Ένα μήνυμα Δημοκρατίας έστειλαν από κοινού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής που συζητά την Συμφωνία των Πρεσπών, τηρώντας κοινή στάση στην ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχε καταθέσει η Χρυσή Αυγή. Μια στάση απέναντι στη νεοναζιστική οργάνωση που θα έπρεπε να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Μάλιστα σε μία σπάνια κοινοβουλευτική στιγμή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χειροκρότησαν τον εισηγητή της ΝΔ, Νίκο Δένδια, για την τοποθέτηση του, με τον ίδιο και μερικούς ακόμη γαλάζιους βουλευτές να ανταποδίδουν το χειροκρότημα στον Σταύρο Κοντονή για τη δική του.

Ads

Μετά την εκκωφαντική σιωπή

Μετά την οξεία κριτική για τη στάση της ΝΔ όσον αφορά τα επεισόδια στο συλλαλητήριο της Κυριακής για το Μακεδονικό και την εκκωφαντική σιωπή του Κυριάκου Μητσοτάκη, που δεν καταδίκασε για άλλη μια φορά τη νεοναζιστική βία αλλά, αντιθέτως, μεταχειρίστηκε εργαλειακά τα θλιβερά αυτά γεγονότα, νομιμοποιώντας την καθοδήγηση του Λαγού στην οργανωμένη επιχείρηση για κατάληψη της Βουλής, επιτέλους κάποιος είπε κάτι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει στηρίξει το αφήγημά του περί «ανομίας» στα… τρικάκια του Ρουβίκωνα και το «άβατο των Εξαρχείων», δεν είπε ούτε λέξη για τα σοβαρά επεισόδια που προκάλεσαν ακροδεξιές ομάδες την Κυριακή στο Σύνταγμα, με το κόμμα του να κάνει πως δεν τις είδε και να αρκείται να ζητά την παραίτηση της Όλγας Γεροβασίλη και της Κατερίνας Παπακώστα για τα χημικά που έριξαν οι αστυνομικοί σε αυτούς που αποδεδειγμένα εκτελούσαν οργανωμένο σχέδιο εισβολής στη Βουλή. «Πανικόβλητοι μπροστά στην οργή των Ελλήνων και χωρίς καμία σοβαρή αφορμή, έριξαν μεγάλες ποσότητες χημικών για να διαλύσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν από όλη την Ελλάδα για να διαδηλώσουν ειρηνικά εναντίον της επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών», ανέφερε συγκεκριμένα η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ. 

Ads

«Η ΝΔ σήμερα δεν είδε ακροδεξιούς να επιτίθενται με πέτρες και ρόπαλα σε αστυνομικούς για να εισβάλουν στη Βουλή. Δεν είδε τους δεκάδες τραυματίες αστυνομικούς. Δεν είδε ότι για άλλη μια φορά η Χρυσή Αυγή έκλεψε τη παράσταση. Δεν είδε ότι ακραία στοιχεία αμαύρωσαν το συλλαλητήριο. Είναι λυπηρό για τη ΝΔ και τους δημοκράτες ψηφοφόρους της, που η ηγεσία της τυφλωμένη από αντιπολιτευτικό μένος, ταυτίζεται με τους ακραίους της Χρυσής Αυγής και δε βρίσκει ούτε μια λέξη για να καταδικάσει τα βίαια επεισόδια που προκάλεσαν», ήταν η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου στην τοποθέτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το χειροκρότημα και η αμηχανία

Σήμερα, ο κοινοβουλευτικός εκπροσώπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας κληθείς να τοποθετηθεί επί της ένστασης αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η Χρυσή Αυγή για τη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε:

«Θέλω να σας πω ότι από την πλευρά της ΝΔ αρνούμαι να τοποθετηθώ στην ένσταση αντισυνταγματικότητας της Χρυσής Αυγής. Αρνούμαι να τοποθετηθώ επί ενστάσεως κόμματος του οποίου οι πολιτικοί και ιδεολογικοί πρόγονοι παρέδωσαν τη Μακεδονία στους Βούλγαρους. Αρνούμαι να τοποθετηθώ επί ενστάσεως κόμματος που φέρει τον αγκυλωτό σταυρό. Αρνούμαι τους εθνοκάπηλους. Αρνούμαι αυτούς που στο παρελθόν πρόδωσαν τον τόπο, τη Μακεδονία, το έθνος και το λαό. Η Χρυσή Αυγή όταν χρησιμοποιεί την ελληνική σημαία αντιποιείται εθνικό σύμβολο».



* Αν δεν μπορείτε να δείτε το βίντεο ελέγξτε τον ad blocker σας

Η τοποθέτησή του προκάλεσε το χειροκρότημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και την αμήχανία της ΚΟ της ΝΔ. Χαρακτηιστικό μάλιστα της αμηχανίας των βουλευτών της ΝΔ είναι το γεγονός ότι μόλις ελάχιστοι γαλάζιοι βουλευτές χειροκρότησαν τον Νίκο Δένδια.

Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο Σταύρος Κοντονής, ο οποίος και εξέφρασε την ταύτιση της Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος με τα λεγόμενα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Όσον αφορά την ένσταση αντισυνταγματικότητας την οποία έθεσε ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να τονίσει στο Κοινοβούλιο ότι ταυτίζεται απολύτως με την θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ και δίνουμε ένα μήνυμα Δημοκρατίας και υπεράσπισης κοινοβουλευτισμού σε όλο τον ελληνικό λαό» είπε  ο κ. Κοντονής.

«Στους νεοναζί και τους δολοφόνους του Π. Φύσσα δεν επιτρέπουμε να υπερασπίζονται το Σύνταγμα. Το Σύνταγμα το υπερασπίζονται τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Και όλες αυτές οι τερατολογίες που ακούστηκαν από τον εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής μένουν ως μαύρη σελίδα στην ιστορία του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Και σε αυτούς που επέτρεψαν να είναι σήμερα εδώ και να μιλάνε οι προδότες της Δημοκρατίας και του έθνους για το Σύνταγμα και την Δημοκρατία», συμπλήρωσε.



* Αν δεν μπορείτε να δείτε το βίντεο ελέγξτε τον ad blocker σας

Την τοποθέτηση του κ. Κοντονή χειροκρότησε από την πλευρά του ο κ. Δένδιας καθώς και κάποιοι βουλευτές της ΝΔ.

«Γιατί χειροκροτήσαμε τον Δένδια»

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ χειροκρότησε τον Νίκο Δένδια εξήγησε στη συνέχεια από το βήμα της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Ξυδάκης

«Αγαπητοί συνάδελφοι, θέλω να ξεκινήσω αποδίδοντας τιμή στον Νίκο Δένδια, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, για τη στάση του απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Αυθορμήτως χειροκρότησα εγώ και όλοι οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, διότι εκείνη τη στιγμή η Δημοκρατία στάθηκε απέναντι στους αρνητές, στους εχθρούς της, στους υπόδικους για εγκληματική οργάνωση και σε όλο τον εσμό των μαχαιροβγαλτών, οι οποίοι προχθές Κυριακή πολιορκούσαν την Βουλή για να την καταλάβουν και να καταλύσουν τον κοινοβουλευτισμό», είπε.

«Ελπίζω, λοιπόν, με αυτή τη δήλωση του Νίκου Δένδια να εκπροσωπείται και κάποιο άλλο μέρος των βουλευτών της μείζονος αντιπολίτευσης, εχέφρονες βουλευτές, οι οποίοι μπορούν να καταλάβουν ότι σε αυτή την κρίσιμη ιστορική στιγμή, δεν κάνουμε μία παράσταση με οξύτατες, βαριές εκφράσεις: Εφιάλτες, προδοσίες, απειλές για το αστικό καθεστώς, για να φτιάξουμε ένα βιντεάκι για το τοπικό YouTube.Θα γίνουν εκλογές μέσα στο 2019 και θα έχουμε την ευκαιρία να ξεδιπλώσουμε τα επιχειρήματά μας, τα προγράμματα, τις φυσιογνωμίες. Όμως, ένα μείζον θέμα εξωτερικής πολιτικής, δεν έχουμε δικαίωμα να το παραδώσουμε στο παρα-εθνικιστικό underground», σημείωσε επίσης ο κ. Ξυδάκης.