Ο Ρίτσαρντ Σαρπ παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου του BBC, το πρωί της Παρασκευής (28/8), αφού παραβίασε τους κανόνες για τους δημόσιους διορισμούς παραλείποντας να δηλώσει τη σχέση του με ένα μυστικό δάνειο ύψους 800.000 λιρών προς τον Μπόρις Τζόνσον.

Ads

Η έρευνα που διενήργησε ο Βρετανός επίτροπος Δημόσιων Διορισμών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Σαρπ παραβίασε τους κανόνες, καθώς δεν δήλωσε τη σχέση του με το δάνειο του Τζόνσον, δημιουργώντας μια «πιθανή αντιληπτή σύγκρουση συμφερόντων».

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι ο Μπόρις Τζόνσον -όταν ήταν πρωθυπουργός- είχε εγκρίνει προσωπικά τον διορισμό του Σαρπ ως προέδρου του BBC, ενώ τα άτομα που διηύθυναν την υποτιθέμενη ανεξάρτητη διαδικασία πρόσληψης για τη θέση είχαν ήδη ενημερωθεί ότι ο Σαρπ ήταν ο μόνος υποψήφιος τον οποίο θα υποστήριζε η κυβέρνηση.

Αν και αυτή η παραβίαση των κανόνων δεν ακυρώνει απαραίτητα έναν διορισμό, ο Σαρπ δήλωσε ότι η θέση του δεν ήταν πλέον βιώσιμη και έπρεπε να παραιτηθεί. Σκοπεύει να παραιτηθεί σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου τον Ιούνιο, οπότε και θα διοριστεί υπηρεσιακός πρόεδρος. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση του Ρίσι Σουνάκ θα ξεκινήσει διαδικασία πρόσληψης για την εξεύρεση διαδόχου πλήρους απασχόλησης.

Ads

Νωρίτερα φέτος, οι Sunday Times αποκάλυψαν ότι ο Σαρπ είχε βοηθήσει κρυφά έναν γνωστό του, τον Σαμ Μπλάιθ, ο οποίος ήθελε να προσφέρει εγγύηση προσωπικού δανείου 800.000 λιρών για τον Τζόνσον.

Ο Σαρπ αποφάσισε να συστήσει τον Μπλάιθ στον Σάιμον Κέις, τον επικεφαλής της Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να συζητήσουν ένα πιθανό δάνειο. Όμως ο πρόεδρος του BBC επιμένει ότι δεν ανέλαβε περαιτέρω ρόλο και ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν «ότι έπαιξα οποιονδήποτε ρόλο στη διευκόλυνση, τη διευθέτηση ή τη χρηματοδότηση ενός δανείου για τον πρώην πρωθυπουργό».

Πρόσθεσε ότι δεν συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να δηλώσει την εισαγωγή κατά τη διαδικασία πρόσληψης για τη θέση στο BBC, λέγοντας:

«Πάντα υποστήριζα ότι η παράβαση ήταν ακούσια».

Δεν είναι ακόμη γνωστό ποιος τελικά παρείχε στον Τζόνσον το δάνειο, το οποίο έγινε γνωστό μόνο μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα.

*Με πληροφορίες από Guardian