Αρκετοί από τους περίπου 1000 φοιτητές αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το Πανεπιστήμιο Καλών και Θεατρικών Τεχνών στο Ναύπλιο.

Ads

Όσοι και όσες μένουν, αναγκάζονται να διαβιούν σε δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, λόγω έλλειψης δρομολογίου αστικής συγκοινωνίας αλλά και εστίας.

Τα όσα περιγράφουν φοιτητές της σχολής στο tvxs και επιβεβαιώνει ο καθηγητής Γιάννης Λεοντάρης, δεν θυμίζουν καθόλου συνθήκες ευρωπαϊκής χώρας. Οι εκκλήσεις του πανεπιστημίου στον δήμο και τα ΚΤΕΛ πέφτουν στο κενό, όπως και οι ερωτήσεις που απηύθυνε το tvxs στον δήμο Ναυπλιέων.

Μετακίνηση: Περπατάμε μία ώρα πήγαινε έλα σε καύσωνα και χιονιά

«Από την ώρα που άνοιξε το νέο κτίριο στην Άρια το 2021 μεταφέρθηκαν τα περισσότερα μαθήματα θεατρικών και παραστατικών τεχνών εκεί. Η σχολή μας απέχει 2.5 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης όπου μένουμε. Δεν υπάρχει αστική συγκοινωνία που να εξυπηρετεί. Ο μόνος τρόπος να πάμε και να έρθουμε είναι τα ταξί που χρεώνουν πέντε ευρώ πήγαινε, πέντε έλα το κεφάλι. Όσοι έχουν καλώς» λέει ο Β.

Ads

«Οι υπόλοιποι πηγαινοερχόμαστε με τα πόδια μία και συχνά δύο φορές τη μέρα αν έχουμε εξεταστική, σε ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως τώρα που έχουμε καύσωνα ή τις χειμερινές μέρες και φτάνουμε στη σχολή εξαντλημένοι» προσθέτει η Μ.

Ο φοιτητής Β. συμπληρώνει: «Μιλάμε για ένα μέρος μισή ώρα με τα πόδια από το κέντρο. Η Αγίας Μονής δεν έχει φανάρια δεν έχει πεζοδρόμιο στο μεγαλύτερο κομμάτι της δεν έχει φώτα, έχει τύχει να μας ακολουθήσουν άνδρες και με μηχανάκι και με τα πόδια, έχουν κοντέψει να μας πατήσουν πολλές φορές αυτοκίνητα γιατί είναι επαρχιακός δρόμος.Βρέχει; θα πας. Χιονίζει; θα πας. Έχει 45 βαθμούς; θα πας. Εγώ πέρσι έπαθα ηλίαση».

Γιάννης Λεοντάρης: Από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει θύματα

Το tvxs επικοινώνησε με τον καθηγητή θεατρολογίας Γιάννη Λεοντάρη, επειδή κατά πάσα πιθανότητα θα αναλάβει τη θέση του κοσμήτορα από Σεπτέμβριο. Επιβεβαιώνει τα λεγόμενα των φοιτητών και προσθέτει πως:

«Είναι σημαντική η διάσταση που έχει να κάνει με την ασφάλεια. Πρόκειται για δρόμο χωρίς πεζοδρόμιο σε πολλά σημεία (αρμοδιότητα του δήμου σύμφωνα με τον νομοθέτη), χωρίς ηλεκτροδότηση στον οποίο κινούνται τα αυτοκίνητα με μεγάλες ταχύτητες. Δεν έχουμε θρηνήσει θύματα από καθαρή τύχη. Τον χειμώνα που νυχτώνει νωρίς, οι φοιτητές μετά τις 6 πηγαινοέρχονται με τα πόδια. Φανταστείτε τι γίνεται όταν βρέχει. Οι μισοί που δεν έχουν χρήματα για ταξί δεν έρχονται. Τώρα εν μέσω καύσωνα, οι φοιτητές που έχουν μάθημα στις 12 φτάνουν λιώμα ιδρωμένοι… είναι συνθήκες αδιανόητες».

Ποιος είναι υπεύθυνος όμως, το υπουργείο; Ο δήμος; Και τι έχει κάνει το πανεπιστήμιο προκειμένου να δοθεί λύση;

«Αυτό που έχουμε κάνει σαν πανεπιστήμιο, είναι να δούμε τι ισχύει σε άλλους δήμους και πόσο μας προστατεύει το νομικό πλαίσιο. Είναι πολλοί δήμοι στην Ελλάδα στην Αττική και περιφέρεια που καλύπτουν τα λεωφορεία. Παίρνει ο δήμος ευρωπαϊκά κονδύλια εξάλλου γι’αυτούς τους λόγους. Απευθυνθήκαμε στον δήμο Ναυπλιέων, αλλά ο δήμαρχος μας μάλωσε και μας είπε “κακό του κεφαλιού σας που κάνατε το πανεπιστημιο έξω από την πόλη”. Αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο όμως, οι πανεπιστημιουπόλεις να είναι εκτός πόλης».

Από άλλες πηγές μαθαίνουμε, πως η ήπια προσέγγιση του Πανεπιστημίου προς τον δήμο, έχει σχέση και με τον φόβο μην ανακαλέσει ο δεύτερος την παραχώρηση ενός κτιρίου που παραχωρεί στο πανεπιστήμιο εδώ και 20 χρόνια.

«Δεν είναι μόνο αυτό» λέει ο Γ. Λεοντάρης. Το πρόβλημα είναι πιο γενικευμένο. Δεν υπάρχει γενικά αστική συγκοινωνία στο Ναύπλιο ενώ είναι μεγάλες οι αποστάσεις από τις παρυφές στο κέντρο. Ένας δημότης ηλικιωμένος για να πάει στο κέντρο πρέπει να πάρει ταξί γιατί δεν υπάρχει ένα δρομολόγιο της πόλης που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει. Απευθυνθήκαμε και στα ΚΤΕΛ Αργολίδας που εξυπηρετούν τουριστικές περιοχές όπως Τολό, Άργος κ.α. Μας είπαν να κάνουμε οικονομοτεχνική μελέτη και αν τους συμφέρει θα το δουν. Είναι οργανισμός που δρομολογεί λεωφορεία για μεγάλες αποστάσεις, οπότε από μια άποψη έχουν ένα δίκιο.

Γενικά η συγκοινωνία είναι προβληματική. Όσον αφορά στο τρένο, υπάρχει η γραμμή Αθήνα-Ναύπλιο. Είχε καταργηθεί και το 2007, χρηματοδοτήθηκε η ανακατασκευή της. Μετά έγινε ανέκδοτο σαν το μετρό Θεσσαλονίκης. Το τρένο που δεν έρχεται. Μπορεί να έχει να κάνει με μονοπώλια που θίγονται. Αλλά μιλάμε για το πυκνότερο αρχαιολογικό πάρκο στην Ευρώπη, με μνημεία μεγάλης σημασίας σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, Μυκήνες, αρχαίο θέατρο Άργους Παλαμήδι κ.α. Θα έπρεπε κανονικά να υπάρχει σύνδεση απευθείας από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλου».

Στέγαση: Ξενοδοχείο ή στα παγκάκια

Η μετακίνηση των φοιτητών δεν είναι το μόνο πρόβλημα όμως στο Ναύπλιο. Η μόνη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου βρίσκεται στην Τρίπολη, επομένως φοιτητές, φοιτήτριες και καθηγητές αναγκάζονται να πληρώνουν δυσανάλογα υψηλά ενοίκια στη διάρκεια του χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι βρίσκονται κυριολεκτικά στον δρόμο, πριν τελειώσει η εξεταστική τους για να αξιοποιήσουν τα καταλύματα μέσω Airbnb οι κάτοχοί τους, πράγμα που συμβαίνει σε όλη τη χώρα.

«Μόνο που εδώ δεν έχουμε καν φοιτητική εστία» λέει στο tvxs ο Β.

«Μπήκα το 17 όλα τα χρόνια είμαι σε νοίκι, η κατάσταση είναι απελπιστική. Ό,τι σπίτι και να βρούμε είναι πανάκριβο. Μιλάμε για μικρά σπιτάκια τρύπες, πέφτουν νερά από ταβάνια, χαλασμένοι θερμοσίφωνες … κι όμως με πολύ ψηλό ενοίκιο, ύψους 350 ευρώ για 15 τετραγωνικά. Κανένας από τους φοιτητές δεν θα επέλεγε να μείνει υπό φυσιολογικές συνθήκες σε τέτοια μέρη. Το καλοκαίρι σου λένε θα το κάνω airbnb, φύγε και ξανά έλα τέλη Σεπτέμβρη.

Το τελευταίο τρίμηνο μένω σε ξενοδοχείο. 25 ευρώ τη βραδιά μαύρα. Ξενοδοχείο μιας νύχτας με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Με περίεργη συμπεριφορά από τους ιδιοκτήτες. Μη φέρετε αγόρια μη φέρετε κορίτσια… Είναι και η νοοτροπία της επαρχίας. Το να είσαι καλλιτέχνης συνδέεται με διάφορα στερεότυπα. Έχω σκεφτεί να κοιμηθώ σε παγκάκι ή στο θεατράκι του ΟΣΕ αντί να δίνω 75άρια για το τριήμερο. Κάποιοι το έχουν κάνει».

«Πολλοί εγκαταλείπουν το πανεπιστήμιο γιατί δεν έχουν 350 ευρώ το μήνα» προσθέτει η Μ.

Όμως δεν είναι μόνο οι φοιτητές αλλά και οι καθηγητές που έχουν βρεθεί να κοιμούνται σε παγκάκια όπως λέει ο Γ. Λεοντάρης.

«Η κατάσταση είναι απελπιστική το καλοκαίρι. Οι φοιτητές μαζεύουνε τα πράγματα τους εν μέσω εξεταστικής και πηγαίνουν και στριμώχνονται στον έναν που δεν το έχουν πετάξει έξω. Αλλά και καθηγητές έχουν κοιμηθεί σε αυτοκίνητα πέρσι όπως μαθαίνω» λέει ο καθηγητής.

Γιατί όμως δεν έχει βρεθεί λύση στο θέμα της εστίας;

«Το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου έχει διάσπαρτες σχολές σε πολλές πόλεις. Στην Τρίπολη υπάρχει το κάμπους αλλά υπάρχουν σχολές στη Σπάρτη, στην Καλαμάτα, στο Ναύπλιο. Ακούω πως δεν μας φτάνουν τα κονδύλια να κάνουμε κάμπους σε όλες τις πόλεις. Όμως αυτό, δεν δικαιολογεί αδράνεια. Θα μπορούσαν να συνεργαστούν οι δήμοι με την Περιφέρεια.» λέει ο Γ. Λεοντάρης.

«Οι κανονισμοί του Πανεπιστημίου λένε, ότι όταν δεν υπάρχει εστία γίνεται διαγωνισμός στην πόλη, έρχονται ως υποψήφιοι ξενοδόχοι και δίνουν προσφορά για διαμονή φοιτητών για χειμερινή περίοδο.

Στο Ναύπλιο, υπήρχε μια εστία μέσω αυτών των διαγωνισμών μέχρι το 2013 αλλά ήταν στο Τολό. Ήταν ένα ξενοδοχείο δηλαδή 16 χιλιόμετρα μακριά. Το τελευταίο ΚΤΕΛ έφευγε στις 6. Άρα οι φοιτητές δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν τα απογευματινά μαθήματα. Και το ΚΤΕΛ δεν έμπαινε σε συζήτηση να βάλει δρομολόγιο στις 9.

Στους επόμενους διαγωνισμούς -σαν να υπήρχε σιωπηρή συμφωνία- δεν εμφανίστηκε κανείς. Οπότε ατόνησε το πράγμα και μάθαμε να ζούμε χωρίς εστίες. Αποδέχτηκαν και οι φοιτητές αυτή τη συνθήκη.

Τώρα υπάρχει ένα στρατόπεδο του Ναυπλίου που έκλεισε. Έχει αναλάβει τη διαχείριση μια υπηρεσία του υπ Εθνικής Αμύνης, λέγεται Υπηρεσία Διαχείρισης Υποδομών Ναυπλίου.

Αυτό που μαθαίνουμε είναι, ότι ήδη κάποια από τα μεγάλα κτίρια του στρατοπέδου έχουν αρχίσει και δίνονται. Που; δεν ξέρω. Σε ιδιώτες; Σε δημόσιους φορείς; Κάναμε κρούση στον δήμο, γιατί σίγουρα κάποια κτίρια θα δοθούν εκεί κι εμάς θα μας έφτανε το ένα. Μας έλεγαν αοριστίες, ότι έχουμε άλλες ανάγκες έχουμε τη δημοτική χορωδία κλπ»

Τα αναπάντητα ερωτήματα προς τον δήμαρχο Ναυπλιέων

Το tvxs επικοινώνησε με το γραφείο του δημάρχου Δ. Κωστούρου. Η γραμματέας μας παρέπεμψε στον υπεύθυνο επικοινωνίας κ. Λαμπρούση ο οποίος, μας είπε με έναν όχι τόσο ευγενικό τρόπο, πως δεν υπάρχει θέμα καθώς το πανεπιστήμιο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

«Εκεί είναι τα διοικητικά κτίρια. Αναφερόμαστε στο κτίριο της Αρίας» μου λένε στο τηλέφωνο οι φοιτητές.

Ο κ. Λαμπρούσης μας ζήτησε να απευθυνθούμε γραπτώς στο γραφείο του δημάρχου καθώς ο ίδιος δεν είναι αρμόδιος να απαντήσει. Στείλαμε τα σχετικά ερωτήματα. Καλέσαμε μετά από τρεις μέρες το γραφείο του δημάρχου και η γραμματέας όταν ζητήσαμε να απαντηθούν τα ερωτήματα, αποκρίθηκε επίσης απρόθυμα πως «…έχουμε σημαντικότερα θέματα όπως οι φωτιές». Της είπαμε πως θα περιμένουμε.

Το αρχικό μέιλ μας στάλθηκε στις 20 Ιουλίου. Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε λάβει απάντηση.