Η Αθήνα, όπως και μερικές άλλες πόλεις, αλλά όχι οι περισσότερες ξένες πρωτεύουσες, έχει έναν δημοτικό ραδιοσταθμό, τον 9,84. Τον έχουν ακουστά πολλοί, λόγω ιστορίας. Τον ακούνε όμως ελάχιστοι. Τα τεράστια έξοδά του τα πληρώνουν ωστόσο όλοι οι Αθηναίοι, αλλά όχι φυσικά και οι δημότες των άλλων δήμων του Λεκανοπεδίου.

Ads

Δεν τον ακούνε οι περισσότεροι Αθηναίοι απλώς γιατί δεν έχει καμία ποιοτική σχέση με τον 9,84 του 1987 που συνέβαλε τόσο αποφασιστικά στην κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στα ερτζιανά. Αλλά όλοι καταλάβαμε στη συνέχεια ότι το δημοτικό ραδιόφωνο μετατράπηκε σε μέσο άσκησης πολιτικής επιρροής των εκάστοτε αρχόντων, με τη μέθοδο του διορισμού κάθε δημοσιογράφου που πέρναγε από ΄κεί και έβλεπε φως στο γραφείο του δημάρχου. Κυρίως βέβαια δημοσιογράφων με κάποια «υπογραφή» αλλού…

Το τελικό αποτέλεσμα είναι τραγελαφικό ως προς το προσφερόμενο αδιάφορο πρόγραμμα. Και τραγικό για τα οικονομικά του δήμου, ο οποίος φορτώθηκε με εκατοντάδες συνεργάτες ενός σταθμού- πρωταγωνιστών καφενειακών συζητήσεων για τους μεν που ήθελαν κάπως να δικαιολογήσουν το ακριβούτσικο ως προκλητικό «μεροκάματό» τους και απλό εισόδημα χωρίς ανταπόδοση για άλλους. Μαύρη αλήθεια: όλοι αυτοί έσκαψαν τον λάκκο πολλών δεκάδων σχεδόν ανώνυμων συντακτών, εκ των πραγμάτων αποκλειστικής απασχόλησης, επιφορτισμένων με τη «λάντζα».

Ο νέος δήμαρχος, ο Γιώργος Καμίνης
, θέλει να βάλει μια τάξη σε όλα αυτά. Επέλεξε συνεργάτες για τη διοίκηση του σταθμού και σχεδιάζει πολιτική για τη συνέχεια. Το πρώτο μέτρο είναι ο περιορισμός των εξόδων και αυτό οδηγεί σε απομακρύνσεις συνεργατών οι οποίοι εργάζονται και αλλού, συχνά μάλιστα σε πολλά «αλλού», και μερικών άλλων που πληρώνονται από τον σταθμό χωρίς να προσφέρουν κάτι.

Φυσικά, άρχισαν τα ουρλιαχτά, οι βρισιές σε βάρος του Καμίνη και των νέων υπευθύνων του σταθμού. Ο κατάλογος αυτών που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο απομακρύνονται έχει δημοσιευτεί: είναι πολιτικά πολυσυλλεκτικός και προσεγμένος. Και απαγορεύει κάθε κατηγορία για δήθεν πολιτικό πογκρόμ και κάθε συκοφαντι κή αναφορά σε «σταλινικές μεθόδους».

Ads

Ο σταθμός δεν υπάρχει για να βολεύει συναδέλφους, αλλά για να είναι χρήσιμος. Κυρίως όταν οι δαπάνες του θα μπορούσαν να διατεθούν για κοινωφελή έργα. Χρειάζεται λοιπόν σήμερα η Αθήνα δημοτικό ραδιοσταθμό (το ερώτημα ισχύει π.χ. και για τη Θεσσαλονίκη) και αν ναι, για να μεταδίδει ποιο πρόγραμμα χρήσιμο για τους Αθηναίους που το χρηματοδοτούν;

Προσωπικά πιστεύω ότι ένας διαφορετικός 9,84, ζωντανός, πληροφοριακός για τη δύσκολη έως απάνθρωπη πόλη μας, που θα μας βοηθούσε στην καθημερινότητά μας προσφέροντας ταυτόχρονα ενημέρωση χωρίς μπλα-μπλα, αλλά με ποιοτική αναψυχή, θα άξιζε τη συνδρομή μας.

Του Ριχάρδου Σωμερίτη στο Βήμα Online της 6/3/2011