Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Η φράση του τίτλου ανήκει στον Λούλα, τον πρόεδρο της Βραζιλίας και αποδίδει θαυμάσια τη σημερινή κατάσταση στον κόσμο: μέσα σε ένα περιβάλλον με πολλαπλές δυσκολίες, από τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση έως την άνοδο του συντηρητισμού και της ακροδεξιάς, η αριστερά προσπαθεί να βρει λύσεις στα προβλήματα. Πολλά από αυτά έχει δημιουργήσει η δεξιά, που κυβερνά με οδηγό το κέρδος, την αλαζονεία και τη διαφθορά.
Στην Ευρώπη, έχουμε το παράδειγμα της σοσιαλιστικής κυβέρνησης στην Ισπανία και της προερχόμενης από τους Podemos Γιολάντα Ντίας. Ως υπουργός Εργασίας αύξησε σταδιακά τον κατώτατο μισθό στα 1.080 ευρώ, μια αύξηση 47% σε πέντε χρόνια. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid απαγόρευσε στις επιχειρήσεις να απολύουν. Και πέρυσι με μια μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, πέτυχε τη δραστική μείωση της εργασιακής ανασφάλειας, ένα από τα μεγάλα προβλήματα της ισπανικής κοινωνίας.
Διαβάστε: H Γιολάντα Ντίας αναστατώνει την Ισπανία
Στη Λατινική Αμερική, οι αριστεροί πρόεδροι που εκλέχθηκαν πρόσφατα προσπαθούν να λύσουν προβλήματα δεκαετιών. Στην Κολομβία, ο πρόεδρος Γκουστάβο Πέτρο, που εξελέγη το καλοκαίρι του 2022, προσπαθεί εδώ και αρκετούς μήνες να προωθήσει την «καθολική ειρήνη», μετά από δεκαετίες εμφύλιου πολέμου και αχαλίνωτης εγκληματικής βίας.
Διαπραγματεύεται συμφωνίες ειρήνευσης με τους αντάρτες του «γκεβαρικού » ELN και τους διαφωνούντες της FARC, που απορρίπτουν την ειρηνευτική συμφωνία που υπέγραψε η ηγεσία της ένοπλης οργάνωσης το 2016 καθώς και με διάφορες παραστρατιωτικές ομάδες. Συγχρόνως οι απεσταλμένοι του στην πόλη Μεντεγίν, διαβόητη λόγω του Πάμπλο Εσκομπάρ και βασική εστία εγκληματικότητας στη χώρα, θα ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες για τον αφοπλισμό χιλιάδων μελών ναρκο-συμμοριών.
Σε επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, οι ηγέτες των εγκληματικών ομάδων στο Μεντεγίν και την περιφέρειά του, εξέφρασαν την υποστήριξή τους «στον στόχο της εθνικής κυβέρνησης (…) για την οικοδόμηση της καθολικής ειρήνης» και ανακοίνωσαν «την αναστολή όλων των εχθροπραξιών, των αντιπαραθέσεων ή των διαφορών». Το έγγραφο υπογράφουν οι «Παράνομες ένοπλες δομές του Μεντεγίν και της κοιλάδας Αμπούρα».
Από τη Χιλή του Μπόριτς στην Αμαζόνιο του Λούλα.
Στη Χιλή ο 37χρονος Γκαμπριέλ Μπόριτς (φωτογραφία του άρθρου), που ανέλαβε την προεδρία επίσης το 2022, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα το σχέδιό του να εθνικοποιήσει τη βιομηχανία λιθίου της χώρας. Η Χιλή διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου στον κόσμο. Πρόκειται για το περιζήτητο ορυκτό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή μπαταριών.
Ο Μπόριτς δήλωσε ότι η εθνική πολιτική για το λίθιο περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας κρατικής εταιρείας, η οποία θα αναλάβει τελικά τον έλεγχο του τομέα εξόρυξης λιθίου της χώρας από τους ιδιωτικούς κολοσσούς της βιομηχανίας. Η κυβέρνηση δεν θα καταγγείλει τις τρέχουσες συμβάσεις, αλλά οι μελλοντικές θα εκδίδονται μόνο ως συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, υπό πλήρη κρατικό έλεγχο.
Στη Βραζιλία, ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, κήρυξε προχθές ως προστατευόμενες έξι περιοχές αυτοχθόνων, απαγορεύοντας την εξόρυξη και περιορίζοντας τις ζημιογόνες εμπορικές δραστηριότητες. Οι εκτάσεις -συμπεριλαμβανομένης μιας τεράστιας περιοχής τροπικού δάσους του Αμαζονίου- καλύπτουν περίπου 620.000 εκτάρια (1,5 εκατ. στρέμματα).
Διαβάστε: Τα παράνομα ορυχεία ματώνουν τον Αμαζόνιο και δολοφονούν τους αυτόχθονες
Το σχετικό προεδρικό διάταγμα παραχωρεί στους ιθαγενείς την αποκλειστική χρήση των φυσικών πόρων στις περιοχές τους. Απαγορεύεται κάθε εξόρυξη, ενώ θεσπίζονται αυστηρότεροι κανόνες για την εμπορική γεωργία και την υλοτομία.
Οι ηγέτες των αυτοχθόνων καλωσόρισαν την κίνηση, αλλά δήλωσαν ότι περισσότερες περιοχές χρειάζονται προστασία. Σίγουρα ο Λούλα πρέπει να κάνει περισσότερα για να ανατρέψει τις καταστροφικές πολιτικές του ακροδεξιού προκατόχου του, αλλά όπως και οι αριστεροί ομόλογοι του στις γειτονικές χώρες «κάνει ότι μπορεί».
Οι παραπάνω εξελίξεις σημειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Την Παρασκευή λοιπόν, ο Ρίτσαρντ Σαρπ, πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου του BBC, αναγκάστηκε να παραιτηθεί, μετά τη δημοσίευση έκθεσης που αποκάλυπτε το ρόλο του στη χορήγηση δανείου στον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.
Διαβάστε: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του BBC- Mεσολάβησε για δάνειο του Μπόρις Τζόνσον
Τον Δεκέμβριο του 2020 ο Τζόνσον χρειαζόταν χρήματα. Ο κ. Σαρπ, στενός του φίλος και πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs, του σύστησε έναν άλλο φίλο του, που «διευκόλυνε » τον τότε πρωθυπουργό με ένα δάνειο 800.000 λιρών (910.000 ευρώ).
Την ίδια εποχή, ο κ. Σαρπ υπέβαλε αίτηση για να γίνει πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου του BBC και τον Φεβρουάριο του 2021, κέρδισε τη θέση. Ο Σαρπ παραιτήθηκε γιατί είχε αποκρύψει τον διαμεσολαβητικό του ρόλο για το δάνειο. Η πηγή του δανείου παραμένει άγνωστη..
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >