Η προσθήκη της επίμαχης διάταξης για τα εργασιακά αλλά και εκκρεμότητες ανάμεσα στο υπουργείο Εργασίας και την τρόικα μεταθέτουν την κατάθεση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό (η οποία είχε προγραμματιστεί την Τετάρτη) κατά πάσα πιθανότητα για τη Δευτέρα. Σήμερα το απόγευμα (5 μ.μ.) o υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, ενημερώνει την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής (νωρίτερα και τον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ). Την αναλογιστική μελέτη για το Ασφαλιστικό ζητά η ΝΔ. Διαβάστε επίσης: Στην ΚΟ δια χειρός Λοβέρδου η «καυτή πατάτα».

Ads

Ανάμεσα στα σημεία τα οποία εξακολουθεί να συζητά η κυβέρνηση με την τρόικα φέρονται το ασφαλιστικό καθεστώς των μητέρων ανηλίκων, τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και τα πλασματικά χρόνια τα οποία θα συνυπολογίζονται για την 40ετία. Ζητήματα τα οποία αναμένεται να διευθετηθούν έως την Παρασκευή. Ο υπουργός Εργασίας, εξηγώντας -στο Flash 96- τους λόγους για τους οποίους επέμεινε στην επιλογή της κοινοβουλευτικής έγκρισης για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, επανέλαβε ότι ο ίδιος δεν δέχεται μομφές περί δημοκρατικότητας και δήλωσε «δημοκράτης από κούνια». Πάντως, υποστήριξε ότι η προώθηση των μέτρων μέσω Προεδρικού Διατάγματος θα πρόσφερε μεγαλύτερες δυνατότητες ως προς τη διάρκεια και την ουσία των συνομιλιών τόσο στο εσωτερικό όσο και με την τρόικα. Από την πλευρά του, ο ΓΓ του υπουργείου Εργασίας, Ροβέρτος Σπυρόπουλος -μιλώντας στο Βήμα 99,5- άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο βελτιώσεων και αλλαγών στη διάταξη για τα εργασιακά.

Αναλογιστική μελέτη ζητά η ΝΔ

Στο μεταξύ, ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Ιωάννης Βρούτσης, κάλεσε εκ νέου την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να δημοσιοποιήσει την αναλογιστική μελέτη για το Ασφαλιστικό, προτού συζητηθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή. «Οι ενδιαφερόμενοι, πρέπει να γνωρίζουν όλα τα δεδομένα που διαμορφώνουν το παρόν και κυρίως το μέλλον της Κοινωνικής Ασφάλισης στην Πατρίδα μας. Μόνο τότε έχει νόημα, η δημόσια διαβούλευση και ο κοινοβουλευτικός διάλογος, σημείωσε.

Ads

Ερώτηση Παπαρήγα

«Η εφαρμογή του μνημονίου το οποίο υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Δ.Ν.Τ. κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση και επιβάλει, εκτός από την ονομαστική μείωση των μισθών και των συντάξεων, διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, κατάργηση θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων (αύξηση απολύσεων, μείωση αποζημίωσης, κατάργηση Σ.Σ.Ε., και του κατώτερου μισθού για τους νέους, μαθητεία, γενίκευση της εργασίας ανηλίκων κ.ά.)», ανέφερε σε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία έκανε λόγο για «οδυνηρές συνέπειες για τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες».

Ικανοποίηση Τσίπρα

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εξέφρασε -στο Σκάι- την ικανοποίησή του για την ενσωμάτωση των εργασιακών ρυθμίσεων στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, εξέλιξη την οποία συνέδεσε με την επιστολή την οποία απέστειλε ο ίδιος στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας από τον κ. Κάρολο Παπούλια να περιμένει τη γνωμοδότηση της Ολομέλειας του ΣτΕ, προτού υπογράψει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. «Παρέκαμπταν το Σύνταγμα και την κοινοβουλευτική διαδικασία. Αποφάσισαν ξαφνικά να αλλάξουν άποψη. Το πέτυχε αυτό η πίεση που ασκήθηκε από την κοινωνία», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Την ίδια ώρα, κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις κατά των ρυθμίσεων στην εργασία και την κοινωνική ασφάλιση. Σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση (10 π.μ.) στην Ομόνοια καλεί αύριο τους εργαζόμενους το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ). Άγκυρα ρίχνουν τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά. Συλλαλητήριο διοργανώνει (7 μ.μ.) η ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει, άλλωστε, γενική απεργία για τις 29 Ιουνίου.