Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους αρχηγούς των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, προκειμένου να ενημερωθούν τόσο για τα αποτελέσματα της χθεσινής τηλεδιάσκεψης, αλλά και για την τελική διαπραγμάτευση ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας. Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε σχετικά τον Γιώργο Καρατζαφέρη και την Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ το πρωί της Παρασκευής συναντάται με τον Φώτη Κουβέλη. Πάντως, το ΛΑΟΣ διευκρίνισε σήμερα πως δεν προτίθεται να δεσμευτεί για το νέο πρόγραμμα. Σημειώνεται πως μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης, ο κ. Βενιζέλος άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι οι δανειστές απαιτούν να δεσμευθούν και τα υπόλοιπα κόμματα, πλην του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Ads

 
Οι εταίροι επιμένουν στη σύσταση ειδικού λογαριασμού, από τον οποίο θα δεσμεύονται πρώτα τα κονδύλια για τόκους και χρεολύσια δανείων και κατόπιν θα καλύπτονται άλλες ανάγκες του ελληνικού κράτους, ενώ θέτουν και ζήτημα αποτελεσματικότερου ελέγχου της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής. Πηγή της ΕΕ έκανε λόγο για μόνιμη παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα πριν προχωρήσει το νέο δανειακό πρόγραμμα.
 
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γιαν Κις ντε Γέγκερ επιβεβαίωσε σήμερα τις πληροφορίες που θέλουν το Eurogroup να εξετάζει το ενδεχόμενο αναβολής έγκρισης της βοήθειας έως τη διενέργεια των εκλογών. Στη διασφάλιση της τήρησης των συμφωνηθέντων από τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις και μετά τις εκλογές, εμμένει και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
 
Ενημερώνονται και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί
 
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της χθεσινής τηλεδιάσκεψης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι οι δανειστές απαιτούν να δεσμευθούν και τα υπόλοιπα κόμματα, πλην του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και επιπλέον ζητούν διαβεβαιώσεις ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί και μετά τις επερχόμενες εκλογές. Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη και την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις.
 
«Δεν πρέπει να έχουμε παθητική στάση» απέναντι στις πιέσεις της Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, μετά την ενημέρωση που είχε από τον κ. Βενιζέλο. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί με όλους τους δυνατούς διπλωματικούς και πολιτικούς τρόπους, ώστε να κινητοποιήσεις δυνάμεις εντός της Ευρώπης ενάντια στις πιέσεις που ασκεί η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.
 
Ανέφερε ότι για τον λόγο αυτό αναλαμβάνει σχετικές πρωτοβουλίες και ζήτησε και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, να κάνει το ίδιο σε επίπεδο αρχηγών κρατών. «Δεν πρέπει να έχουμε παθητική στάση, όπως κάνει η κυβέρνηση. Πρέπει να κινητοποιηθούμε για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα», σημείωσε.

Σε δηλώσεις του το απόγευμα της Πέμπτης, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος, σχολιάζοντας αναφορά του Reuters πως η γερμανική κυβέρνηση ζητά δέσμευση και από την Καλλιρόης, επισήμανε πως το κόμμα του δεν προτίθεται να δεσμευτεί για το δεύτερο πακέτο της Ελλάδας. Το ίδιο ανέφερε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος, λέγοντας πως «δεν υπάρχει περίπτωση, δεν μας αφορά, δεν είμαστε πια στην κυβέρνηση».
 
Πηγή από τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό δήλωσε νωρίτερα ότι η ευρωζώνη επιθυμεί δέσμευση και από το ΛΑΟΣ ότι θα στηρίξει τα νέα μέτρα που ψήφισε αυτή την εβδομάδα η Βουλή μετά τις εκλογές του Απριλίου. 
 
«Περιμένουμε από τους ευρωπαίους εταίρους μας σεβασμό στον ελληνικό λαό και ταυτόχρονα την απόλυτη διαβεβαίωση ότι αυτές οι θυσίες του ελληνικού λαού δε θα πάνε χαμένες», δήλωσε από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη. Τόνισε ακόμη ότι «το μήνυμα της Ελλάδας πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Οι διαρθρωτικές αλλαγές θα γίνουν. Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μείνει στην ευρωζώνη».
 
Στο πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί στις 09:00 το πρωί της Παρασκευής και με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη. Πάντως, σε σημερινές του δηλώσεις, ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε αήθεις τις απαιτήσεις του Β. Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι ο ελληνικός λαός παρακολουθεί τις παρεμβάσεις του με οργή. «Οφείλουν όλοι να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι  καταχρεωμένη, δεν παύει όμως,  να είναι κυρίαρχη χώρα και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε.
 
Συγκεκριμένα, ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε: «Η ελληνική κοινωνία έχει ήδη γονατίσει από τα σκληρά και αναποτελεσματικά μέτρα, που επιβάλει η τρόικα και αποφασίζει η κυβέρνηση. Ο ελληνικός λαός παρακολουθεί με οργή τις παρεμβάσεις και τις αήθεις απαιτήσεις του κ. Σόιμπλε και άλλων αξιωματούχων να καθορίσουν τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και το χρόνο των εκλογών. Οφείλουν όλοι να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι  καταχρεωμένη, δεν παύει όμως, να είναι κυρίαρχη χώρα και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
 
Αλ. Τσίπρας: Σε λίγο δεν θα τους φτάνουν οι υπογραφές των αρχηγών
 
«Σε λίγο δεν θα τους φτάνει να ζητήσουν τις υπογραφές των πολιτικών αρχηγών όλων των πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας. Σε λίγο θα μας ζητήσουν να υπογράψουν όλοι οι συνταξιούχοι δήλωση μετάνοιας ότι δέχονται να φτάσει η σύνταξή τους στα 200 ευρώ!», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας τις απαιτήσεις για πρόσθετες εγγυήσεις ότι η εφαρμογή του μνημονίου.
 
«Η μόνη υπογραφή θα είναι να ξηλώσουμε αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα γιατί οδηγούν στη διάλυση και στην καταστροφή, δήλωσε ο κ. Τσίπρας στη ΝΕΤ, επισημαίνοντας ότι η έξοδος από το ευρώ ουδέποτε υπήρξε επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι με κάθε πακέτο μέτρων «η έξοδος από το ευρώ έρχεται πιο κοντά ως αναπόφευκτη επιλογή».
 
«Μια χώρα με μισθούς 400 ευρώ δεν μπορεί να είναι χώρα της Ευρώπης αλλά της Αφρικής. Απομακρύνεται η Ελλάδα από την Ευρώπη και πάει προς Λιβύη και Αίγυπτο», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «υπάρχουν πολιτικοί και πολιτικές δυνάμεις που αποδέχονται τους εκβιασμούς διότι πιστεύουν ότι υπάρχουν πολίτες που θα φτάσουν εκβιαζόμενοι στις κάλπες» και εκτίμησε ότι πριν τις εκλογές το δίλημμα που θα θέσουν στους πολίτες θα είναι «μην ψηφίζεις αριστερά για να σωθεί η χώρα».
 
«Το Eurogroup μετατρέπεται σε προκρούστη της δημοκρατίας στην Ευρώπη. Ο Σόιμπλε παίζει τον ρόλο που έπαιζαν τα τανκς στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. ‘Εχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε τους Γερμανούς ως ηγεμόνες άλλης εποχής…», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.