Όταν ο Ισκαριώτης έδωσε το γνωστό φιλί ενθυλάκωσε τα τριάκοντα αργύρια, αλλά έπαθε και μια θλίψη, που οι γραφές λένε ότι τον οδήγησε στην αυτοχειρία. Στον μυστικό δείπνο του ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν μια εβδομάδα πριν το Συνέδριο, ο Νίκος Παππάς συμφώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα, την Ολγα Γεροβασίλη και τον Αλέκο Φλαμπουράρη ότι δεν πάει άλλο με τον Κασσελάκη και πρέπει να ανατραπεί.

Ads

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που είχε προηγηθεί, ο πρόεδρος είχε φερθεί ανάρμοστα στον Φλαμπουράρη και αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι του Τσίπρα. Μέχρι τότε ο πρώην πρόεδρος συμβούλευε όλο τον κόσμο να περιμένει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και μετά να κινηθούν οι διαδικασίες ανατροπής.

Πιστεύοντας ότι είχε μαζί του τις δυνάμεις του Παππά, ο Τσίπρας έκανε την γνωστή παρέμβαση λίγο πριν ξεκινήσει το Συνέδριο, ζητώντας εκλογές για πρόεδρο. Αλλά όταν άρχισαν οι εργασίες ο Παππάς το γύρισε και τάχθηκε κατά των εκλογών. Ειχε φροντίσει να ειδοποιήσει τον Καίσαρα της Κουμουνδούρου για τις συνομωσίες που εξυφαίνοντο με στόχο την ανατροπή του., Και αυτός είχε πάρει τα μέτρα του.

Τα τριάντα αργύρια του Ισκαριώτη

Τα τριάκοντα αργύρια, εν προκειμένω, ήταν μερικές ακόμη θέσεις στο σύστημα εξουσίας της Κουμουνδούρου. Κάπως έτσι η Βούλα Κεχαγιά, που έχει άριστες σχέσεις με τον πρώην υπουργό, διορίστηκε εκπρόσωπος τύπου, στη θέση της Δώρας Αυγέρη που θα είναι υποψήφια για την Ευρωβουλή.

Ads

Ο Στέφανος έκανε και αυτός τα κουμάντα του. Ο Γιάννης Βουλγαράκης , Υποψήφιος Διδάκτορας στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού στο ΑΠΘ, προκρίθηκε ως ο καταλληλότερος για αναπληρωτής γραμματέας του κόμματος. Η αρθρογραφία του κ. Βουλγαράκη υπέρ της εκκλησίας («Γνωρίζοντας το έργο της εκκλησίας, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει αυτό τον ιστορικό θεσμό με απόλυτο σεβασμό») θυμίζει περισσότερο γερμανική χριστιανοδημοκρατία παρά ελληνική αριστερά. Εξασφαλίζει όμως καλές σχέσεις με την εκκλησία, ενώ οι κακές γλώσσες λένε ότι ταιριάζει απόλυτα στο κλίμα βυζαντινισμού της Κουμουνδούρου.

Διαβάστε: ΣΥΡΙΖΑ / Ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες ενόψει Συνεδρίου – Όλο το παρασκήνιο

Σε κάθε περίπτωση, στον ΣΥΡΙΖΑ, ο αναπληρωτής γραμματέας είναι ισχυρότερος από τον (την) γραμματέα. Πρόκειται για κατάλοιπο της θεσμικής κοπτοραπτικής Τσίπρα, όπου διαδικασίες και ρόλοι κοβόταν πάντα στα μέτρα του πελάτη. Αυτός ήταν ο τρόπος να έχει την εξουσία ο κουμπάρος του Σπίρτζη, ο Γ. Βασιλειάδης της Κίνησης Μελών, χωρίς να έχει τον επίσημο τίτλο του γραμματέα. Η Ράνια Σβίγκου (προέρχεται από την Ομπρέλα!) αρκέστηκε στον τίτλο και μάλλον έτσι θα συνεχίσει και με τον κ. Βουλγαράκη.

Η «αναζωογόνηση» του Εκτελεστικού Γραφείου

Κατά παρόμοιο τρόπο, συμμετέχει «θεσμικά» στο Εκτελεστικό Γραφείο (ΕΓ) η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. κι όχι ο Πρόεδρος (ως πλήρες μέλος). Δεν ευθύνεται γι’ αυτό ο περίσσιος κασσελακισμός της Θ. Τζάκρη σε σύγκριση με τον λελογισμένο κασσελακισμό του Σ. Φάμελου: αποτελεί επίσης ένα κατάλοιπο της θεσμικής κοπτοραπτικής της παρελθούσας περιόδου, δεδομένου ότι η προηγούμενη κάτοχος της θέσης που έχει σήμερα η Θ. Τζάκρη ήταν η εξ Άρτης και στενή σύμμαχος του Τσίπρα, Όλγα Γεροβασίλη.

Η παράδοση μιας τέτοιας a la cart συγκρότησης των οργάνων βρήκε την αποθέωση της στον ορισμό ως μέλους του ΕΓ του ναυάρχου Αποστολάκη, αν και μοιάζει κατάλληλος στις σημερινές συνθήκες πολέμου. O ορισθείς όχι απλώς δεν είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας αλλά ούτε καν της Κεντρικής Επιτροπής των 300. Είχαν άραγε Κοοπτάτσια (οι διορισμοί στην κομμουνιστικό-σοβιετική διάλεκτο) στο Πολεμικό Ναυτικό;

Στο μεταξύ το ΕΓ έγινε 15μελές, αν σας θυμίζει κάτι. Υποτίθεται ότι θα ήταν ολιγομελές και ευλύγιστο, με τα όπλα παρά πόδας για τις καθημερινές συγκρούσεις. Αλλά με τόσο κόσμο τι παραπάνω διαθέτει από την 23μελή Πολιτική Γραμματεία (ΠΓ);

Η απάντηση είναι απλή: την όρισε ο Πρόεδρος στα μέτρα του κι άφησε έξω όλους τους ενοχλητικούς Ραγκούσηδες, Τεμπονέρες, Πολάκηδες κ.λπ. Οι γραμματείς, η Τζάκρη, η Δούρου, η Ξενογιαννακοπούλου κι ο Παππάς ήταν και στην ΠΓ και θα είναι τώρα στο Εκτελεστικό.. Oπότε εύκολα βρίσκει κανείς ποιοι είναι οι 15 της ΠΓ που δεν θα ξαναδούν τον Πρόεδρο στα μάτια, χαρίζοντας στο νέο όργανο αρμονία κι ομοιογένεια.

Ο Κασσελάκης δεν είχε κανένα πρόβλημα να παραχωρήσει τις θέσεις σε ανθρώπους της επιρροής των «ενδιαμέσων», που ήταν στην πραγματικότητα σε πλήρη συνεννόηση μαζί του στο Συνέδριο. Εξάλλου στα όργανα αυτά δεν έδωσε ούτε και θα δώσει την παραμικρή σημασία, οπότε όλοι οι καλοί χωράνε! Όσον αφορά τις μικροπαραβάσεις στην σύνθεση, ας μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος χωρίς να είναι καν μέλος, πήρε την Προεδρία!