Ενώ η κοινή γνώμη στην Τουρκία ήταν συγκλονισμένη αυτή την εβδομάδα για τον θάνατο 12 στρατιωτών (επίσημος αριθμός) κατά τη διάρκεια επιδρομής ένοπλων Κούρδων μαχητών στο βόρειο Ιράκ, η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό (17.002 τουρκικές λίρες/519 ευρώ που ισοδυναμεί με τιμή 11 δείπνων σε εστιατόριο 3 αστέρων) είχε ήδη ξεχαστεί.

Η απροσδόκητη πρόσληψη του Φατίχ Τερίμ, πρώην τεχνικού της ποδοσφαιρικής ομάδας της Γαλατασαράι και της Εθνικής Τουρκίας, στη θέση του προπονητή του Παναθηναϊκού, έγινε αμέσως το Νο. 1 θέμα στις πολιτικές και αθλητικές ειδήσεις.

Ads

Τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, δηλαδή οι ημερήσιες εφημερίδες, τα τουρκικά δημόσια και ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί καθώς και οι ιστότοποι του Διαδικτύου στην έμμισθη υπηρεσία του καθεστώτος – σχεδόν το 90% όλων των μέσων ενημέρωσης – δημοσίευσαν πληροφορίες και σχόλια, αρκετά υπερβολικά πρέπει να παραδεχτούμε, για την ικανότητα, τη μαεστρία, τις επιδόσεις και την επιτυχία του 70χρονους ήρωά τους. «Ο αυτοκράτορας της Τουρκίας έγινε ο Δίας της Ελλάδας» είχε τίτλο ιστοσελίδα προσκείμενη στον Ερντογάν.

Ήταν ελλιπείς οι πληροφορίες γιατί για παράδειγμα δεν ανέφερε ποτέ ότι ο Τερίμ απολύθηκε από τις 4 ομάδες που έχει προπονήσει: Φιορεντίνα και Μίλαν στην Ιταλία, χωρίς να ολοκληρώσει τη σεζόν, 3 φορές από τη Γαλατασαράι και 2 φορές από την Εθνική ομάδα.

Τα κείμενα που επαίνεσαν ιδιαίτερα τον Τερίμ, δεν αναφέρθηκαν ούτε το γεγονός ότι ο Εισαγγελέας, μόλις πριν από 11 ημέρες είχε ξεκινήσει έρευνα εναντίον του, σχετικά με το σκάνδαλο απάτης, στο οποίο τουλάχιστον 37 άτομα είχαν χάσει περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για ένα ειδικό κεφάλαιο που ονομάστηκε «Fatih Terim Fund» και οργανώθηκε από την ειδική οικονομική σύμβουλο του Τερίμ, κα Σετσίλ Εζράν, διευθύντρια ενός υποκαταστήματος ιδιωτικής τράπεζας. Μεταξύ των θυμάτων, αρκετοί πρώην ποδοσφαιριστές, παίκτες του Τερίμ, μέλη της οικογένειας του και στενοί φίλοι του, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη λίστα των εναγόντων στη δίκη που είναι σε εξέλιξη.

Ads

Ο Τερίμ έχει επίσης καταφέρει να έχει γίνει η παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ στο Netflix στο οποίο ποτέ κανείς δεν μιλάει για τα λάθη, τις αποτυχίες και την ανήθικη συμπεριφορά του: Ξυλοδαρμός και προσβολή διαιτητών, προέδρων συλλόγων, αντιπάλων, οργάνωση επιδρομής εναντίον ιδιοκτήτη εστιατορίου ανταγωνιστή του γαμπρού του… κλπ…

Ειδικοί και χρήστες του Διαδικτύου είχαν την ευκαιρία στα κοινωνικά δίκτυα να αποκαλύψουν ένα μεγάλο μέρος των σφαλμάτων, των αδυναμιών και των ελλείψεων του Τερίμ:

-«Η υπόθεση της Σετσίλ Εζράν είναι ένα σημαντικό γεγονός. Πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά την υπόθεση χωρίς να κάνουμε διάκριση μεταξύ του ενός ή του άλλου προσώπου ή του Φατίχ Τερίμ. Πρέπει να επιβάλουμε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα σε όλα τα άτομα των οποίων τα ονόματα περιλαμβάνονται στον φάκελο.».

Ozgur Demirtas, Καθ. Δημοσίων Οικονομικών.

-«Ο Φατίχ Τερίμ είναι υπ’ ατμόν καθώς ο κόσμος πιστεύει ότι θα αναλάβει τον Παναθηναϊκό. Αυτή ήταν η πιο ορθολογική λύση πριν την επιβολή απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα..»

Asena Ozkan, αθλητικογράφος της ιστοσελίδας www.t24.com.tr

-«Ο Φατίχ Τερίμ, που δεν είχε δεχτεί καμία πρόταση από τότε που έφυγε από τη Γαλατασαράι, θα υπογράψει συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό…  Ξεκίνησε έρευνα για τον ίδιο και τους τραπεζικούς του λογαριασμούς σχετικά με το σκάνδαλο Σεσίλ Ερζάν και 11 μέρες αργότερα ήρθε σε συμφωνία με έναν σύλλογο του εξωτερικού».

Bulent Mumay, υπεύθυνος για την Κωνσταντινούπολη στην Deutsche Welle

-«Θέλουμε φυσικά ένας πολίτης της χώρας μας να πετύχει στο εξωτερικό. Όμως ο Πρόεδρος του Παναθηναϊκού μάλλον δεν έχει διαβάσει τα Απομνημονεύματα του Αντρέα Πίρλο (“Σκέφτομαι, άρα παίζω”). Σε αυτό το βιβλίο ο πρώην παίκτης του στη Μίλαν μιλάει για το πόσο τρομερός είναι ο Τερίμ όσον αφορά τις ποδοσφαιρικές τακτικές και στρατηγικές αλλά επίσης για την επιθετικότητά του, την κακή του συμπεριφορά».

Fatih Altaylı, ανεξάρτητος δημοσιογράφος, πρώην μέλος του ΔΣ της Γαλατασαράι.

Άλλοι χρήστες του Διαδικτύου θυμούνται ότι ο Τερίμ είχε πάντα πολύ καλές σχέσεις με τον Μεχμέτ Αγκάρ, πρώην Υπουργό Εσωτερικών, που καταδικάστηκε το 2012 για «δημιουργία ένοπλης οργάνωσης με σκοπό τη διάπραξη εγκλημάτων» σε φυλάκιση 5 ετών. Ονόματι «Αριθμός 1 του Βαθέος Κράτους» ο Αγκάρ και οι φίλοι του πάντα υπερασπίζονταν τον Τερίμ. Ο τελευταίος έχει επίσης πολλούς φίλους στα μέσα ενημέρωσης και μεταξύ των οργανωμένων της Γαλατασαράι.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο: Ο Τερίμ έλαβε 3,5 εκατομμύρια ευρώ όταν ήταν επικεφαλής της τουρκικής Εθνικής Ομάδας ενώ θα λαμβάνει μόλις 900.000 ευρώ μισθό ετησίως από την ελληνική ομάδα.

Άλλο ένα σπάνιο γεγονός: Ο Τερίμ ανακοίνωσε, κατά την πρώτη του δήλωση στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ότι «ο Πρόεδρος Ερντογάν του τηλεφώνησε και του ευχήθηκε καλή επιτυχία».

Ο Τερίμ γίνεται έτσι ο δεύτερος Τούρκος προπονητής που προσλαμβάνεται στην Ελλάδα, μετά τον Εργκίν Αταμάν που είναι τεχνικός της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού.