*Ο Παύλος Νεράντζης είναι δημοσιογράφος και ντοκιμαντερίστας, διδάκτωρ του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον συνδυασμό «Θεσσαλονίκη για Όλους» με επικεφαλής τον Σπύρο Πέγκα.

Ads

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται πλέον στη Θεσσαλονίκη η υποψηφιότητα του απερχόμενου δημάρχου, Κωνσταντίνου Ζέρβα, που έλαβε το χρίσμα προσωπικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρά τις αντιδράσεις τοπικών παραγόντων της Νέας Δημοκρατίας.

Παρότι παραμένει πρώτος στις δημοσκοπήσεις με ποσοστά κάτω του 30%, μία μόλις εβδομάδα πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, πληθαίνουν οι αντιδράσεις για το ανύπαρκτο έργο του εδώ και τέσσερα χρόνια. Ο Ζέρβας αδυνατεί να πείσει πλέον ακόμη και τους υποστηρικτές του.

Η Θεσσαλονίκη βουλιάζει στα σκουπίδια και το κυκλοφοριακό χάος. Πνίγεται από τη ρύπανση στην ατμόσφαιρα και στον Θερμαϊκό,  κατέχει τα σκήπτρα στην Ευρώπη ως η πόλη με το λιγότερο πράσινο, ταλαιπωρείται από τα άθλια μέσα μαζικής μεταφοράς, την έλλειψη σχολικής στέγης και μέριμνας προς τους ηλικιωμένους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ads

Διώχνει τους δημιουργούς της και κυρίως τους νέους και τις νέες που αναζητούν το μέλλον τους αλλού. Δεν αναδεικνύει την πολυπολιτισμική και πολύχρονη ιστορία της. Παραμένει εσωστρεφής.

Ο τουρισμός του κουλουριού

Πολλά θα μπορούσε να γράψει κανείς για τα πεπραγμένα της θητείας Ζέρβα. Θα περιοριστώ σε δύο πτυχές της με βάση πρόσφατα γεγονότα που σχολιάστηκαν ευρέως στην κατά τα άλλα «ερωτική πόλη».

Η πρώτη αφορά στην τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης που αποτελεί μείζον θέμα για την τοπική και κατά προέκταση την εθνική οικονομία.

Σε ανακοίνωσή της προ δύο ημερών η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ) επισημαίνει ότι «την τελευταία τετραετία έχει εξαντλήσει κάθε είδους πίεση στους ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, φθάνοντας μέχρι και στον Πρωθυπουργό της χώρας στη σύσκεψη της περσινής ΔΕΘ, προκειμένου να δημιουργηθεί για τη Θεσσαλονίκη ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης που πρώτα θα διορθώσει τα κακώς κείμενα της πόλης και εν συνεχεία θα προωθήσει τον προορισμό σε επιλεγμένες αγορές-στόχους του εξωτερικού».

Η ΕΞΘ, παρότι παρουσίασε στον Κωνσταντίνο Ζέρβα ένα πλάνο δημιουργίας στρατηγικού σχεδίου, «δυστυχώς -όπως καταγγέλλει- οι προτεραιότητες των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης ήταν οι εκλογές και η προσωπική προβολή και όχι η προώθηση του τόπου μας».

Πράγματι, ο εκλεκτός του πρωθυπουργού, αντί να αναπτύξει τα πραγματικά ποιοτικά χαρακτηριστικά της Θεσσαλονίκης, τον πολιτισμό, τη γαστρονομία, τον ήρεμο τρόπο ζωής, όσα ορίζουν δηλαδή  μια slow city, αντί να προσπαθήσει εδώ και τέσσερα χρόνια να επιμηκύνει τις ημέρες παραμονής και την περίοδο της επισκεψιμότητας, αντί να κάνει κάτι για βελτιωθεί άμεσα η τραγική εικόνα της πόλης, έκανε βήματα στο παρελθόν. Και θα μείνει στην ιστορία για το μοίρασμα κουλουριών στους επισκέπτες των κρουαζιερόπλοιων.

Η απαξίωση του διαλόγου και της πολυφωνίας

Το δεύτερο θέμα αφορά στην επικοινωνία του Κωνσταντίνου Ζέρβα με τους δημότες διαχρονικά και κυρίως αυτή την προεκλογική περίοδο, αλλά και το πώς διαχειρίζεται τα δημοτικά ΜΜΕ.

Ο Ζέρβας όλο αυτό το διάστημα, επικαλούμενος φόρτο εργασίας, αποφεύγει κάθε debate με άλλους υποψήφιους δημάρχους, που διοργάνωσαν φορείς της πόλης, όπως η ΕΣΗΕΜ-Θ και το Τμήμα Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ, το Thess-Δίκτυο και η ΜΚΟ Select Respect, αλλά και το  Δημοτικό Συμβούλιο Νέων. «Θα συμμετάσχω μόνον στο debate που θα διοργανώσει η TV100», η δημοτική τηλεόραση, είχε δηλώσει.

Για κακή του τύχη, όμως, εθεάθη προ ημερών να απολαμβάνει τον καφέ του με παρέα σε καφετέρια την ώρα που άλλοι υποψήφιοι δήμαρχοι, λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά, κατέθεταν τις προτάσεις τους για τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης, ενώ μόλις χθες το βράδυ «έσκασε μια ακόμη βόμβα». Αιφνιδιαστικά αποφάσισε να μην συμμετέχει ούτε στο debate της TV100, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως αντίδραση πανικού ενόψει του κινδύνου να μην επανεκλεγεί.

Θα περίμενε, βέβαια, κανείς από τη ΔΕΠΘΕ, τη Δημοτική Εταιρία Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας, στην οποία ανήκει η TV100, να πραγματοποιήσει το debate. Η Διεύθυνση, όμως, αποφάσισε να το ακυρώσει, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι υποστηρίζουν πολλοί Θεσσαλονικείς.

Ότι δηλαδή υπάρχει πλήρης εξάρτηση της Διοίκησης της ΔΕΠΘΕ από τη δημοτική αρχή με αποτέλεσμα τα δημοτικά Μέσα να λειτουργούν ως φερέφωνα του δημάρχου και να απαξιώνονται, πλήττοντας την αξιοπιστία της ενημέρωσης.

Ότι η TV100 και ο FM100 αφιέρωσαν ελάχιστο χρόνο για τα προβλήματα της πόλης και αποδεικνύονται κατώτερα των περιστάσεων και των αναγκών για μια σφαιρική ενημέρωση στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Και για αυτό δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι που έκαναν και κάνουν ό,τι μπορούν, αλλά ο επικεφαλής της ΔΕΠΘΕ, που διορίστηκε από τον νυν δήμαρχο χωρίς να έχει προηγούμενη εμπειρία ούτε σε ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, ούτε σε θέσεις διοίκησης.

Για ποιον ψηφίζουμε

Παρόλα αυτά ο Ζέρβας επιμένει και ζητά την ψήφο των πολιτών για τρεις λόγους, όπως δηλώνει.

Ο πρώτος λόγος, όπως ισχυρίζεται, είναι η δουλειά που έγινε. Ο δεύτερος η προετοιμασία για την αλλαγή της εικόνας και ο τρίτος ότι το 2030 θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει αυτόν τον «δημιουργικό κύκλο που εμείς ξεκινήσαμε».

Δεν θα ρωτήσω τον Κωνσταντίνο Ζέρβα «σε ποια δουλειά που έγινε» αναφέρεται. Ούτε τι εννοεί όταν μιλά για «δημιουργικό κύκλο».

Εκτός κι αν εννοεί τα έργα ασφαλτόστρωσης των τελευταίων εβδομάδων σε κεντρικούς δρόμους, τον καλλωπισμό συγκεκριμένων πεζοδρομίων και οδών από όπου πέρασε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, ή τη δενδροκτονία που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί ακόμη περισσότερο το πράσινο στην πόλη.

Η πλειοψηφία του κόσμου βλέπει και κρίνει. Και είναι αγανακτισμένος, πληγωμένος για ό,τι βιώνει στην καθημερινότητά του.

Παρόλα αυτά στη Θεσσαλονίκη ορισμένοι εξακολουθούν να θεωρούν τον νυν δήμαρχο ως την καλύτερη λύση και δηλώνουν ότι θα τον ψηφίσουν, είτε γιατί πήρε το χρίσμα από τη Νέα Δημοκρατία, είτε γιατί πρέπει να του δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία.

Δίνεται, όμως, μια δεύτερη ευκαιρία σε αυτούς που έχουν να παρουσιάσουν έργο που δεν έχει ολοκληρωθεί. Πέραν τούτου, στις εθνικές εκλογές ο πολίτης ψηφίζει με πολιτικά και ιδεολογικά κριτήρια, ή ακόμη με βάση «την τσέπη του», ή αυτόν που θεωρεί, -σωστά ή λάθος δεν έχει σημασία εάν έχει πέσει θύμα της προπαγάνδας- ότι του παρέχει ασφάλεια.

Στις αυτοδιοικητικές, όμως, δίνουμε την ψήφο μας σ΄ εκείνον τον υποψήφιο δήμαρχο, που θεωρούμε ότι θα διαχειριστεί καλύτερα την καθημερινότητά μας, που έχει όραμα, γνώσεις, εμπειρία, που έχει δίπλα του ανθρώπους καταξιωμένους, που δεν είναι λαμόγια.

Δίνουμε την ψήφο μας σ΄ εκείνη την παράταξη που θα εργαστεί για να μας απαλλάξει από τους όγκους των σκουπιδιών, που θα καλυτερεύσει τις συγκοινωνίες, που θα εκσυγχρονίσει την πόλη, που θα μας κάνει να αναπνεύσουμε και να νιώθουμε ωραία στον τόπο μας.

Συνεπώς όσοι σκέφτονται ακόμη να ψηφίσουν Ζέρβα, θα πρέπει να αναλογιστούν αν έχει μεγαλύτερη σημασία η καλυτέρευση της δικής τους ποιότητας ζωής, ή η υπακοή στο κόμμα.

Αν ως ενεργοί πολίτες μπορούμε να οικοδομήσουμε συμμαχίες στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων ώστε να αλλάξει σελίδα η πόλη. Ή, θα παραμείνουμε στάσιμοι και θα μετρά ο καθένας και η καθεμιά τις ψήφους που έλαβε το κόμμα του.

Απλά πράγματα.