Η είδηση της χθεσινής ημέρας δεν ήταν τόσο οι πολιτικοί τακτικισμοί στο πλαίσιο της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, όσο το δημοκρατικό ξέσπασμα του Νίκου Δένδια εναντίον της Χρυσής Αυγής.

Ads

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ επιτέθηκε στους νεοναζί και την απόπειρά τους να ξεπλυθούν στη Βουλή, μιλώντας όπως θα όφειλε κάθε δημοκρατικός πολίτης. Η λεπτομέρεια βεβαίως είναι ότι τον πρώην υπουργό της ΝΔ χειροκρότησε αυθόρμητα και γενναιόδωρα η πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν τον χειροκρότησαν οι βουλευτές της ίδιας της ΝΔ, παρά μόνο χλιαρά και με μεγάλη αμηχανία, αφού είχε ολοκληρώσει την παρέμβασή του. Αυτή είναι και η απόδειξη ότι η η ΝΔ βρίσκεται σε μια παρατεταμένη ακροδεξιά απομόνωση, ενώ εσχάτως εργαλειοποιεί τη βία της Χ.Α.

Σε επίπεδο ηγεσίας η απόρριψη της σκέψης για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας δείχνει ότι η ΝΔ έχει εγκλωβιστεί σε έναν αδιέξοδο τακτικισμό. Μια πρόταση που τέθηκε στο τραπέζι μόλις η κυβέρνηση έχει αποσπάσει ψήφο εμπιστοσύνης δεν έχει πολιτική λογική και το μόνο που θα εξυπηρετούσε θα ήταν να δώσει χρόνο σε κάποιους ακραίους να διοργανώσουν ένα νέα συλλαλητήριο με τον κίνδυνο να μεταβληθεί το κέντρο της Αθήνας σε πεδίο μάχης. Με δεδομένη τη στάση της ΝΔ στα επεισόδια της Κυριακής θα φάνταζε να επενδύει στην πρόκληση πολιτικής ανωμαλίας, κίνδυνος που δεν έχει πάντως εκλείψει, παρότι απομακρύνεται.

Παράλληλα οι πιέσεις σε βάρος του Σταύρου Θεοδωράκη για αλλαγή στάσης λέγεται ότι έχουν γίνει αφόρητες και αυτό υπηρέτησε και η ξαφνική διάλυση της ΚΟ του Ποταμιού, ώστε ο Πρόεδρος του Ποταμιού να βρεθεί σε πιο αδύναμη θέση, αν ευσταθεί το σενάριο. 

Ads

Ίσως τελικά το ξέσπασμα του Δένδια στη Βουλή να συνιστά και μια μορφή αντίδρασης από το εσωτερικό του κόμματος για το πολιτικό αδιέξοδο της ηγεσίας και την ταύτιση με την ακροδεξιά. Άλλωστε, στο σημείο διχασμού που έχει οδηγήσει τη χώρα η δημαγωγία της ΝΔ οφείλουν και άλλοι, υπεύθυνοι και δημοκράτες, να πάρουν δημόσια θέση όχι με χρησμούς και υπεκφυγές αλλά με ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και την ιστορία της παράταξής τους.