Πολιτική αντιπαράθεση πυροδότησαν τα επεισόδια που σημειώθηκαν από οργανωμένες ομάδες ακροδεξιών, κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία στην πλατεία Συντάγματος, αλλά και η χρήση χημικών από την αστυνομία.

Ads

Για οργανωμένο σχέδιο από ακραίες ομάδες, για ταυτόχρονη εισβολή στη Βουλή από πέντε διαφορετικά σημεία δείχνουν τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η φρουρά της Βουλής σύμφωνα με το Νίκο Βούτση, επισημαίνοντας ότι αυτά δεν έχουν σχέση με τους βασικούς διοργανωτές του συλλαλητηρίου. «Αυτό που έγινε χθες ήταν μια πρωτοφανής σε βιαιότητα προσπάθεια από ακραίες ομάδες για εισβολή στη Βουλή. Αυτή η προσπάθεια έγινε επί δίωρο. Θα εκπλαγούμε όλοι όταν δούμε τα υλικά που έχουν συλλεχθεί από τις επιθέσεις που έγιναν εναντίον των ανδρών των ΜΑΤ. Εκτός από το φυλάκιο στη Β. Σοφίας, σε όλα τα άλλα σημεία υπήρξαν συγκρούσεις και σαφείς προσπάθειες εισόδου στη Βουλή δια της βίας, οι οποίες απετράπησαν από την αστυνομία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής. 

H ΝΔ θέτει σειρά ερωτημάτων προς την κυβέρνηση σχετικά για τα επεισόδια και κάνει λόγο για εργαλειοποίηση της ΕΛΑΣ από την κυβέρνηση εστιάζοντας στην αναιτιολόγητη και απαράδεκτη, όπως την χαρακτηρίζουν χημική επίθεση της αστυνομίας. Η ΝΔ μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες, οι οποίες δείχνουν τους συγκεκριμένους τραμπούκους με καλυμμένα τα πρόσωπα να περπατούν ανενόχλητοι πολύ πριν από την προγραμματισμένη επίθεσή τους.
Η ΝΔ ζητά να μάθει γιατί επέτρεψε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στη συγκεκριμένη ομάδα να φτάσει ως τον Άγνωστο Στρατιώτη, ενώ όλοι έβλεπαν επί ώρα τους κουκουλοφόρους να κυκλοφορούν ανενόχλητοι στους δρόμους της πρωτεύουσας κουβαλώντας λοστούς και καδρόνια, γιατί ενώ υπήρχαν 2.000 αστυνομικοί στο συλλαλητήριο, δεν προχώρησαν εγκαίρως σε προσαγωγές και συλλήψεις των συγκεκριμένων ατόμων, όταν μόλις προσφάτως προσήγαγαν ακόμη και ειρηνικούς πολίτες όταν σήκωσαν ένα πανό κατά τη Συμφωνίας των Πρεσπών απέναντι από το Μέγαρο Μουσικής στο οποίο θα μιλούσε ο κ. Τσίπρας και τέλος ζητά να μάθει ποιος έδωσε την εντολή να πνίξουν με ληγμένα δακρυγόνα χιλιάδες οικογένειες με μικρά παιδιά και ηλικιωμένους, όταν μια τέτοια ενέργεια θεωρείται αδιανόητη σε διαδηλώσεις με τόσο μεγάλη πυκνότητα και από θαύμα αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη δήλωσε: «Ο αρχηγός της αστυνομίας φαίνεται πως εκτελεί εντολές ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε την πολιτική επιλογή και ο αρχηγός της αστυνομίας, με υπερβάλλοντα ζήλο, έριξε δακρυγόνα στους συγκεντρωμένους πολίτες. Είναι πρωτοφανές να δώσει εντολή να πέσουν δακρυγόνα σε τέτοια πυκνότητα συγκεντρωμένου πλήθους».

Ads

«Τα χθεσινά επεισόδια, οι μεγάλες υλικές καταστροφές στον εξωτερικό χώρο του ελληνικού κοινοβουλίου, οι τραυματισμοί αστυνομικών που εμπόδισαν με επιτυχία την απόπειρα εισόδου οργανωμένων ομάδων στην ελληνική Βουλή, η στοχευμένη βία κατά συγκεκριμένων φωτορεπόρτερς, που κάλυπταν επαγγελματικά το χθεσινό συλλαλητήριο, έχουν φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς», τονίζει η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, σε δήλωσή της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, και επισημαίνει: «ακροδεξιά στοιχεία βρήκαν χώρο δράσης στο διχαστικό υπόστρωμα της συνειδητής παραπληροφόρησης για ρητά διατυπωμένα ζητήματα, που, μάλιστα, αφορούν κρίσιμα εθνικά θέματα. Μια απαράδεκτη μικροπολιτική εκμετάλλευση από την πλευρά, κυρίως, της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Που δεν διστάζει να παραπληροφορεί δημόσια για την εθνότητα και τη γλώσσα των γειτόνων μας, ακόμη και μετά τη σαφέστατη εκ μέρους τους ρηματική διακοίνωση, που δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο για προθέσεις και σκέψεις αλυτρωτισμού και διεκδικήσεων».

Επίσης, αναφερόμενη στη ΝΔ η Ο. Γεροβασίλη δήλωσε: «Τους καλούμε έστω και σήμερα, έστω και αργά, να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι στον ελληνικό λαό, απέναντι στην αξιοπιστία και την εγκυρότητα του πολιτικού λόγου, απέναντι στην ιστορία και το μέλλον της πατρίδας μας. Και να επανέλθουν στον άξονα της εθνικής γραμμής, της οποίας η παράταξη της ΝΔ ήταν εκ των κύριων εμπνευστών και υποστηρικτών. Τους καλούμε, έστω και σήμερα, να καταδικάσουν μαζί μας τα επεισόδια, να ταχθούν στο μέτωπο κατά της ακροδεξιάς απειλής, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συμβάλλουν στη θωράκιση και ενίσχυση της δημοκρατίας μας».

Μιλώντας στο ράδιο News 247 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι: «Διχαστικά λειτουργεί η ΝΔ η οποία αντί να συνεχίσει να υπηρετεί την εθνική γραμμή, έτσι όπως και η ίδια βοήθησε να διαμορφωθεί, δηλαδή σύνθετη ονομασία erga omnes, συνταγματική αναθεώρηση, για λόγους που έχουν να κάνουν με την εσωτερική συνοχή της ΚΟ της ΝΔ, για να ικανοποιηθεί ο κύριος Σαμαράς, ο κύριος Βορίδης, ο κύριος Γεωργιάδης και οι διάφοροι ακροδεξιοί βουλευτές του κυρίου Μητσοτάκη.»

Από την πλευρά της η Εύη Χριστοφιλοπούλου, υπεύθυνη Εσωτερικών & Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής, ανέφερε ότι: «Η καθοδηγούμενη στάση της Αστυνομίας φτάνει στα όρια της προβοκάτσιας! Οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας για τα απαράδεκτα χθεσινά έκτροπα είναι τεράστιες!».

To ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει πως: «Η βία κατά απλών διαδηλωτών είναι απολύτως καταδικαστέα και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φέρει ευθύνη γι’ αυτό. Ευθύνες, όμως, έχουν και η ΝΔ και όσες πολιτικές δυνάμεις, με τη στάση τους, καλύπτουν τη δράση της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής και άλλων φασιστικών ομάδων κι αντιδραστικών μηχανισμών, που επιτέθηκαν και κατά δημοσιογράφων και συνεργείων Μέσων Ενημέρωσης».

O πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό MAX FM της Πάτρας, σχολίασε πως: «Η Κυβέρνηση από τα επεισόδια των ολίγων ακροδεξιών φαίνεται ότι εξυπηρετήθηκε για να μειώσει τον όγκο του συλλαλητηρίου και τελικά να το διαλύσει».

Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Θεόδωρος Τοσουνίδης, αναφέρει πως: «Φωνή λαού για τη Μακεδονία. Ισχυρή, Καθαρή, Ακλόνητη. Καμία προβοκάτσια, φασιστών ή ακροαριστερών, δεν μπορεί να τη νοθεύσει».