Η ισλαμική μέθοδος «χαλάλ» -με τον όρο «χαλάλ» περιγράφονται τα προϊόντα που έχουν παραχθεί και προετοιμαστεί με βάση τις παραδόσεις και τους κανόνες της μουσουλμανικής θρησκείας- αναφορικά με το κρέας δεν είναι κάτι καινούργιο στη Βρετανία. Τώρα, μία βρετανική εταιρεία καλλυντικών αποφάσισε να λανσάρει μία σειρά «χαλάλ» καλλυντικών προϊόντων που δεν περιέχουν οινόπνευμα ή ζωικά προϊόντα.

Ads

Η Samina Akhter ξεκίνησε την εταιρεία Samina Pure Make-up όταν συνειδητοποίησε τι προϊόντα χρησιμοποιεί για το δέρμα της. «Συγκλονίστηκα όταν διαπίστωσα ότι ορισμένα προϊόντα έχουν αλκοόλ ενώ πολλά περιέχουν ακόμη και πλακούντα χοίρων», αναφέρει.

Πάντως, τα συγκεκριμένα προϊόντα απευθύνονται σε μία μεγάλη αγορά, καθώς υπάρχουν σχεδόν ένα εκατομμύριο μουσουλμάνες γυναίκες στη Βρετανία, αριθμός που συνεχώς αυξάνεται. Η εταιρεία Samina Pure Make-up έχει ήδη πάνω από 500 πελάτες. Σύμφωνα με την Akhter οι μουσουλμάνες γυναίκες είναι πολύ ευχαριστημένες καθώς όπως τονίζουν τώρα μπορούν να χρησιμοποιούν τα καλλυντικά προϊόντα που επιθυμούν και να προσεύχονται χωρίς να χρειάζεται να ξεβαφτούν.

Τα καλλυντικά εισάγονται από την Αυστραλία και πιστοποιούνται από την Αρχή Πιστοποίησης Χαλάλ της Αυστραλίας.

Ads

Όσον αφορά στο αν οι μουσουλμάνες γυναίκες επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τα συνήθη καλλυντικά, οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αν τα προϊόντα περιέχουν ζωικά προϊόντα από χοίρο ή από haram (παράνομος) ζώα όπως τα σκυλιά ή ακόμη περιέχουν οινόπνευμα, δεν επιτρέπεται στις μουσουλμάνες να τα χρησιμοποιούν. Οι πιο μετριοπαθείς υποστηρίζουν ότι αν τα προϊόντα περιέχουν μικρές ποσότητες οινοπνεύματος ή ζωικών κυττάρων τότε η χρήση τους είναι επιτρεπτή. Πάντως, όλοι οι μουσουλμάνοι λόγιοι συμφωνούν ότι όλες οι γυναίκες πρέπει να ξεβάφονται προκειμένου να προσευχηθούν.

Ο Sheikh Haitham, μέλος του Βρετανικού Συμβουλίου της ισλαμικής Σαρία, από την πλευρά του ενθαρρύνει τους μουσουλμάνους να ακολουθούν τις ασφαλείς επιλογές και να μείνουν μακριά από κάθε τι αμφίβολο. Προειδοποιεί δε, ότι αρκετές εταιρείες, εξαιρώντας την προαναφερθείσα, χρησιμοποιούν τη σφραγίδα «χαλάλ» προκειμένου να ανεβάζουν τις πωλήσεις τους. Όπως τόνισε στο BBC, «μερικές φορές οι άνθρωποι κάνουν κατάχρηση της λέξης χρησιμοποιώντας τη σε κάθε προϊόν. Έχω δει τη λέξη χαλάλ σε σφραγίδες ψαριών. Είναι γελοίο».