Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Το συνηθίζουν σε επιχειρήσεις με ύποπτες συναλλαγές ή είναι εκτεθειμένες. Γι αυτό το επάγγελμα του «αυτοφωράκια» ξεκίνησε από τα νυχτερινά κέντρα, όπου ένα άτομο παρουσιάζεται ως υπεύθυνος σύμφωνα με τον νόμο, ώστε να συλληφθεί με το αυτόφωρο, αντί του αφεντικού.
Επρόκειτο για άτομα με βεβαρημένο παρελθόν, ακόμη και πρώην φυλακισμένους, που δεν φοβούνται να λερώσουν το ποινικό μητρώο τους. Στην πολιτική πρόκειται για πρώην υπουργούς, που τα έχουν κάνει θάλασσα και σε άλλα πόστα.
Στα πολιτικά πράγματα, τον όρο εισήγαγε το καλοκαίρι του 2015 ο τότε πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι προκήρυξε πρόωρες εκλογές αναζητώντας «αυτοφωράκια», στον οποίο θέλει να φορτώσει την εφαρμογή των σκληρών μέτρων του τρίτου Μνημονίου, που ο τότε πρωθυπουργός είχε συμφωνήσει με τους δανειστές.
Στην πολιτική, τον ρόλο της αστυνομίας παίζει η κοινή γνώμη. Αντί να εκτεθεί το μεγάλο αφεντικό, επιλέγεται ένα πρόθυμος να κάνει τη δουλειά. Ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί το σύστημα κατά κόρον: ο Αδωνις Γεωργιάδης δεν είναι ο αυτοφωράκιας για τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας, που τόσο απεχθάνεται ο πρωθυπουργός;
Στην κυβέρνηση υπάρχουν αρκετοί αυτοφωράκιδες, αλλά η θέση του υπουργού αρμόδιου για τις φωτιές είναι η πιο δύσκολη. Ο σχετικός υπουργός για την ακρίβεια, παραδείγματος χάριν, την πληρώνει, αλλά κάποια στιγμή αργότερα. Ενώ ο υπεύθυνος για τις φωτιές καλείται να «συλληφθεί» στις μεγάλες κρίσεις, με εξαγριωμένη την κοινή γνώμη.
- Διαβάστε: Κικίλιας / Όλοι πάλεψαν υπεράνθρωπα για να μη συμβούν τα χειρότερα – «Κάηκε» και η αυτοκριτική
Ο κ. Κικίλιας κατάλαβε ότι είχε αναλάβει τον άχαρο ρόλο, όταν πέρυσι το καλοκαίρι διορίστηκε υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ο άνθρωπος δεν έχει σχέση ούτε με το ένα ούτε για το άλλο. Αλλά φυσικά, ήθελε να γίνει υπουργός. Ο αυτοφωράκιας στα νυχτερινά κέντρα κάθεται, περιμένοντας τη σύλληψη. Στην κυβέρνηση της ΝΔ επίσης κάθεται, περιμένοντας τις φωτιές.
Η σημερινή συνέντευξη τύπου του κ. Κικίλια ήταν χαρακτηριστικό παράδειγμα. Όπως στο δικαστήριο, όπου «είχαμε κατεβάσει τον ήχο στο νυχτερινό κέντρο κύριε πρόεδρε και κύριε εισαγγελέα, κάνει λάθος η αστυνομία». Όλα είχαν γίνει σωστά και τίποτα δεν υπάρχει για διόρθωση. Ούτε καν μια υπόσχεση ότι θα διερευνηθούν πιθανές ελλείψεις για καλύτερη αντιμετώπιση στο μέλλον. Απλώς περιμένουμε να ξανακαούμε. Χαλαρώστε.
Το αφεντικό, βασικά υπεύθυνο για την επανάληψη της ίδιας τραγωδίας κάθε καλοκαίρι, άφαντο. Ο κ. Μητσοτάκης διέκοψε τις μακρόσυρτες διακοπές του για να έρθει στην Αθήνα, αλλά σιωπή. Πού είναι εκείνα τα συνεχή τηλεοπτικά διαγγέλματα δι’ ασήμαντον αφορμή; Μάλλον θα επιλέξει καμιά στημένη ερώτηση για τις φωτιές του καλοκαιριού στη ΔΕΘ, όταν θα έχει σκορπιστεί ο καπνός από τα αποκαϊδια.
Στον πραγματικό κόσμο, το μεροκάματο του «αυτοφωράκια» κυμαίνεται στα 40 με 50 ευρώ. Η διανυκτέρευση στα κρατητήρια είναι 100 ευρώ και συνήθως τα αφεντικά πληρώνουν την αποφυλάκιση. Στην κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Κάποια στιγμή θα την πληρώσει ο κ. Κικίλιας.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >