H παραίτηση της κυβέρνησης Τσίπρα και η προκήρυξη εκλογών σε χρόνο τόσο σύντομο δεν δίνει περιθώρια για μια θεαματική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό. Αυτή βέβαια δεν μπορεί να αποκλειστεί. Η κυβέρνηση που θα προκύψει (εκτός απροόπτου) θα έχει πρόγραμμα την απαρέγκλιτη εφαρμογή του 3ου μνημονίου. Επομένως ο όρος η επόμενη κυβέρνηση δεν έχει να κάνει με το χρονικό όριο της 20/9, αλλά με το πολιτικό όριο να υπάρξει μια κυβέρνηση που θα έχει διαφορετικό πρόγραμμα από τα μνημόνια.

Ads

Πέντε χρόνια μνημονίων και δυο δεκαετίες νεοφιλελεύθερων πολιτικών μας έφεραν στο χείλος μιας καταστροφής που δεν αντιμετωπίζεται με ψευτολύσεις. Χρειάζεται χτύπημα του κακού στη ρίζα. Στο καπιταλιστικό σύστημα και την κρίση του, τη λογική του κέρδους, τις κυρίαρχες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, τις «διεθνείς δεσμεύσεις» σε ΕΕ, Ευρώ, ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχει επανεκκίνηση της οικονομίας ή «παραγωγική ανασυγκρότηση» με μια ήπια διαχείριση της καπιταλιστικής κατάρρευσης. Παρά με ριζικά μέτρα, στον δρόμο μιας δημοκρατικά σχεδιασμένης αναδιοργάνωσης της οικονομίας, σε σοσιαλιστική κατεύθυνση. Για αυτό χρειάζονται άμεσα βασικά μέτρα: 

1) Κατάργηση των μνημονίων και καταγγελία των δανειακών συμβάσεων.

Ads

2) Άμεση Παύση Πληρωμών – Μονομερής Διαγραφή του Χρέους.  Για να σταματήσει η αφαίμαξη της οικονομίας και του λαού, η συνεχής εσωτερική υποτίμηση.

3) Έξοδος από Ευρώ και Ε.Ε.  Είναι ιμάντας μεταβίβασης πλούτου στις χώρες του Βορρά (κυρίως Γερμανία), μηχανισμοί μετατροπής χωρών σε αποικίες χρέους, ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων (Ουκρανία).

4) Άμεση καθιέρωση εθνικού νομίσματος.  Οι δυσκολίες θα  ασύγκριτα μικρότερες απ’ ό,τι με τα μνημόνια και το ευρώ. Το εθνικό νόμισμα είναι: α) Απόλυτα εφικτό αφού η βάση και το αντίκρισμα του θα είναι η λειτουργία της «πραγματικής οικονομίας», των παραγωγικών τομέων. β) Απόλυτα απαραίτητο για τον έλεγχο της οικονομίας και τον αναπροσανατολισμό της υπέρ των εργαζομένων.

5) Εθνικοποίηση των τραπεζών και των τομέων – κλειδιά της οικονομίας κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο. Για να σωθούν οι λαϊκές καταθέσεις, να απαλλαγούμε απ’ την ασφυξία της ΕΚΤ, να χρηματοδοτηθούν παραγωγικές επενδύσεις, η επανεκκίνηση και ο διαφορετικός προσανατολισμός της οικονομίας.  Για να ξαναπιάσουν δουλειά οι άνεργοι, να ξανανοίξουν εργοστάσια και επιχειρήσεις, να καλυφθούν οι αναρίθμητες κοινωνικές ανάγκες.

6) Κρατικό μονοπώλιο στο εξωτερικό εμπόριο (εισαγωγές/εξαγωγές). Για να αντιμετωπίσουμε όποια έκτακτη κατάσταση, να διασφαλίσουμε την παροχή βασικών αγαθών (τροφή, φάρμακα, καύσιμα κλπ).

7) Να πάρουμε το χρήμα και τον πλούτο, όπου κι αν βρίσκονται. Βαριά φορολογία σε κεφάλαιο-μεγάλες περιουσίες, στα κέρδη τους. Βάζοντας χέρι στους τραπεζικούς λογαριασμούς και στις οφσόρ, δεσμεύοντας περιουσίες όσων λεηλάτησαν δημόσιο χρήμα. Για να χρηματοδοτηθεί η ανασυγκρότηση της παραγωγής, της βιομηχανίας και του πρωτογενούς τομέα.

Αυτά τα άμεσα μέτρα πρέπει να αποτελούν μέρος ενός συνολικότερου δημοκρατικού σχεδιασμού της οικονομίας και της κοινωνίας σε σοσιαλιστική κατεύθυνση. Δεν μπορούν να εφαρμοσθούν παρά μόνο με την ενεργητική στήριξη των εργαζομένων, των νέων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που με τους αγώνες τους θα γκρεμίσουν τα μνημόνια και τις πολιτικές τους.

Η δύναμη και η θέληση για μία ριζική αλλαγή, μια νέα αρχή υπάρχει μέσα στην ελληνική κοινωνία και ειδικά στη νεολαία. Αυτό φώναξε βροντερά το 61,3% του ΟΧΙ. Το ότι κάποιοι δεν θέλησαν και δεν μπόρεσαν να το ακούσουν δεν αλλάζει σε τίποτα αυτό το ιστορικό γεγονός το οποίο θα αποτελέσει βάση για μεγάλες αλλαγές και ανατροπές που είναι μπροστά μας.

Το tvxs.gr σας καλεί να θέσετε εσείς τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από τις κάλπες και να καταθέσετε τις προτάσεις σας για το πρόγραμμα, τα μέτρα και τις πολιτικές παρεμβάσεις που έχει άμεση ανάγκη η χώρα και η κοινωνία.

Γράψτε μας, στο [email protected], τη δική σας άποψη για το ποια βήματα πρέπει να κάνει, ποια μέτρα και ποιες δράσεις πρέπει να αναλάβει άμεσα η νέα κυβέρνηση, σε ποιους τομείς πρέπει να παρέμβει και ποιες προτεραιότητες να θέσει. 

Θα δημοσιεύσουμε όλες τις απόψεις, σε έναν ακόμη ανοιχτό διάλογο στην πιο κρίσιμη πολιτική συγκυρία των τελευταίων δεκαετιών.

* Tα άρθρα προς δημοσίευση δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 500 λέξεις και πρέπει να έχουν την ένδειξη «Βήμα Διαλόγου» και να είναι υπογεγραμμένα.