«Υπέκυψε» και το Google στην ιδιαιτερότητα της ημέρας, 29 Φεβρουαρίου 2024, αφιερώνοντας και το σημερινό του Doodle. Πέρα από τις γνωστές δοξασίες της ελληνικής παράδοσης που θέλουν τη δίσεκτη χρονιά, το 2024, εν προκειμένω, γρουσούζικη για τη διεξαγωγή γάμων, ο διεθνής όρος για τη σημερινή ημέρα είναι «Leap Day».

Ads

Η 29η Φεβρουαρίου, λοιπόν, είναι μια ημερομηνία που έχουμε κάθε τέσσερα χρόνια, με αποτέλεσμα και οι έχοντες γενέθλια -και εκπρόσωποι του ζωδίου των Ιχθύων για τους γνώστες και λάτρεις της αστρολογίας- να γιορτάζουν μία φορά σε κάθε τετραετία.

Σύμφωνα με τις στατιστικές εκτιμήσεις, η πιθανότητα να γεννηθεί κάποιος την τελευταία ημέρα του Φλεβάρη – και «κουτσοφλέβαρος», κατά τη λαϊκή θυμοσοφία- είναι μία στις 1.461.

Το μάρκετινγκ της ημέρας

Μπορεί στην Ελλάδα να βλέπουμε, αν μη τι άλλο, με σκεπτικισμό τη λεγόμενη «Leap Day», ωστόσο στο εξωτερικό στη σύγχρονη εποχή αντιμετωπίζεται ως ημέρα γιορτής. Σε ό,τι αφορά τον εμπορικό κόσμο, είναι ακόμη πιο καλοδεχούμενη διεθνώς η εν λόγω ημερομηνία, καθώς πρόκειται για μια επιπλέον ευκαιρία αύξησης του τζίρου των επιχειρήσεων, την οποία και υποδέχονται με ανάλογες προσφορές και εκπτώσεις στις πωλήσεις των προϊόντων τους. Πρόκειται για μία ακόμη ημέρα στη φαρέτρα των πρακτικών του σύγχρονου μάρκετινγκ.

Ads

Το Doodle της Google για τη Leap Day

Η ευρηματικότητα του δημιουργικού τμήματος της Google για τη Leap Day αναλύεται σε ένα Doodle και περιλαμβάνει μια λιμνούλα με νούφαρα κι ένα βατραχάκι. Προηγείται η 28η Φεβρουαρίου στο γραφικό, ακολουθεί η 29η πάνω στο σκίτσο του συμπαθούς αμφίβιου και δίνει τη θέση του στην 1η Μαρτίου. Εάν κάνει κάποιος κλικ πάνω στον βάτραχο, μεταφέρεται στη σημερινή Leap Day 2024.

Δίσεκτο έτος είναι εκείνο που έχει μία ημέρα παραπάνω στο ημερολόγιό της και αντί για 365 έχει 366. Εκείνο το παραπάνω εικοσιτετράωρο έχει γίνει ανά τους αιώνες αντικείμενο λαϊκών προλήψεων και δοξασιών, ενώ στην ουσία πρόκειται για μια… συμβατική διευθέτηση του χρόνου, προκειμένου το πολιτικό μας ημερολόγιο να συμβαδίσει με το αστρονομικό.

Το «άλμα» στον χρόνο

Έτσι, εκτός από τους γάμους, οι λαϊκές παραδόσεις από την αρχαιότητα, για πολλούς λαούς, όπως τους Ρωμαίους που θεωρούν τον Φεβρουάριο «μήνα των νεκρών», δεν «επέτρεπαν» να φυτευτεί ένα καινούριο αμπέλι ή να μπουν τα θεμέλια για ένα σπίτι.

Αυτό το «άλμα» στον χρόνο που κάνουμε σήμερα, αφορά τη διόρθωση σφαλμάτων που προκύπτουν από τον μη ακριβή υπολογισμό της διάρκειας της ημέρας, πλήρους περιφοράς της Γης, σε ό,τι αφορά τη μέτρηση του ηλιακού έτους.

Στο σύστημα μέτρησης του χρόνου στον δυτικό κόσμο, το Γρηγοριανό δηλαδή ημερολόγιο, κάθε χρονιά διαρκεί περίπου έξι ώρες παραπάνω από τις 365 ημέρες του Ιουλιανού ημερολογίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, κάθε τέσσερα χρόνια να προκύπτει ένα σφάλμα της τάξεως της μιας πλήρους ημέρας.