Από τη στιγμή που ο Πούτιν έβγαλε τον επικήδειο του Πριγκόζιν τηλεοπτικώς, οι θεωρίες περί σκηνοθετημένου θανάτου του μάλλον καταρρίπτονται.

Ads

«Ήταν ένας ταλαντούχος άνθρωπος.. Τον γνωρίζω εδώ και πολλά χρόνια από τις αρχές της δεκαετίας του 1990» είπε ο Ρώσος πρόεδρος στην τηλεόραση. «Ήταν ένας άνθρωπος με πολύπλοκη δράση. Μερικές φορές έκανε λάθη, άλλες είχε τα αποτελέσματα που ήθελε για τον εαυτό του και ανταποκρινόμενος στα αιτήματά μου, για έναν κοινό σκοπό».

Απορεί όμως κανείς, πώς ο επικεφαλής των μισθοφόρων της Wagner υποτίμησε τόσο τον Πούτιν, που έχει «κανονίσει» όλους όσους πήγαν να τον αμφισβητήσουν. Οπως τον πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό Μπόρις Νεμτσόφ, τη δημοσιογράφο Άννα Πολιτόσφκαγια, τον πρώην πράκτορα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών Αλεξάντερ Λιτβινένκο.

Ο τελευταίος δηλητηριάστηκε, όπως και ένα μέλος του ροκ γκρουπ Pussy Riot καθώς και ο κυριότερος αντίπαλος του Αλεξέι Ναβάλνι, που τη γλύτωσε αλλά τώρα σαπίζει στις φυλακές. Πολύ περισσότερο επειδή το αμάρτημα του Πριγκόζιν ήταν πολύ μεγαλύτερο από όλων των υπόλοιπων θυμάτων μαζί.

Ads

Η «προδοσία » του Πριγκόζιν

Γιατί στο 30λεπτο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του, με το οποίο ανήγγειλε την ανταρσία του κατά του Πούτιν, το άλλοτε τσιράκι του χαρακτήριζε τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας μια κομπίνα για να πλουτίσει η ρωσική ολιγαρχία, προσθέτοντας ότι δεν υπήρχε «τίποτα το ασυνήθιστο» στις κινήσεις του στρατού της Ουκρανίας που να δικαιολογεί τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.

«Ο πόλεμος δεν ήταν απαραίτητος για να επιστρέψουν οι Ρώσοι πολίτες στην αγκαλιά μας, ούτε για να αποστρατιωτικοποιηθεί ή να αποναζιστικοποιηθεί η Ουκρανία», συμπέρανε στο βίντεο ο Πριγκόζιν, καταρρίπτοντας ένα προς ένα τα επιχειρήματα του Πούτιν για την εισβολή. «Ο πόλεμος ήταν απαραίτητος για να μπορέσει απλώς ένα μάτσο κτήνη, να θριαμβολογήσει και να δοξαστεί».

Επικεφαλής στα «κτήνη » ήταν προφανώς ο ακατανόμαστος Πούτιν. Η ανταρσία του Πριγκόζιν ήταν το μεγαλύτερο πλήγμα στο κύρος του Πούτιν, όχι απλώς από την έναρξη του πολέμου αλλά από το ξεκίνημα της βασιλείας του 23 χρόνια πριν.

Αλλά καθώς οι «προδότες της Wagner», όπως ο ίδιος ο Πούτιν τους χαρακτήρισε, είχαν φτάσει στα 200 χιλιόμετρα από τη Μόσχα χωρίς να συναντήσουν σοβαρή αντίσταση, προφανώς το Κρεμλίνο έκλεισε συμφωνία με τον Πριγκόζιν, που σταμάτησε την προέλαση με τη διαβεβαίωση ότι δεν θα είχε καμία συνέπεια για τον ίδιο.

Πριγκόζιν σε Πούτιν: «τα παιδιά δεν συμφωνούν με αυτή την απόφαση»

Μάλιστα 5 ημέρες μετά ο Πούτιν δέχθηκε στο Κρεμλίνο τον Πριγκόζιν και 35 αξιωματικούς του, κατά τα φαινόμενα για να τον διαβεβαιώσει ότι όλα ανήκουν στο παρελθόν. Η συνάντηση ανακοινώθηκε δημοσίως, πράγμα επίσης ασυνήθιστο.

Λίγες μέρες μετά, μιλώντας σε δημοσιογράφο της φιλικής ρωσικής εφημερίδας Kommersant, ο Πούτιν εξήγησε ότι στην τρίωρη συνάντηση πρόσφερε στους άνδρες της Wagner διάφορες επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης των επιχειρήσεων τους. Αλλά υπό τη διοίκηση κάποιου που προσδιόρισε ως «Sedoy», που σημαίνει «Γκριζομάλλης», υπό τον οποίο υπηρετούσαν επί 16 μήνες.

«Τίποτα δεν θα είχε αλλάξει γι’ αυτούς. Θα καθοδηγούνταν από το ίδιο πρόσωπο που ήταν ο πραγματικός τους διοικητής όλο αυτό το διάστημα», συνέχισε τη διήγηση του ο Πούτιν. «Πολλοί έγνεψαν συγκαταβατικά όταν το είπα αυτό, αλλά ο Πριγκόζιν ο οποίος καθόταν μπροστά και δεν τους είδε, είπε αφού με άκουσε: ‘’Όχι, τα παιδιά δεν συμφωνούν με αυτή την απόφαση’’».

Όταν τέλος ο δημοσιογράφος τον ρώτησε αν η Wagner θα παραμείνει μάχιμη, ο Πούτιν φάνηκε να ταράζεται, έγραψε ο δημοσιογράφος. «Λοιπόν, η Wagner δεν υπάρχει! αναφώνησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Απλώς δεν υπάρχει!».

Η Αφρική, ίσως είναι το κλειδί στο μυστήριο

Ο Πούτιν είχε δηλαδή ήδη καθαιρέσει τον Πριγκόζιν από διοικητή και είχε διαλύσει τον μισθοφορικό στρατό του. Πώς αυτός δεν πήρε το μήνυμα;

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι πίστεψε πώς ο Πούτιν τον έχει ανάγκη για να συνεχιστεί στην Αφρική η παρουσία της Wagner, χάρις στη οποία η επιρροή της Ρωσίας έχει αυξηθεί ιδίως στη Δυτική και Κεντρική Αφρική. Μετά την Κίνα, η Ρωσία έχει γίνει ο κυριότερος παγκόσμιος παίκτης στη Μαύρη Ηπειρο, καθώς η Wagner κάνει επενδύσεις και προσφέρει στρατιωτική βοήθεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε συνέντευξή του στη Ντόιτσε Βέλε, ένας σύμβουλος του προέδρου της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Faustin-Archange Touadera, δήλωσε ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της χώρας του και της Ρωσίας θα παραμείνουν οι ίδιες.

«Έχουμε αμυντική συμφωνία με τη Ρωσία και οι παραστρατιωτικοί που είναι μαζί μας θα συνεχίσουν το έργο τους όπως και πριν…Όσον αφορά τις εμπορικές σχέσεις, έχουμε άδεια εξόρυξης, ζυθοποιίας και δασοκομίας με τους Ρώσους. Αυτό δεν θα αλλάξει, ακόμη και αν ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν δεν είναι πλέον εκεί. Θα βρουν άλλο αρχηγό».

Στον ιδιότυπο τηλεοπτικό του επικήδειο, ένας Πούτιν καθόλου συντετριμμένος, αναγνώρισε την προσφορά του. «Ήταν ένας ταλαντούχος άνθρωπος. Εργάστηκε στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό, στην Αφρική. Εργάστηκε με το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, με πολύτιμα μέταλλα».

Είναι αυτό που λένε, ότι ένα πρόβλημα με τον θάνατο είναι ότι δεν ξέρεις ποιος θα σου βγάλει τον επικήδειο. Πιθανώς ο Πριγκόζιν να έπαιρνε προφυλάξεις για να μην τον δηλητηριάσουν, πιστεύοντας ότι δεν ρίχνεις ένα αεροπλάνο με 9 επιβάτες. Σε κάθε περίπτωση πάντως, στη Ρωσία του Πούτιν καλύτερα να παίρνεις το τρένο.