Δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου , υποστηρίζουν ότι οι κάτοικοι των χωριών που βρίσκονται κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι απόλυτα σύμφωνοι με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την κατασκευή τείχους στον Έβρο.

Ads

Σύμφωνα με ανταπόκριση της Erisa Dautaj Senerdem από την Ανδριανούπολη που δημοσιεύεται στην αγγλόγλωσση Hurriyet Daily News, αγρότες, κάτοικοι των χωριών Karaagac και Bosnakoy, που βρίσκονται λίγες μόνο ώρες από τα ελληνοτουρκικά σύνορα επιθυμούν την κατασκευή του τείχους θεωρώντας ότι τα χωριά τους θα πάψουν να αποτελούν πλέον σημεία διέλευσης μεταναστών.

«Για μας είναι καλά τα νέα για τον φράχτη δεδομένου ότι αυτό ίσως αποθαρρύνει τους μετανάστες οι οποίοι καταπατούν τα χωράφια μας προκαλώντας ζημιές χιλιάδων λιρών. Κάθε βράδυ 20-30 άτομα περνούν τα σύνορα μέσω του χωριού μας, προκαλώντας καταστροφές. Και σαν να μην αρκεί αυτό, η περιοχή μας αρχίζει να αποκτά κακή φήμη» φέρεται να λένε οι χωρικοί, προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι διακινητές δεν είναι από την περιοχή.

Με την ανέγερση του τείχους θεωρείται επίσης ότι θα εκλείψει και η ανάγκη οι κάτοικοι της περιοχής να επιδεικνύουν στις στρατιωτικές αρχές ειδική κάρτα που να τους επιτρέπει την πρόσβαση στην περιοχή.

Ads

Σε αντίστοιχη ανταπόκριση του Ercan Yavuz για την Today’s Zaman, αναφέρεται χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ότι η έλευση του κ. Παπανδρέου συμπίπτει χρονικά με τη δημοσιοποίηση της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης περί ανέγερσης τείχους στον Έβρο.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι η ελληνική πλευρά διαμαρτύρεται ότι η Τουρκία δεν πράττει τα δέοντα, δηλαδή ούτε καταβάλει τις απαιτούμενες προσπάθειες για να σταματήσει τους μετανάστες ούτε αποδέχεται την επανεισδοχή τους, ενθαρρύνοντας έτσι τη διέλευση τους.

Στη συνέχεια του, το ίδιο δημοσίευμα παραθέτει τις δηλώσεις του Κάρολου Παπούλια, ο οποίος χαρακτήρισε το ζήτημα «ευρωπαικό πρόβλημα», καλώντας την ΕΕ να εφαρμόσει μια συνολική πολιτική και την Τουρκία να ελέγχει τα σύνορά της και να εφαρμόσει άμεσα τη συμφωνία επαναπροώθησης με την Ελλάδα.

Αντίθετα, στη Hurriyet Daily News δημοσιεύεται άρθρο γνώμης του Recep Korkut , το οποίο υποστηρίζει ότι η υλοποίηση της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης θα δημιουργήσει ένα τείχος μεταξύ της Ελλάδας και της ανθρωπιάς. Επιπλέον, ο αρθρογράφος καλεί την Τουρκία να μην υπογράψει την συμφωνία επαναπροώθησης, ενδεχόμενο το οποίο θα προκαλέσει μαζικές απελάσεις.