Έναν αλγόριθμο που επιτρέπει στα ρομπότ να λένε ψέματα δημιούργησαν δυο ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Ατλάντα στις ΗΠΑ, οι Αλαν Ρ. Βάγκνερ και Ρόναλντ Κ. Αρκιν.

Ads

Στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση International Journal of Social Robotics, οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτό που τους ενδιέφερε ήταν να εισάγουν στη λογική των ρομπότ το «καλόπιστο ψέμα», δηλαδή στις περιπτώσεις εκείνες που οι μηχανές παρέχουν βοήθεια σε ανθρώπους που υποφέρουν, για παράδειγμα, από εκφυλιστική άνοια.

«Η ικανότητα να παραπλανείς προκύπτει από τη δυνατότητά σου να υποθέτεις τι σκέφτονται οι άλλοι. Ο αλγόριθμός μας βασίζεται σε δυο συνθήκες: η πρώτη είναι ότι το υποκείμενο θέτει σε εφαρμογή την παραπλάνηση μέσω μιας ψευδούς επικοινωνίας. Στη συνέχεια φτιάχνει μια ιδέα αυτού που θα ήθελε να κάνει τον άλλον να πιστέψει», εξηγεί ο Αλαν Βάγκνερ. Τέλος, επιλέγει την πιο κατάλληλη «παγίδα».

Το μοντέλο που κατασκεύασαν οι δυο ερευνητές βασίζεται σε ένα συγκεκριμένο σενάριο: μια στρατιωτική βάση δέχεται επίθεση και μια μηχανή αναλαμβάνει να προστατεύσει σημαντικές πληροφορίες και λογισμικά. «Το ρομπότ πρέπει να κρυφτεί και να επιλέξει μια στρατηγική παραπλάνησης ώστε να μειώσει τις πιθανότητες να το ανακαλύψει ο εχθρός», εξηγεί ο δρ. Αρκιν.

Ads

Στο πείραμα χρησιμοποιήθηκαν δυο μηχανές, όπου η μία είχε το ρόλο του φυγά και η άλλη το ρόλο του διώκτη. Το ρομπότ – φυγάς έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα σε διάφορες κρυψώνες. Σε κάθε κρυψώνα είχαν τοποθετηθεί ένας ορθοστάτης, η ανατροπή του οποίου είναι μια σαφής ένδειξη ότι από εκείνο το σημείο είχε περάσει κάποιος. Χάρη στον αλγόριθμο, το ρομπότ – φυγάς μπορούσε να ψεύδεται ρίχνοντας τα εμπόδια για να παραπλανήσει τον διώκτη του κι επιλέγοντας τελικά να κρυφτεί σε μια άλλη κρυψώνα.

Πριν από τους Αμερικανούς ερευνητές, Ελβετοί συνάδελφοί τους στην Πολυτεχνική Σχολή της Λοζάνης είχαν παρατηρήσει ότι, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, τα ρομπότ που έχουν προγραμματιστεί να αποκτούν εμπειρική γνώση αναπτύσσουν αυθόρμητα τέτοιες συμπεριφορές ώστε να αποκτούν ένα πλεονέκτημα «φυσικής επιλογής» σε σχέση με τα άλλα.

Πηγή: La Repubblica