Δεν ανοίγουμε κάνα βιβλίο, λέω εγώ, και δεν ανεβάζουμε κάνα παντελόνι, μπας και καταλάβουμε τι σημαίνουν έρωτας, αγάπη, παρενόχληση, κακοποίηση, σεξ, εξουσία, κατάχρηση εξουσίας, αρσενικό, θηλυκό, ουδέτερο, απρόσιτο, δυσπρόσιτο, προσιτό, περίεργο, φυσιολογικό κ.λπ.; Γιατί, ναι. Υπάρχουν πολλά, πολλά, πάρα πολλά βιβλία που τα λένε όλα τούτα και πολλά, πολλά, πάρα πολλά παντελόνια που έχουν ορμές, πολλές ορμές έχουν και δεν βαστιούνται. Οι ορμές καλές είναι. Οι εξουσιαστικές επιδρομές όμως τι είναι;

Ads

Εγκληματικό – αυτό είναι. Ειδικά όταν ξέρεις ότι λόγω θέσης, δεν θα τιμωρηθείς. Τώρα έχουμε και το άλλο: καλέ, ερωτεύτηκα. Καλέ, αλήθεια;… Δεν είναι ούτε «παλαιάς κοπής» ούτε «συγγνώμη, παραφέρθηκα» ούτε τίποτα. Ναι, κύριε Χαϊκάλη μου; Δεν θα απαντήσετε εσείς για το πώς ένιωσε το κορίτσι. Αυτό που την πείραξε, το είπε. Εσάς δεν σας φτάνει. Εσάς που το κάνατε. «Την πτώση του Βυζαντίου» δεν θα τη χρεωθείτε, όπως είπατε, αλλά αυτό που κάνατε (και το παραδεχτήκατε κιόλας) θα το χρεωθείτε.

Οχι «ως υπέρμετρο ερωτισμό», που είπατε. Αλλά ως αυτό που είναι. Γιατί και τους ασφαλίτες στα Πανεπιστήμια «αναβάθμιση» το λένε οι κυβερνάρχες, αλλά μόνο αυτό δεν είναι. Με τις λέξεις ας μην παίζουμε. Και λαϊκά δικαστήρια στην TV μη στήνουμε, με τη χορηγία της τηλεθέασης, για ν’ αθωωθούμε. Και το «συγγνώμη» δεν φτάνει. Να το ξαναπώ; Δεν φτάνει. Ούτε από εσάς ούτε από εμάς ως κοινωνία θυτών. Γιατί εμείς το επιτρέπουμε. Να τα λέμε κι αυτά. Και ο Αϊχμαν ότι δεν σκότωσε έλεγε στη δίκη. Και ναι. Δεν σκότωσε – με τα χέρια του.

Οσο για το «μιλάω σαν άντρας» που είπατε… τι να σχολιάσω; Κρίμα που δεν πήραν εσάς στη γνωστή διαφήμιση και πήραν την Αντζελα Δημητρίου. Χάσατε μια δουλειά άδικα!

Ads

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών