Έχουν περάσει ένας χρόνος και τέσσερις μήνες από τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι. Από την ημέρα που ο 60χρονος δημοσιογράφος μπήκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη και δεν βγήκε ποτέ. Τουλάχιστον, όχι ζωντανός. Αν και δεν βρέθηκε ποτέ ούτε ίχνος από τη σωρό του, ηχητικά ντοκουμέντα και βίντεο μαρτυρούν πως μία ομάδα στελεχών των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας σκότωσε και στη συνέχεια τεμάχισε τον άτυχο δημοσιογράφο, που ενοχλούσε το βασίλειο της αραβικής χερσονήσου με τα άρθρα του και την κριτική που ασκούσε στο παλάτι και προσωπικά στον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Ανάμεσα σε εκείνους που ταξίδεψαν από το Ριάντ στην Κωνσταντινούπολη για τη δολοφονία Κασόγκι ήταν και ο ανώτερος σύμβουλος του πρίγκιπα, Μάχερ Αμπντουλαζίζ Μούτρεμπ, καθώς και ο ιατροδικαστής του υπουργείου Εσωτερικών του σουνιτικού βασιλείου Σαλάχ Τουμπάιγκι.

Ads

Από την έκθεση της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ Ανιές Καλαμάρ μέχρι και τα στοιχεία που συνέλεξε η τουρκική αστυνομία, όλα έδειχναν πως την εντολή για τη δολοφονία Κασόγκι έδωσε ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Η δικαιοσύνη της Σαουδικής Αραβίας, όμως, είχε άλλη γνώμη. Κόντρα στη διεθνή κατακραυγή που προκάλεσε ο φρικιαστικός θάνατος του δημοσιογράφου, έντεκα ύποπτοι δικάστηκαν για τον θάνατο τού, αλλά καμία διαδικασία δεν κινήθηκε εις βάρος του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου. Οι στενοί συνεργάτες του αθωώθηκαν, ενώ πέντε άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο και τρεις σε ποινές φυλάκισης συνολικά 24 ετών.

Και φτάνουμε στις 22 Ιανουαρίου 2020, στην ημέρα που η βρετανική εφημερίδα Guardian αποκαλύπτει πως ο Τζεφ Μπέζος έπεσε θύμα χάκερ. Και μάλιστα, όχι οποιουδήποτε χάκερ. Από την έρευνα που έγινε προκύπτει πως το κινητό του ιδρυτή της Amazon χακαρίστηκε από τον Μοχάμεντε μπιν Σαλμάν! Για την ακρίβεια, εστάλη στο κινητό του Μπέζος προσωπικό μήνυμα από τον λογαριασμό του πρίγκιπα διάδοχου της Σαουδικής Αραβίας στο Whatsapp, το οποίο περιείχε κακόβουλο λογισμικό που παραβίασε τη συσκευή του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία. Εννέα μήνες αργότερα, δόθηκαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για την προσωπική ζωή του Τζεφ Μπέζος, οι οποίες οδήγησαν σε ένα πολύκροτο και πολυδάπανο διαζύγιο. Αυτή η υπόθεση θα μπορούσε να ήταν εντελώς προσωπική για τον Τζεφ Μπέζος, αν οι δύο άντρες δεν διαδραμάτιζαν τόσο σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκακιέρα.

Αρχικά, θα μπορούσε να διαλευκανθεί επιτέλους ο ρόλος του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην δολοφονία Κασόγκι, αφού το χακάρισμα έγινε πέντε μήνες πριν τη δολοφονία του δημοσιογράφου που εργαζόταν για την Washington Post, ιδιοκτήτης της οποίας είναι ο Τζεφ Μπέζος. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε να πληγεί και η αξιοπιστία του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος συνέχισε να διατηρεί άριστες προσωπικές σχέσεις με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ακόμη και μετά το πόρισμα της CIA που αναφερόταν «στον πρωταγωνιστικό ρόλο του πρίγκιπα στην υπόθεση».

Ads

Όμως το θέμα έχει και άλλες διαστάσεις. Το γεγονός πως ένας μεγιστάνας όπως ο Τζεφ Μπέζος μπορεί να πέσει θύμα χακαρίσματος από το Ριάντ με ένα απλό μήνυμα στο Whatsapp αρκεί για να προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις της αμερικανικής επιχειρηματικής (και όχι μόνο) κοινότητας με την Σαουδική Αραβία. Για πολλά χρόνια, εμπορικοί και διπλωματικοί εταίροι του Ριάντ στις ΗΠΑ κάνουν τα στραβά μάτια σε μία σειρά προκλητικά εξώφθαλμων παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η δολοφονία Κασόγκι είναι μόνο ένα από αυτά. Ο ρόλος των Σαουδαράβων στον πόλεμο της Υεμένης είναι ένα άλλο. Τα χρήματα, το πετρέλαιο και η στρατηγική γεωπολιτική θέση της Σαουδικής Αραβίας την ξελασπώνουν πάντα. Και μετά από τόσα χρόνια, της έχουν δώσει το δικαίωμα να φέρεται με την αλαζονεία του παραχαϊδεμένου παιδιού που ξέρει πως κανείς δεν πρόκειται να το τιμωρήσει. Μήπως, όμως, η επίθεση στον Τζεφ Μπέζος είναι μία καλή αφορμή για να σβήσουν τα δουλικά χαμόγελα των πλουσίων και ισχυρών του κόσμου απέναντι στο Ριάντ; Μήπως ήρθε η ώρα να καταλάβουν πως μπορούν να γίνουν και οι ίδιοι θύματα του τέρατος που εκτρέφουν τόσο καιρό; Θύματα όπως ο Τζαμάλ Κασόγκι, όπως οι χιλιάδες ανώνυμοι νεκροί άμαχοι στην Υεμένη ή οι εκατομμύρια καταπιεσμένες γυναίκες στη Σαουδική Αραβία.
 
** Στις 21 Ιανουαρίου ο  (δημοσιογράφος) ευρωβουλευτής και μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Αντέλ Αλ Ζουμπεΐρ είπε :  «Ελπίζω να μην μας κόψετε κομματάκια όσους συναδέλφους σάς ασκούμε κριτική» θυμίζοντας το φρικτό τέλος του Κασόγκι. Ο υπουργός περιορίστηκε να δηλώσει ότι  η δολοφονία Κασόγκι «ήταν ένα σοβαρότατο σφάλμα που θα πληρώνουμε για καιρό από ότι φαίνεται. Αλλά και οι Αμερικάνοι έκαναν σφάλματα στο Άμπου Γκραίμπ. Το γνώριζε ο Αμερικανός διοικητής στο Ιράκ; Ο υπουργός Εξωτερικών; Ο Πρόεδρος; Όχι. Τι έκαναν οι Αμερικανοί; Ερεύνησαν, άσκησαν κατηγορίες και προέβλεψαν μέτρα ώστε να μη ξανασυμβεί κάτι ανάλογο. Το ίδιο θα γίνει και με την περίπτωση του κ. Κασόγκι».