Το τρίτο κύμα δημοσιευμένων δημοσκοπήσεων (μέχρι και 18/5/2023) διαφοροποιεί ελαφρά τα υπάρχοντα δεδομένα χωρίς να τα ανατρέπει. Μεσολάβησε η σύγκρουση για τα Τέμπη (μήνυση συγγενών που έχασαν τα παιδιά τους κατά παντός πιθανού υπευθύνου συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού και εκνευρισμένη απάντηση του) και η υπόθεση Κατρούγκαλου περί εισφορών και φορολογίας πού έληξε με αποχώρησή του από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Στο τρίτο κύμα φαίνεται καθαρά το κενό που δημιουργείται από τον νομικό αποκλεισμό του κόμματος «Έλληνες».

Ads

Το ποσοστό του εξαφανίζεται μια και κανένα άλλο κόμμα δεν καταγράφεται να φθάνει ή να περνά το 3%. Έτσι το άθροισμα των εγκύρων ψηφοδελτίων των εν της Βουλή εισερχομένων κομμάτων αίφνης μειώνεται στο 88,87% αντί του 93,73% που ήταν τον Απρίλιο και του 93,47% που ήταν τον Μάρτιο. Το γεγονός αυτό αλλάζει και την κατανομή των εδρών, αφού όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε κείμενα ανάλυσης των εκλογικών νόμων, οι κατανομές των εδρών γίνονται στη βάση όχι του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων, αλλά των εγκύρων που αθροίζουν όσα κόμματα μπαίνουν στη Βουλή.

Όσα δηλαδή ξεπερνούν το όριο του 3%. Οι έγκυρες ψήφοι των κομμάτων που δεν «πιάνουν» το όριο εισόδου χάνονται, αλλά οι έδρες δεν χάνονται! Κατανέμονται στα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή στη βάση της εκλογικής τους δύναμης. Να δούμε τον σχετικό συγκριτικό πίνακα. Όπου Μ.Ο. είναι ο μέσος όρος των μετρήσεων που διενεργήθηκαν τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάϊο, έως τις 18/5/2023.

Ads

Ένα μεγάλο ερωτηματικό είναι τι θα γίνουν οι ψήφοι όσων επέλεγαν τους Έλληνες. Θα κατευθυνθούν προς ένα συγκεκριμένο συγγενή χώρο, ή προς κάποιο αντισυστημικό κόμμα  ή μήπως θα διασπαρούν; Αν συμβεί το πρώτο στους πίνακες των εκλογικών αποτελεσμάτων της Κυριακής θα δούμε κι άλλο (ή μήπως και άλλα;) κόμμα που δεν περιλαμβάνεται ως τώρα στις μετρήσεις μια και δεν περνά το 3% άρα δεν μπαίνει στη Βουλή. Αν οι εξελίξεις αναδείξουν τέτοιο ή τέτοια σχήματα, θα έχουμε σημαντική ανατροπή των αποτελεσμάτων και κατανομής των εδρών. Αν συμβεί το δεύτερο, πιθανότατα κανένα άλλο σχήμα δεν θα φθάσει το 3% και τα πράγματα θα μείνουν ως έχουν σήμερα.

Κοιτώντας τον πίνακα, παρατηρούμε ότι τα αποτελέσματα Μαίου αφενός σταθεροποιούν τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στο 6,2% και αφετέρου επιβεβαιώνουν μια μικρή (;) πτωτική τάση του ΠΑΣΟΚ. Σε ότι αφορά στη διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων, κάποιες εταιρείες εξακολούθησαν να δίνουν τη διαφορά περί το 8%, αλλά η …εγκράτεια άλλων έστειλε τον μέσο όρο στο πιο αποδεκτό στατιστικά 6,2% διατηρώντας το μέγεθος του Απριλίου.

Ιστορικό υποεκτίμησης

Αξίζει να συνυπολογίσουμε στα δεδομένα, ότι τόσο στις εκλογές Σεπτεμβρίου 2015 όσο και σε αυτές του 2019 η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ υποεκτιμήθηκε από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Λάθος πρόβλεψη 3,21% σε βάρος των ποσοστών του τον Σεπτέμβριο 2015 αφού εκτιμήθηκε στο 32,25% και έλαβε 35,46%. Το ίδιο (και λίγο μεγαλύτερο) λάθος και το 2019 αφού ο μέσος όρος των δέκα τελευταίων εκλογικών μετρήσεων του έδινε 3,77% λιγότερο από ότι τελικά έλαβε: Η εκτίμηση των δημοσκοπήσεων ήταν 27,76% και έλαβε 31,53%. Εάν επαναληφθεί και τώρα το ίδιο λάθος (μεθοδολογικό ή όχι, άρνηση απαντήσεων ή παραπλανητικές απαντήσεις κ.α.) ίσως τα αποτελέσματα να είναι πολύ διαφορετικά από τα εικαζόμενα.