Η Ελλάδα δεν σχεδιάζει να μεταβάλει το μερίδιο της στην ΔΕΗ αναφέρει το Reuters επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχου του υπουργείου Περιβάλλοντος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ads

«Η πολιτική της κυβέρνησης να διατηρήσει το 51% των μετοχών στη ΔΕΗ παραμένει άθικτη» σχολίασε το στέλεχος του ΥΠΕΚΑ, με αφορμή τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Ε.Ε. στην τρόικα, Σερβάς Ντερούζ σε συνέντευξη του στο «Πρώτο Θέμα», όπου τόνισε ότι κατά την προσωπική του άποψη δεν είναι απαραίτητο η ελληνική κυβέρνηση να εξακολουθεί να διατηρεί τα ποσοστά συμμετοχής της σε ΔΕΗ και ΟΤΕ.

Σε δηλώσεις του στο «Βήμα FM», ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, υποστήριξε ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ «υπάρχει ως προοπτική, αλλά δεν είναι θέμα της ΔΕΗ, είναι θέμα της κυβέρνησης. Ερωτηθείς αν είναι εφικτή η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ο κ. Ζερβός ανέφερε ότι αυτά είναι ζητήματα πολιτικά, τα οποία δεν επιθυμεί να σχολιάσει.

Υπογράμμισε πάντως ότι η τιμή της μετοχής σε σχέση με την πραγματική αξία της ΔΕΗ είναι πάρα πολύ υποτιμημένη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η χρηματιστηριακή της αξία αυτή την περίοδο, με βάση τις τιμές της προηγούμενης εβδομάδας, είναι 2,8 δις ευρώ. Αλλά με βάση τα λογιστικά πάγια είναι 16 δις ευρώ. «Και η πραγματική της αξία είναι πολύ μεγαλύτερη. Είναι υποβαθμισμένη η μετοχή της ΔΕΗ σε σχέση με την πραγματική της αξία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ads

Όσον αφορά στο θέμα των ανεξόφλητων λογαριασμών, δήλωσε ότι συνολικά είναι της τάξης του 10%. «Αλλά πρέπει να δούμε τι σημαίνει ότι δεν πληρώνονται οι λογαριασμοί. Γιατί πολλοί από τους λογαριασμούς πληρώνονται το επόμενο δίμηνο ή σε βάθος εξαμήνου» σημείωσε. Ανέφερε πάντως ότι τα απόλυτα νούμερα δίνουν πολλές φορές μια λάθος εικόνα. «Αν δούμε τα στοιχεία του 2009 με αυτά του 2010, θα δούμε μια αύξηση 25%» υποστήριξε.

Δεν πωλείται… υποστηρίζει και προειδοποιεί η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

«Η ΔΕΗ δεν πωλείται και δεν αγοράζεται» ξεκαθαρίζει σε ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ, με αφορμή τις δηλώσεις των αξιωματούχων της τρόικας για τις αποκρατικοποιήσεις, επισημαίνοντας παράλληλα ότι όποιος επιχειρήσει «να ξεπουλήσει εθνικό πλούτο και εθνικό κεφάλαιο θα καταδικαστεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού για εθνική προδοσία».

Το συνδικάτο βάλλει κατά του Σερβάς Ντερούζ, ο οποίος, όπως αναφέρει, ανέλαβε εκ μέρους της κυβέρνησης να κρεμάσει πωλητήριο για τη ΔΕΗ και τονίζει ότι η απροκάλυπτη δημόσια παρέμβαση εκπροσώπων της τρόικας επιβεβαίωσε τις ανησυχίες της ΓΕΝΟΠ, η οποία από τον περασμένο Οκτώβριο κατήγγειλε τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης. Καλεί τέλος την κυβέρνηση να αντισταθεί στις «οικονομικές δυνάμεις κατοχής», προειδοποιώντας ότι η σύγκρουση θα είναι «σκληρή και χωρίς προηγούμενο».