«Ελπίζαμε να ανοίξουν τα σχολεία της Θεσσαλίας και του Βόλου με καθυστέρηση μιας εβδομάδας, αλλά είναι τέτοια η καταστροφή, που χρειάζεται τουλάχιστον ένας μήνας και πάλι δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια πότε θα ανοίξουν» λέει στο tvxs ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Θεόδωρος Τσούχλος ανήμερα της έναρξης της σχολικής χρονιάς.

Ads

Μοιραία το θέμα αυτό μπήκε πρώτο στο τελευταίο ΔΣ της ΟΛΜΕ, καθώς το αίτημα της Ομοσπονδιας είναι να σκύψει άμεσα και το Υπουργείο Παιδείας στις πληγείσες περιοχές καθώς δεν μπορεί να προσεγγίσει εκεί κλιμάκιο της ΟΛΜΕ λόγω των συνθηκών. Ωστόσο ο πρόεδρος μιλά και για άλλη μια χρονιά με κενά σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας λόγω μη διορισμού του απαιτούμενου αριθμού εκπαιδευτικών.

«Κάποια σχολεία αυτών των περιοχών χρησιμοποιούνται ως κέντρα φιλοξενίας κι είναι άγνωστο πότε οι συμπολίτες μας θα στεγαστούν αλλού ή θα επιστρέψουν στις εστίες τους. Ένα άλλο θέμα είναι η τεράστια καταστροφή στα οδικά δίκτυα. Μαθητές στην επαρχία που μετακινούνται με λεωφορεία θα είναι αδύνατο να προσεγγίσουν σε σχολεία για καιρό. Έπειτα μην ξεχνάμε ότι πολλά παιδιά είναι σε χώρους φιλοξενίας αυτή τη στιγμή, χωρίς τα απαραίτητα».

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ προσθέτει πως η ομοσπονδία επιδιώκει την άμεση συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση στην ευθύνη της οποίας είναι τα σχολεία, αλλά και με το υπουργείο. Υπογραμμίζει δε πως μείζον πρόβλημα έχει και η πανεπιστημιακή εκπαίδευση καθώς όπως φαίνεται θα είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν εξετάσεις στα πανεπιστήμια των περιοχών αυτών.

Ads

Ξανά χωρίς αναπληρωτές, μεγάλα τα κενά

«Είχαμε 29.000 διορισμούς αλλά χρειαζόμαστε 45.000 αναπληρωτές φέτος για να λειτουργήσουν τα σχολεία χωρίς κενά» λέει ο κ. Τσούχλος ο οποίος καλεί το υπουργείο να περάσει άμεσα στις επόμενες φάσεις προσλήψεων καθώς ήδη υπάρχουν και εκπαιδευτικοί που δεν αποδέχονται τη θέση επομένως τα κενά μεγαλώνουν,

«Αυτό σημαίνει ότι μέχρι και τον Μάρτιο θα έχουμε κενά αναπληρωτών» επισημαίνει με νόημα.

Στις θετικές εξελίξεις υπογραμμίζει την καλύτερη συνεργασία με τον νέο υπουργό τον κ. Πιερρακάκη, ο οποίος έκανε δεκτό το αίτημα της ΟΛΜΕ και πέτυχε εκπτώσεις σε ΚΤΕΛ και αεροπορικές εταιρείες για μαθητές και εκπαιδευτικούς πράγμα που βοήθησε ιδιαιτέρα τους αναπληρωτές.

Επανέφερε την επιτροπή την αποτελούμενη από ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και εκπρόσωπο του υπουργείου που είχε θεσπίσει ο κ. Φίλης αλλά καταργήθηκε επίθεση Γαβρόγλου και Κεραμέως παρά τις αντιδράσεις των ομοσπονδιών και άνοιξε στις ομοσπονδίες ξανά την πόρτα του ΙΕΠ (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής)

«Το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό για πολλούς λόγους. Η κ. Κεραμέως εμπόδιζε αυτή τη συνεργασία δίνοντας μια αυτονομία στο ΙΕΠ. Ο κ. Αντωνίου αρνιόταν να μας δεχτεί με αποτέλεσμα για παράδειγμα ενώ το ΣτΕ είχε ζητήσει να επιστρέψουν στα σχολεία μαθήματα κοινωνική λες παιδείας άμεσα να μην έχει γίνει απολύτως τίποτα. Τώρα ελπίζουμε να επιστρέψουν τα μαθήματα κοινωνιολογίας και πολιτικής αγωγής».

Σε σχέση με τα φλέγοντα ζητήματα του χαρακτήρα της δημόσιας εκπαίδευσης ο οποίος βάλλεται από μια σειρά μέτρων όπως η αξιολόγηση ο κ, Τσούχλος απαντά:

«Ο κ, υπουργός δήλωσε ανοιχτός να συζητήσει αλλαγές. Γνωρίζουμε ότι είναι η ίδια κυβέρνηση επομένως δεν μπορούμε να περιμένουμε ριζική αλλαγή πολιτικής. Εμείς πάντως θα κάνουμε πανελλαδική διάσκεψη προέδρων στις 30 του μήνα για να δούμε πως θα προχωρήσουμε σε όλα τα θέματα».