος (ΚΚΕ). «Το αίτημα για απελευθέρωση απολύσεων, μείωση αποζημιώσεων, παιδική εργασία. Μας λέτε πως αυτά τα κάνετε, είτε για την κρίση, είτε για να γίνει ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία – και ο εχθρός ο μεγάλος είναι το εργατικό κόστος. Μα, αν ήταν έτσι, η ελληνική οικονομία θα έπρεπε να κεντάει».

«Όλη αυτή η ιστορία έχει προκαλέσει σοκ και δέος στον ελληνικό λαό, ακριβώς γιατί έχουμε καθημερινές αλλαγές στο εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς» σημείωσε από πλευράς ΛΑΟΣ, η Ουρανία Παπανδρέου. «Δεν δεχόμαστε ότι ευνοούν την ανάπτυξη οι απολύσεις και η ελαστική εργασία. Η τοποθέτησή μας για την παιδική εργασία είναι ήδη γνωστή. Είπαμε πως είμαστε κάθετα αντίθετοι με τα παιδιά των 15 ετών να μπαίνουν στην αγορά εργασίας» συμπλήρωσε η βουλευτής.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Μ. Κριτσωτάκης, χαρακτήρισε «πρωτοφανή αντιλαϊκά και αναποτελεσματικά τα μέτρα» σημειώνοντας πως «το ΔΝΤ έκανε παντού πάγωμα μισθών, αλλά πουθενά πλην της Ελλάδας, δεν έκανε μείωση μισθών».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής, παρουσία και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ροβέρτου Σπυρόπουλου, ο υπουργός ρωτήθηκε ποιό ποσοστό επιχειρήσεων και εργαζομένων αφορούν τα μέτρα και απάντησε το 5% καθώς το 95% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα απασχολεί προσωπικό κάτω των 20 ατόμων.

Υπενθυμίζεται ότι η προσθήκη της επίμαχης διάταξης για τα εργασιακά αλλά και εκκρεμότητες ανάμεσα στο υπουργείο Εργασίας και την τρόικα μεταθέτουν την κατάθεση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό, η οποία είχε προγραμματιστεί την Τετάρτη, κατά πάσα πιθανότητα για τη Δευτέρα.

Αντιπαράθεση και στην Ολομέλεια της Βουλής για το Ασφαλιστικό

Οι αλλαγές σε εργασιακά και Ασφαλιστικό βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο αντιπαράθεσης στη Βουλή, ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη και του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Με αφορμή τη συζήτηση για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα ομόλογα, ο κ. Καρατζαφέρης κατηγόρησε την κυβέρνηση για πλειοδοσία έναντι του ΔΝΤ, ενώ επανέλαβε ότι δεν πρέπει να εμπλέκεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο κ. Λοβέρδος επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την ανοιχτή επιστολή του Αλέξη Τσίπρα με την οποία ζητούσε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην υπογράψει το ΠΔ για τα εργασιακά πριν αποφανθεί το ΣτΕ. «Στο μέτρο που τέθηκε ζήτημα δημοκρατικής υφής για το ΠΔ δεν δέχομαι μύγα στο σπαθί μου. Για αυτό αμέσως ζήτησα να έρθει η ρύθμιση προς ψήφιση στη Βουλή και θα έρθει» δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος τόνισε: «Δεν δεχόμαστε να μας δίνετε με ευτελή τρόπο μαθήματα δημοκρατικής τάξης όταν κατακρεουργείτε εν μια νυκτί όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά κεκτημένα. Αναδιπλωθήκατε και το φέρνετε στη Βουλή γιατί φοβάστε τι θα πει το ΣτΕ. Προσπαθείτε να καλύψετε ατάκτως τα νώτα σας και όχι γιατί έχετε κάποιες ευαισθησίες».

Στην αντιπαράθεση παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα του πιστεύει ότι πρέπει αυτά τα, αποικιακού χαρακτήρα, αντιλαϊκά μέτρα να έρθουν στη Βουλή για να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του και να μην κρύβεται πίσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης: Στην ΚΟ δια χειρός Λοβέρδου η «καυτή πατάτα»