Η Θεσσαλονίκη παρακμάζει γιατί εδώ και δεκαετίες τη χρησιμοποιούν σαν πεδίο εξυπηρέτησης προσωπικών, κομματικών και επιχειρηματικών συμφερόντων. Η υπόθεση του Μετρό και των Αρχαίων της Βενιζέλου είναι χαρακτηριστική της παρακμής της πόλης.

Ads

Το Μετρό ξεκίνησε να κατασκευάζεται στη Θεσσαλονίκη το 2006 και σήμερα, 17 χρόνια μετά, ακόμη πελαγοδρομεί χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης. Γι’ αυτό άλλωστε κάθε τόσο αλλάζουν τις υποσχέσεις τους για την καταληκτική ημερομηνία του έργου.

Είναι χαρακτηριστικό του τρόπου που το Μετρό αντιμετωπίστηκε εξ αρχής στη Θεσσαλονίκη από τις κυβερνήσεις της Δεξιάς, σε αντίθεση με τα έργα Μετρό της Αθήνας που προχώρησαν και ολοκληρώθηκαν σε σύντομο χρόνο, ότι το 2012, που ήταν η συμβατική ημερομηνία παράδοσης του έργου, αυτό είχε ολοκληρωθεί μόλις κατά 18%.

Στη συνέχεια το έργο ενεπλάκη στη γνωστή διελκυστίνδα που αφορούσε τη διαχείριση των εξαιρετικής σημασίας αρχαιολογικών ευρημάτων της Βενιζέλου, που οι τότε κυβερνήσεις της Ν.Δ. ήθελαν και τελικά το κατάφεραν τώρα, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, να καταστρέψουν την αυθεντικότητα και την ακεραιότητά τους, προκειμένου να κατασκευαστεί ανεμπόδιστα, όπως υποστηρίζουν, το έργο.

Ads

Με τούτα και με τα άλλα το Μετρό σταμάτησε να κατασκευάζεται το 2014, με τις καθυστερήσεις να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του, λόγω αποζημιώσεων, κατά περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ.

Το 2016 το έργο επανεκκίνησε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και για πρώτη φορά προχώρησε σημαντικά, αφού από το 30% που βρισκόταν το 2016, έφτασε το 2019 στο 75% της ολοκλήρωσής του. Σε 3,5 μόλις χρόνια δηλαδή κατασκευάστηκε το μισό σχεδόν και πιο δύσκολο κομμάτι του έργου που συμπεριλαμβάνει τις υπόγειες σήραγγες και την κατασκευή των υπόγειων σταθμών.

Συγχρόνως μελετήθηκε και άρχισε να εφαρμόζεται μια καινοτόμος τεχνική λύση για την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου, με τα αρχαία αμετακίνητα στη θέση τους, σύμβολο της ιστορικής συνέχειας της πόλης από τον 3ο μ.Χ. αιώνα μέχρι σήμερα.

Ο κίνδυνος για τη Δεξιά ήταν μεγάλος. Οι πολίτες έβλεπαν για πρώτη φορά ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση για εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και όχι για εξυπηρέτηση αλλότριων κομματικών και ιδιωτικών συμφερόντων, τα έργα υποδομής προχωρούν και δεν καθυστερούν σκοπίμως, για να κερδίζουν αποζημιώσεις οι εργολάβοι.

Το έργο του Μετρό για πρώτη φορά προχωρούσε με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, που θα ολοκληρωνόταν στο τέλος του 2020. Και μάλιστα χωρίς καθυστερήσεις και ουρανοκατέβατα υπερκέρδη για τους εργολάβους, αφού αν το έργο δεν παραδινόταν στην προθεσμία που συμφωνήθηκε, θα ήταν οι εργολάβοι που θα πλήρωναν ρήτρες στο ελληνικό Δημόσιο και όχι το αντίθετο που συμβαίνει σήμερα, που το Δημόσιο πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις στους εργολάβους, επειδή ο ίδιος ο πρωθυπουργός άλλαξε τον σχεδιασμό, παραβιάζοντας μονομερώς το χρονοδιάγραμμα και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις καθυστερήσεις.

Και δεν ήταν μόνο ότι εκείνη την περίοδο το Μετρό προχωρούσε με γρήγορους ρυθμούς, με λυμένο το ζήτημα της διαχείρισης των αρχαιοτήτων.

Ηταν που γέμισαν τότε και τα άδεια ταμεία της Αττικό Μετρό Α.Ε. με 1,1 δισ. ευρώ, που άφησε η προηγούμενη διοίκηση παρακαταθήκη στη σημερινή, ως αποτέλεσμα της υψηλής απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Η ανάληψη της κυβέρνησης το 2019 από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σήμανε το τέλος για την άνοιξη στη Θεσσαλονίκη, η οποία επέστρεψε στη γνωστή συνταγή των καθυστερήσεων των έργων και της αφαίμαξης των δημόσιων ταμείων από τους εργολάβους.

Με αβάσιμα και ατεκμηρίωτα προσχήματα, που διαψεύστηκαν από ειδικούς επιστήμονες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη σταμάτησε την πρόοδο του έργου και το γύρισε πίσω, στην παλιά λύση της καταστροφής του αρχαιολογικού συμπλέγματος της Βενιζέλου, «χαρίζοντας» στους εργολάβους δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σαν αποζημιώσεις για την καθυστέρηση που η ίδια προκάλεσε.

Η χωρίς τεχνική τεκμηρίωση υπόσχεση του πρωθυπουργού, ότι το έργο θα παραδινόταν ολόκληρο σε λειτουργία τον Απρίλιο του 2023, διαψεύστηκε ήδη, όπως ακυρώθηκαν ή πάγωσαν και οι σχεδιασμοί της προηγούμενης κυβέρνησης για επέκταση του Μετρό δυτικά και ανατολικά προς αεροδρόμιο.

Εκείνο που δεν διαψεύστηκε είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη μοιράζει χάντρες και καθρεφτάκια για ιθαγενείς.

Εναντι του Μετρό και των Αρχαίων, που έγιναν μαγική εικόνα, ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται τώρα… flyover (εναέριο αυτοκινητόδρομο).

Αντί δηλαδή να εντείνει την προσπάθεια η πόλη να αποκτήσει σύγχρονα μέσα μαζικής μεταφοράς για να μειωθεί η κυκλοφορία των Ι.Χ. αυτοκινήτων, να αναβαθμιστούν ποιοτικά οι συγκοινωνίες για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, να βελτιωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη, να μειωθούν οι εκπομπές θερμοκηπικών αερίων και να εξοικονομηθεί ενέργεια σε καύσιμα, εκείνος υπόσχεται ένα έργο που θα δώσει επιπλέον κίνητρο στους πολίτες να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους.

Η επιλογή Μητσοτάκη να καθυστερήσει τα έργα Σταθερής Τροχιάς και να υποσχεθεί προεκλογικά έργα προς εντυπωσιασμό, που όμως βρίσκονται σε λάθος κατεύθυνση όσον αφορά την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού, με αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα της ζωής, στο περιβάλλον και στη βιώσιμη ανάπτυξη, είναι μια ακόμη συνταγή παρακμής.

* Ο Γιάννης Μυλόπουλος είναι ποψήφιος βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., καθηγητής και πρώην πρύτανης ΑΠΘ, πρώην πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών