Είναι δύσκολο να κάνω κριτικές παρατηρήσεις σε όσα είπε στην εκπομπή του ο Αντώνης Κανάκης, όταν μάλιστα δέχεται επίθεση από τους βαρώνους της προπαγάνδας και της διαφθοράς. Αλλά πρέπει να ανοίξει μια ουσιαστική συζήτηση για την πορεία της χώρας και της δημοκρατίας, κάτι που ενδιαφέρει όλους όσους δεν ανήκουν στο στρατόπεδο του Άδωνι και του Πορτοσάλτε.

Ads

Στο προχθεσινό Ράδιο Αρβύλα, έγινε λοιπόν μία εκτενέστατη απαρίθμηση στα όσα θλιβερά ειπώθηκαν τις τελευταίες μέρες από τα κυνικά, κυβερνητικά φερέφωνα.

«Όταν η δημοσιογραφία είναι υπάλληλος κομμάτων, καναλαρχών και διαφόρων άλλων συμφερόντων τότε γίνεται εχθρός της Δημοκρατίας», σημείωσε ο Α. Κανάκης και απευθυνόμενος στους τηλεθεατές αλλά και στα «παπαγαλάκια» πρόσθεσε: «Μη στενοχωριέστε θα βάλουν τα τσιράκια τους, θα επιτεθούν και σε εμάς, θα επιτεθούν σε εσάς. Γιατί μπορούν να δημιουργούν μια πλασματική πραγματικότητα. Αλλά Όσο κι αν λέτε ότι βρέχει ενώ σας φτύνουν, δεν βρέχει. Σας φτύνουν».

Διαβάστε επίσης: Πορτοσάλτε κατά Ράδιο Αρβύλα: «Είναι σαν τον λογοκριτή της χούντας» – Αντίδραση και από Γεωργιάδη

Ads

Ο παρουσιαστής του  Ράδιο Αρβύλα αναφερόταν και στην αδιαφορία της ελληνικής δημοσιογραφίας, απέναντι στις συνεχείς προειδοποιήσεις για τις σοβαρότατες ελλείψεις στην ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου.

Δεν έκανε  όμως την παραμικρή αναφορά στα συγκεκριμένα ρεπορτάζ των ερευνητικών ομάδων όπως της Investigate Europe, τα συνεχή δημοσιεύματα της Εφημερίδας των Συντακτών -ακόμη και την ημέρα του τραγικού δυστυχήματος- αλλά και του Tvxs για τα σοβαρά προβλήματα της ασφάλειας και τους κινδύνους. Πέρα από μια αόριστη νύξη για την καλή ερευνητική δημοσιογραφία, μάλλον όλοι οι δημοσιογράφοι μπήκαν στο ίδιο τσουβάλι της ανικανότητας και της διαφθοράς.

Διαβάστε επίσης: Τέμπη: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας

Στο ίδιο βρόμικο σακί βρέθηκαν και όλοι οι πολιτικοί και τα κόμματα, ανεξαιρέτως. Σίγουρα η οργή των πολιτών είναι πολύ μεγάλη και η εκπομπή εκφράζει ένα μεγάλο μέρος τους. Όμως τα ερωτήματα «τι τους χρειαζόμαστε τους πολιτικούς» γενικώς και  οι προτροπές του τύπου «θα έπρεπε να συλληφθεί και ο υπουργός και οι προηγούμενοι», όπως επίσης και ο « πρωθυπουργός και οι προηγούμενοι», μπορεί να εκφράζουν την καθολική αγανάκτηση, αλλά και σε γκρίζα αδιέξοδα οδηγούν και αποφεύγουν να φωτίσουν τη συγκεκριμένη τραγωδία.

Ο Α.Κανάκης έσπευσε από την αρχή να δηλώσει ότι «δεν μιλάμε για αυτή την κυβέρνηση, αλλά και για τις προηγούμενες», χωρίς να διευκρινίσει μέχρι που φθάνει η ευθύνη των προηγούμενων. Πρόκειται για τις κυβερνήσεις της τελευταίας εικοσαετίας, από τη μεταπολίτευση και μετά ή και  την κυβέρνηση Χαριλάου Τρικούπη που έφτιαξε το πρώτο ατελές σιδηροδρομικό δίκτυο;

Σίγουρα τα ρουσφέτια, οι ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού και η αδιαφορία των πολιτικάντηδων εκφράστηκαν και στα Τέμπη, αλλά αυτές είναι παθογένειες του ελληνικού κράτους από τη σύσταση του. Θα πρέπει να γυρίσουμε στον Μαυροκορδάτο;

Διαβάστε επίσης: Πυρ σε κυβέρνηση και δημοσιογράφους από Ράδιο Αρβύλα και Μουτσινά με αφορμή τα Τέμπη

Σκιτσάροντας τη ζοφερή εικόνα ενός ανεξέλεγκτου πολιτικού συστήματος, πρόσθεσε ότι μετά από συζητήσεις με έγκριτους δικηγόρους, ορισμένοι από τους οποίους συνεργάζονται με την εκπομπή, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο αρμόδιος υπουργός κ. Καραμανλής δεν έχει καμία ποινική ευθύνη και επομένως οι πολίτες είναι παράλυτοι απέναντι σε μία αδυσώπητη εξουσία.

Στην πραγματικότητα, από τη στιγμή που γνώριζαν τις προειδοποιήσεις, ο υπουργός και όσοι άλλοι αρμόδιοι παράγοντες, είναι έκθετοι τουλάχιστον σε 3 κατηγορίες: του ενδεχόμενου δόλου, της αμέλειας, καθώς και της έκθεσης σε κίνδυνο ζωής τρίτων. Ο Αντώνης θα πρέπει επειγόντως να αλλάξει δικηγορικό γραφείο.

Οι πολίτες έχουν -και δικαιολογημένα- προβλήματα με το δημόσιο και τον τρόπο που τους αντιμετωπίζει, αλλά εδώ μιλάμε για μια συγκεκριμένη υπόθεση. Πάμε πχ στον ενδεχόμενο δόλο, που προανάφερα. To 2020 το ελληνικό Δημόσιο είχε συμφωνήσει με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η ιταλική εταιρεία ήταν να κάνει επενδύσεις ύψους 645 εκ. ευρώ και το ελληνικό Δημόσιο να ολοκληρώσει τα έργα ασφάλειας του σιδηρόδρομου.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη άλλαξε τη σύμβαση το 2022. Οι επενδύσεις της εταιρείας μειώθηκαν από 645 εκ. ευρώ σε 62,5 εκ. ευρώ και ταυτόχρονα απαλείφθηκε η υποχρέωση του Δημοσίου να ολοκληρώσει τα έργα ασφάλειας. Το  σιδηροδρομικό δίκτυο έμεινε χωρίς σύστημα ασφάλειας και το Δημόσιο έχασε επενδύσεις 582,5 εκ. ευρώ, αν καταλαβαίνετε τι εννοώ.

Το ίδιο ισχύει για τις συνεχείς προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν ιδίως τα τελευταία χρόνια, όχι πριν τρεις ή πέντε κυβερνήσεις. Σίγουρα υπάρχει διαχρονική ευθύνη για τις καθυστερήσεις στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου δικτύου με ευρωπαϊκά στάνταρ, αλλά άραγε τα τρένα είναι ο μόνος τομέας που η χώρα υστερεί δραματικά; Οι ευθύνες του πολιτικού προσωπικού είναι μεγάλες για τη  χρόνια καθυστέρηση, αλλά γιατί η ισοπεδωτική κριτική να πιάσει και τα κόμματα πχ που δεν έχουν κυβερνήσει και όσους προειδοποιούσαν για τα προβλήματα των επιβατών και της ασφάλειας;

Διαβάστε επίσης: Ερώτηση Κούλογλου για τις συνεχείς βλάβες στην κεντρική σιδηροδρομική γραμμή της Ελλάδας

Αλλιώς παίζεται το παιχνίδι της δημοκρατίας. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε με στόχο να καταργήσει τα μνημόνια, δεν τα κατάφερε και έχασε τις εκλογές. Έτσι γίνεται πάντα, οι κυβερνήσεις κρίνονται από το δικό τους έργο, όχι από των προηγούμενων.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση,  είναι η τωρινή κυβέρνηση που ήρθε στην εξουσία υποσχόμενη ότι θα βελτιώσει τη χώρα σε όλα τα επίπεδα και  μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια απέτυχε παταγωδώς. Από τους νεκρούς της πανδημίας και το ΕΣΥ, μέχρι την ακρίβεια και τα τρένα. Η εικόνα του επιτελικού κράτους και του αποτελεσματικού Κυριάκου Μητσοτάκη αποδείχτηκε ότι ήταν επικοινωνιακά  κατασκευάσματα, από τους παπαγάλους και τους ολιγάρχες που το « Ράδιο Αρβύλα» σωστά αποδόμησε.

Και όταν όλα τα επικοινωνιακά κόλπα, από τον σταθμάρχη-αποδιοπομπαίο τράγο μέχρι τη σπαραξικάρδια συγνώμη απέτυχαν, ο κ. Μητσοτάκης θυμήθηκε τα ρητά του Σημίτη πριν 20 χρόνια και τις «διαχρονικές παθογένειες». Αν θέλουμε πραγματικά να υπάρξει κάθαρση στην τραγωδία και η χώρα να πάει επιτέλους μπροστά, δεν χρειάζεται  «να πάρουμε φόρα και να χτυπάμε το κεφάλι μας στον τοίχο;» όπως αναρωτήθηκε ο Αντώνης Κανάκης. Ούτε να απέχουμε από τις εκλογές ή να ενισχύουμε με ισοπεδωτική κριτική τους μελανοχίτωνες που καραδοκούν.

Αλλά να τιμωρήσουμε την κυβέρνηση που απέτυχε και μετά να κάνουμε μια δημοκρατική επανάσταση, που να τα αλλάξει όλα.