Οι καταρράκτες θεωρούνται από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα της φύσης. Ο τόπος όπου μπορείτε να θαυμάσετε το μεγαλείο τους στην Ελλάδα είναι αναμφισβήτητα η πόλη της Έδεσσας. Η πρωτεύουσα της Πέλλας – από τα ωραιότερα οικιστικά σύνολα της Μακεδονίας – έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά της με τους καταρράκτες, το κορυφαίο αξιοθέατο της πόλης. Σχεδόν σε κάθε γωνιά της Έδεσσας θα διασχίσετε κανάλια πάνω από μικρά γεφυράκια. Σχεδόν παντού θα σας συντροφεύει ο ήχος των νερών σαν μόνιμη μελωδική υπόκρουση. Άλλοτε ήρεμος και κελαριστός, άλλοτε ορμητικός και ασυγκράτητος. Φυσικός δημιουργός ο ποταμός Εδεσσαίος, του οποίου τα νερά διασχίζουν την πόλη προτού χυθούν ορμητικά στους καταρράκτες.

Ads

Έως τα τέλη του 14ου αιώνα, ο κύριος όγκος νερού συγκεντρωνόταν σε μία μικρή λεκάνη στα δυτικά της πόλης. Τότε τα νερά, εξαιτίας κάποιου γεωλογικού φαινομένου, διέρχονταν από την πόλη και ξεχύνονταν θεαματικά από το βράχο της, με συνέπεια να δημιουργηθούν πολλά μικρά ποτάμια και παράλληλα να εξαφανιστεί η λίμνη απ’ όπου προήλθαν. Πολλοί περιηγητές του 17ου και 18ου αιώνα αποτυπώνουν την εικόνα της πόλης ως ένα βράχο απ’ όπου έπεφταν πολλοί καταρράκτες.

Για πολλές δεκαετίες η πρόσβαση στο σημείο, όπου σήμερα οι φωτογραφικές μηχανές «παίρνουν φωτιά», ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Λίγο η απότομη εδαφική κλίση, λίγο η οργιώδης βλάστηση, καθιστούσαν το υπέροχο θέαμα σχεδόν απαγορευτικό. Η ανάδειξη της περιοχής ξεκίνησε το 1942, από τους Γερμανούς, όπου με την εργασία των ντόπιων κατασκευάστηκαν λιμνούλες και παρτέρια. Η ανάπλαση ολοκληρώθηκε από το Δήμο τη δεκαετία του ’60.

Το Πάρκο των Καταρρακτών

Σε μια καταπράσινη τοποθεσία με υπέροχη θέα, στα βορειοανατολικά της πόλης, έχει διαμορφωθεί ένα υπέροχο πάρκο γεμάτο ψηλά πλατάνια και ανθισμένα παρτέρια. Εδώ, ο Μεγάλος Καταρράκτης ή Κάρανος, ο μεγαλύτερος στον ελλαδικό χώρο, μετά από «ελεύθερη πτώση» 70 μέτρων, σκορπίζει τα νερά του με δύναμη και ορμή, δημιουργώντας ένα πυκνό νοτισμένο σύννεφο. Πίσω από την τεράστια υδάτινη κουρτίνα υπάρχει ένα ειδικά διαμορφωμένο μπαλκονάκι απ΄ όπου μπορείτε να απολαύσετε με ασφάλεια το επιβλητικό θέαμα αλλά και τη θέα στον εύφορο μακεδονικό κάμπο.

Ads

Στο κάτω μέρος του Μεγάλου Καταρράκτη ανοίγεται ένα μικρό σπήλαιο με πετρώματα μεγάλης γεωλογικής αξίας. Το σπήλαιο διαθέτει υψηλή θολωτή οροφή, στολισμένη με εντυπωσιακούς σταλακτίτες και μεγάλη είσοδο, η οποία κατά το μεγαλύτερο μέρος της καλύπτεται από τα νερά του καταρράκτη.

Το Πάρκο συνεχίζεται σε χαμηλότερο επίπεδο μέσα από λιθόστρωτα μονοπάτια, όπου σάς περιμένει μία διπλή έκπληξη! Ο διχαλωτός καταρράκτης Λάμδα, ο οποίος αφού ξεσπάσει την ορμή του στους βράχους , ανοίγει στα δυο και καταλήγει αφρισμένος σε δύο καταπράσινες λίμνες.

Έχοντας τον ήχο των νερών σαν μόνιμη μουσική υπόκρουση στ΄αυτιά σας μπορείτε να συνεχίσετε το σεργιάνι σας στο Υπαίθριο Μουσείο Νερού, στο Ενυδρείο και στο Μουσείο Υδροκίνησης.