Την τελευταία εβδομάδα, όλοι στην Τουρκία μιλούν και γράφουν για τους καβγάδες που ξέσπασαν στο τέλος του αγώνα Τραμπζονσπόρ (TS- Πόντος) – Φενέρμπαχτσε (FB- Κωνσταντινούπολη). Ήταν ένας καθοριστικός αγώνας, καθώς η FB βρίσκεται στη δεύτερη θέση, δύο βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Γαλατασαράι (GS) στο εγχώριο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

Ads

Συνελήφθησαν 17 άτομα, οπαδοί της TS, οι οποίοι κατηγορούνται ότι βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο και επιτέθηκαν σε παίκτες της FB. Ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι η εισαγγελία και η αστυνομία συνεχίζουν τις έρευνες και ότι οι ένοχοι θα τιμωρηθούν.

Υπενθυμίζεται ότι οι οπαδοί της TS μισούν ιδιαίτερα την FB, καθώς πιστεύουν ότι ο σύλλογος «’τους έκλεψε τον τίτλο του πρωταθλήματος το 2011». Πιστεύουν ότι η FB κατέκτησε το κύπελλο εκείνη τη σεζόν χάρη σε στημένους αγώνες. Το 2013, η UEFA επέβαλε κυρώσεις στην FB για χειραγώγηση αγώνων. «Αν έκλεψα, δεν το έκανα για τον εαυτό μου αλλά για την ομάδα μου», ομολόγησε δημόσια ο Αζίζ Γιλντιρίμ, τότε πρόεδρος της ομάδας.

Τα μέσα ενημέρωσης της Τραπεζούντας ανέφεραν ότι οι παίκτες της FB, μετά τη νίκη τους με 3-2, το παράκαναν με τους πανηγυρισμούς τους για τη νίκη. Επισημαίνουν επίσης ότι ο διαιτητής του αγώνα ήταν ένας από τους υπεύθυνους για τα βίαια γεγονότα, λόγω των κακών αποφάσεών του εις βάρος της ΤΣ.

Ads

Οι διαιτητές έχουν επικριθεί έντονα από την αρχή της σεζόν. Η FB έχει κερδίσει 12 πέναλτι σε 22 αγώνες, τουλάχιστον 7 από τα οποία έχουν συζητηθεί έντονα, καθώς αποφασίστηκαν με βάση την AVA (Βιντεοσκοπημένη βοήθεια στη διαιτησία).

Ο κ. Αλι Κοτς, πρόεδρος της FB και γόνος της πλουσιότερης οικογένειας της χώρας, έχει κάνει πολύ σκληρές δηλώσεις -προκλητικές μάλιστα, σύμφωνα με τους αντιπάλους του- για την Τουρκική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, τους διαιτητές και τους αξιωματούχους και οπαδούς άλλων ομάδων, ιδίως της Γαλατάσαραϊ. Η FB δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει το κύπελλο εδώ και ακριβώς 10 χρόνια. Ενώ η βασική της αντίπαλος Γαλατασαράι έχει αναδειχθεί πρωταθλήτρια τέσσερις φορές από το 2014 και μετά. Ο κ. Κοτς, ο οποίος πιστεύει ότι όλος ο ποδοσφαιρικός κόσμος είναι εναντίον του, έχει απειλήσει ακόμη και με αποχώρηση από το πρωτάθλημα.

Εκτός από ποδοσφαιρικούς σχολιαστές, πολλοί πολιτικοί, αρθρογράφοι και ακαδημαϊκοί ανθρωπιστικών επιστημών συμμετείχαν στη συζήτηση που πυροδότησε η βία στο γήπεδο.

«Υπάρχει ήδη πολλή βία στην κοινωνία μας. Σε σαπουνόπερες που μεταδίδονται από την τηλεόραση, δεκάδες άνθρωποι σκοτώνονται μέσα σε μόλις 55 λεπτά. Επιπλέον, διαβάζουμε συχνά στις καθημερινές μας εφημερίδες για τις δολοφονίες ντόπιων ή ξένων μαφιόζων. Επιπλέον, αρκετές γυναίκες δολοφονούνται από τους συζύγους, τους συντρόφους ή τα αδέλφια τους”, παρατηρεί ο Γκουλτεκίν Ονάι, κορυφαίος ειδήμονας ποδοσφαίρου στο κανάλι Bein, το οποίο μεταδίδει ζωντανά ποδοσφαιρικούς αγώνες στην Τουρκία.

«Είναι σαν τα μεγάλα παιδιά (όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το κράτος ή την κυβέρνηση) να έχουν αποφασίσει ότι το FB πρέπει να είναι πρωταθλητής φέτος. Τα μέσα ενημέρωσης και οι διαιτητές κάνουν τα πάντα για την επίτευξη αυτού του στόχου», έγραψε ο Αχμέτ Κακάρ, γιατρός στο επάγγελμα, πρώην διαιτητής της FIFA και σχολιαστής ποδοσφαίρου.

«Στο παρελθόν, ίσως πριν από 30 ή 40 χρόνια, οι οπαδοί των αντίπαλων ομάδων μπορούσαν να παρακολουθήσουν τους αγώνες στα γήπεδα καθισμένοι ο ένας δίπλα στον άλλον στις ίδιες κερκίδες. Αλλά σήμερα το ποδόσφαιρο δεν είναι πλέον άθλημα, δεν είναι πλέον ένα ειρηνικό θέαμα. Είναι σαν δύο στρατοί σε πόλεμο», λέει ένας καθηγητής νομικής.

«Οι δυσκολίες της καθημερινής ζωής, τα οικονομικά και ψυχολογικά προβλήματα οδηγούν τους νέους στη βία. Η πλειονότητα των χούλιγκαν είναι άνεργοι και όσοι δεν έχουν καλή εκπαίδευση ή κατάρτιση. Χειραγωγούμενοι από τους αθλητικούς παράγοντες μέσω των μέσων ενημέρωσης, πιστεύουν ότι η βία μπορεί να σώσει τις πληγωμένες ψυχές τους. Με αυτόν τον τρόπο ανακουφίζονται και αισθάνονται ότι γίνονται ήρωες, σωτήρες, καλοί οπαδοί», αναλύει ψυχολόγος.

«Η βία υπάρχει στα γήπεδα εδώ και πολύ καιρό. Αλλά το επίπεδο και η φύση της βίας έχουν αλλάξει. Έχει γίνει χειρότερη. Στα μέσα ενημέρωσης γίνεται πολύς λόγος για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και τις ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ του τουρκικού στρατού και των Κούρδων μαχητών στην Τουρκία, τη Συρία και το Ιράκ. Όλες αυτές οι εικόνες, οι ιστορίες και οι πληροφορίες επηρεάζουν τους οπαδούς του ποδοσφαίρου. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που ξεπερνά τον κόσμο του ποδοσφαίρου», λέει ένας κοινωνιολόγος με έντονο ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο.