Κλίμα έντασης επικρατεί στη Ρωσία μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, που κατηγορώντας τον ρωσικό στρατό για επίθεση στην ομάδα του κάλεσε σε ανταρσία κατά της ρωσικής κυβέρνησης.

Ads

Διαβάστε επίσης: Πούτιν για «πραξικόπημα» Wagner: «Οι προδότες θα τιμωρηθούν» – «Η απάντηση μας θα είναι σκληρή»

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ενημερωθεί για την κατάσταση και «λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα» τονίζει το Κρεμλίνο με το στρατό και οχήματα να προστατεύουν κυβερνητικά κτίρια και να βρίσκονται στους δρόμους της χώρας.

Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας κινήθηκαν γρήγορα εναντίον του επικεφαλής της Wagner, καταγγέλλοντας τον Γεβγκένι Πριγκόζιν για προδοσία, διατάσσοντας ποινική έρευνα σε βάρος τους και διατάσσοντας τους μισθοφόρους της παραστρατιωτικής ομάδας να τον συλλάβουν.

Από την πλευρά του ο Πριγκόζιν φέρεται να ισχυρίστηκε με μήνυμα στο Telegram ότι οι μισθοφόροι της Wagner πέρασαν τα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία και ότι έχουν εισβάλει στο Ροστόφ και ελέγχουν την περιοχή.

Διαβάστε επίσης: Μισθοφόροι Wagner: «Σύντομα θα έχουμε νέο πρόεδρο»

Επιπλέον, τόνισε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που είχαν παραταχθεί για να τους εμποδίσουν στα σύνορα  τους άφησαν να περάσουν.

 Επίσης, ρωσική πηγή ασφαλείας δήλωσε στο Reuters ότι οι μαχητές της έθεσαν υπό τον έλεγχό τους όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Βορονέζ, η οποία βρίσκεται περίπου 500 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας.

«Αλλά αν κάποιος σταθεί εμπόδιο, θα καταστρέψουμε ό,τι βρίσκεται στον δρόμο μας», προσέθεσε. «Προχωράμε, θα πάμε μέχρι τέλους» τόνισε ο επικεφαλής της Wagner σύμφωνα με το BBC.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, έχει ενεργοποιηθεί στη χώρα σχέδιο με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Φρούριο» το οποίο πρόκειται επί της ουσίας για ένα σχέδιο «πλήρους ετοιμότητας», το οποίο έχει να κάνει με την προστασία των δημόσιων κτιρίων πράγμα που έχει γίνει και στη Μόσχα.

Προγκόζιν: «Είμαστε 25.000 και θα εμείς θα επικρατήσουμε γιατί το χάος βασιλεύει στη χώρα»

Νωρίτερα τα ξημερώματα του Σαββάτου (24/6) ο Προγκόζιν δήλωσε με ηχητικό ότι ο ρωσικός στρατός «Πραγματοποίησε πλήγματα, επιθέσεις με πυραύλους, στα στρατόπεδά μας. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός μαχητών μας σκοτώθηκε», και τόνισε πως θα «απαντήσει» σε αυτές τις επιθέσεις που διατάχθηκαν, όπως αναφέρει, από τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.

«Είμαστε 25.000 και θα εμείς θα επικρατήσουμε γιατί το χάος βασιλεύει στη χώρα (…) Οι στρατηγικές μας εφεδρείες είναι ολόκληρος ο στρατός και ολόκληρη η χώρα», είπε ο Πριγκοζίν, τονίζοντας ότι ηγείται μιας «πορείας για δικαιοσύνη» και όχι ενός «πραξικοπήματος».

Το υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε επίσης βίντεο με υψηλόβαθμους στρατιωτικούς, οι οποίοι προέτρεψαν τον Πριγκόζιν να σταματήσει αυτό που ένας εξ αυτών περιέγραψε ως «πραξικόπημα».

«Πρόκειται για μαχαιριά στην πλάτη της χώρας και του προέδρου», δήλωσε ο στρατηγός Βλαντίμιρ Αλεξέγιεφ, αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσίας σε βιντεοσκοπημένη έκκληση προς τους μαχητές της Wagner. «Aυτό είναι πραξικόπημα», προσέθεσε.

Ο στρατηγός Σεργκέι Σουρόβικιν, αναπληρωτής διοικητής της εκστρατείας της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο οποίος πιστεύεται ότι βρίσκεται κοντά στον Πριγκόζιν, σύμφωνα με τον Guardian, δημοσίευσε βίντεο διατάσσοντας τους μισθοφόρους να παραμείνουν πιστοί στον Πούτιν και να επιστρέψουν στις βάσεις τους.

«Σας προτρέπω να σταματήσετε», ανέφερε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram, με το δεξί του χέρι να ακουμπά σε ένα τουφέκι.

 Έφοδος στα γραφεία της Wagner στην Αγία Πετρούπολη

Έφοδο στα γραφεία της ομάδας μισθοφόρων της Wagner στην Αγία Πετρούπολη πραγματοποίησαν το πρωί του Σαββάτου οι ρωσικές Αρχές.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα που επικαλείται το BBC, δύο λεωφορεία με αστυνομικούς και μέλη της εθνικής φρουράς βρίσκονται στο κτίριο.

Παράλληλα, το πρακτορείο Fontanka αναφέρει ότι άνδρες ασφαλείας αναπτύχθηκαν κοντά στη γέφυρα Blagoveshchensky της Αγίας Πετρούπολης, όπου βρίσκονται ένα ξενοδοχείο και ένα εστιατόριο που συνδέονται με τον επικεφαλής της Βάγκνερ, Γκεβγκένι Πριγκόζιν.