Νοικιάστε μία ραπτομηχανή με χρέωση ανά ώρα προκειμένου να αποκτήσετε μία νέα δεξιότητα ή απλώς απολαύστε τον καφέ σας. Που; Στο Παρίσι.

Ads

Ένα τραπέζι γεμάτο καρφίτσες, βελόνες και πολύχρωμα κουβαράκια κλωστής δεν είναι το πιο συνηθισμένο μέρος για να πάρει κανείς τον καφέ του. Σύμφωνα με τη Guardian, όμως, στο Παρίσι είναι μία νέα τάση. Η Martena Duss και η Sissi Holleis συνομιλούν πάνω από ένα τέτοιο τραπέζι πίνοντας τον καφέ τους. Ακριβώς δίπλα τους, μία εβδομηντάρα κυρία καθισμένη σ’ ένα τραπέζι Formica πίνει χυμό μήλο και τελειώνει ένα μισοτελειωμένο υφαντό.

Ανάμεσα σε φλιτζάνια του καφέ και πιατάκια γεμάτα κέικ η δημιουργία δίνει και παίρνει. Το Sweat Shop είναι το μοναδικό καφέ ραπτικής στο Παρίσι. Άνοιξε τον περασμένο μήνα σε έναν ήσυχο δρόμο της πόλης κοντά σε μοδάτα μπαρ και μπουτίκ της Canal Saint Martin. Ένας Ελβετός μακιγιέρ και μία σχεδιάστρια μόδας από την Αυστρία είναι οι δημιουργοί του πρωτότυπου καφέ.

Το ζευγάρι που ήρθε στην πρωτεύουσα της μόδας περίμενε ότι η υψηλή ραπτική θολώνει τα πάντα. Αντίθετα ανακάλυψαν ότι η σχέση των πολιτών με τα εργαστήρια των μεγάλων σχεδιαστών δεν ήταν ακριβώς αυτό που περίμεναν. Οι Γάλλοι φίλοι τους αποδείχτηκαν λάτρεις της ραπτομηχανής. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, το ζευγάρι αποφάσισε να ανοίξει ένα φιλικό εργαστήρι στο οποίο ενθουσιώδεις ερασιτέχνες θα μπορούσαν να μυηθούν στο ράψιμο απολαμβάνοντας παράλληλα έναν ωραίο εσπρέσο ή μία λαχταριστή σοκολάτα.

Ads

Κατά το πρότυπο ενός τυπικού internet cafe, οι χρήστες μπορούν να νοικιάσουν μία ραπτομηχανή Singer για έξι ευρώ την ώρα αλλά και να παρακολουθήσουν τα βραδινά μαθήματα που διοργανώνονται στο καφέ προκειμένου να βελτιώσουν τις ικανότητές τους στο ράψιμο και το πλέξιμο.

«Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους ώστε να αποκτήσουν και πάλι προσωπική σχέση με τα ρούχα τους» υποστηρίζει ο Duss. «Τα τελευταία 100 χρόνια έχουμε αποξενωθεί από το προϊόν. Αν όμως δημιουργήσετε το δικό σας πουλόβερ έχετε διαφορετική σχέση με αυτό».

Το καφέ πάει ήδη εξαιρετικά. Η πελατεία; Φοιτητές σχεδίου μόδας, λάτρεις του vintage, μικρά παιδιά και ηλικιωμένες κυρίες απολαμβάνουν το ρόφημα τους, τις συνομιλίες και το ράψιμο στο Sweat Shop. Αν η ιδέα πετύχει στο Παρίσι όπου η χειροτεχνία είναι σε μεγάλο βαθμό απούσα από το εκπαιδευτικό σύστημα ίσως θα μπορούσε να «ταξιδέψει» και αλλού. Στο Μάντσεστερ, στο Λονδίνο…ίσως και στην Αθήνα.