Πάνω από 16.000 αναμένεται να είναι οι ωφελούμενοι από τις υλοποιούμενες παρεμβάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για τους νέους ερευνητές και ερευνήτριες, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν χθες στην εκδήλωση «Οι παρεμβάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για τη στήριξη των νέων ερευνητών/τριων που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου του Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης  και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση».

Ads

Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν σε υποτροφίες υποψήφιων διδακτόρων και μεταδιδακτόρων ερευνητών/τριών, σε χρηματοδότηση ερευνητικών ομάδων αποτελούμενων από νέους ερευνητές/τριες και σε απόκτηση ακαδημαϊκής διδακτικής εμπειρίας από νέους επιστήμονες.

O Ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΚΤ, Γιώργος Ιωαννίδης τόνισε: «Νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από αυτά που επιτεύχθηκαν τα τελευταία χρόνια. Βοηθήσαμε, στο βαθμό που μας αναλογεί, να αλλάξει το κλίμα και οι νέοι ερευνητές, οι νέοι επιστήμονες να δουν μια πραγματική βελτίωση στην καθημερινότητά τους. Συνολικά, έως σήμερα, πάνω από 7.600 νέοι ερευνητές έχουν τύχει της ενίσχυσης των δράσεων, αριθμός που αναμένεται να ανέλθει σε 16.000 έως το τέλος της Προγραμματικής Περιόδου. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το ΕΠ ΑΝΑΔ-ΕΔΒΜ αποτελεί το σημαντικότερο -από άποψης μαζικότητας της παρέμβασης- εργαλείο στήριξης των νέων ερευνητών».

Ειδικά για τους νέους ερευνητές, ο Υπουργός Παιδείας, κ. Γαβρόγλου τόνισε: «Πρέπει να δούμε τις γέφυρες -όρος των ημερών- που θα μπορέσουν να δημιουργήσουν μια ισορροπία τόσο για τους επιστήμονες που θέλουν να μείνουν σε ξένη χώρα όσο και για εκείνους που θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα τους. Να δούμε, δηλαδή, νέες συνέργειες σε επίπεδο ευρωπαϊκό και αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων».
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν πάντα στο πλευρό της Ελλάδας. Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο έχει διαθέσει 4,4 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα για να αμβλύνει τις συνέπειες της κρίσης επενδύοντας στην εκπαίδευση, την εργασία και τις κοινωνικές πολιτικές», επισήμανε ο εκπρόσωπος της γενικής διεύθυνσης Απασχόλησης Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Patrick Paquet.

Ads

Ο κ. Πάρις Βασάλλος, επίκουρος καθηγητής του ΟΠΑ, παρουσίασε την Ενιαία Πλατφόρμα Αξιολόγηση Ερευνητικών Προτάσεων, στόχος της οποίας είναι η συστημική διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας αξιολόγησης των ερευνητικών Πράξεων και η σημαντική μείωση του χρόνου ολοκλήρωσης της διαδικασίας αξιολόγησης. Πρόκειται για μια σημαντική καινοτομία καθώς το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που δημιουργήθηκε περιλαμβάνει το πληρέστερο μητρώο αξιολογητών (περίπου 3.000 μέλη ΔΕΠ και ερευνητές) της χώρας, εξ αποστάσεως σύστημα υποβολής και σύστημα αξιολόγησης ερευνητικών προτάσεων, καθώς και ένα πλήθος ελέγχων που διασφαλίζουν την ορθότητα των στοιχείων που υποβάλλονται αλλά και την ποιότητα των αξιολογήσεων.

Τέλος, η κυρία Εύη Σαχίνη, Δ/ντρια του ΕΚΤ, παρουσίασε για πρώτη φορά τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στους νέους ερευνητές και ερευνήτριες, όπως αυτά αποτυπώνονται στις μελέτες αξιολόγησης που πραγματοποίησε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Το έργο αξιολόγησης των δράσεων από το ΕΚΤ συνιστά σημαντική συνεισφορά γιατί αφενός δίνει στους φορείς σχεδιασμού πολιτικής την απαραίτητη πληροφορία προκειμένου να προβαίνουν έγκαιρα στις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις και αφετέρου αποτυπώνει τις ωφέλειες των δράσεων όπως προσλαμβάνονται από τους ίδιους/ες τους/τις ωφελούμενους/ες.

Ολόκληρη την εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ:

Οι μελέτες του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης βρίσκονται:
https://empedu.gov.gr/axiologisi-toy-programmatos/axiologisi-draseon-tritovathmias-ekpaideysis/